Annons

Thundermother - Heat wave (7)

Band: Thundermother
Titel: Heat wave
År: 2020
Bolag: AFM Records
Betyg: 7/10

Recensent: Aki Maijala

Jag hade aldrig hört mer än några få sporadiska, men ruskigt glada, minuter med Växjögrundade Thundermother innan så det var spännande att få genomföra en recension utan några som helst förväntningar.
Albumet "Heat wave" blir bandets fjärde i ordningen och utan att ha lyssnat seriöst på dem tidigare så är jag positivt överraskad av öset som kommer ur högtalarna.
Det är riktigt bra klassisk rock'n roll som presenteras och man får känslan av att vilja sitta i en nercabbad skitig (eller nymålad om man vill) amerikanare, cruisa fram på vägarna medan sommarvindarna stryker över håret och den klirrande påsen med kvällens medhavda dryck väntar.
Soundet i många av låtarna påminner om andra klassiska band så man får referenser hela tiden till bland annat ZZ Top, Bon Jovi, Mötley Crüe, etc och det är en behaglig stund av rock.
Brudarna öser på som om de inte visste annat och Filippa har hittat en bra komposition med musiker sedan bandet splittrades 2017.

Det är en modern och röjig 80-tals-feeling över hela albumet och huvudet vill liksom gunga med i princip till alla spår. En skön partyplatta helt enkelt som säkert kommer höras på många ställen framöver.
Låtarna i sig är välkomponerade och snyggt framförda och den som jag kommer lyssna extra många gånger på är "Back in '76" som vilket världsband som helst hade kunnat presentera. Skönt riff, bra trummor och grymt catchig melodi. En väldigt bra låt!
Övriga låtar presenterar både lite highs'n lows men ligger på ungefär samma nivå utan krusiduller.
Dock är väl nackdelen att det blir lite av samma klassiska hårdrocksmelodi och sound i nästan alla låtarna och det hade behövts ett par fler riktiga pärlor som sticker ut.
Varje låt har såklart sin charm och stil och kommer passa äkta hårdrockare.
Även om Guernica har en otroligt grym röst som hon bevisar i låten "Sleep", så får jag känslan av att sången och tonläget ligger på samma nivå genomgående över albumet. Det bidrar till att allt låter aningen för likadant, så lite mer variation i sången eller t.o.m någon grym gästsångare hade gjort susen för albumet i helhet.
Kanske blir det lite för mycket studiofixperfektion över låtarna för jag saknar lite av det ärliga och det skitiga som är en del av den allra bästa hårdrocken.

Jag gillar dock Thundermother helt klart lite mer efter denna lyssning och kommer följa bandets resa med spänning.
Betyget blir en stabil 7:a av 10 då det är ett bra album rent musikproduktionsmässigt, men jag personligen saknar lite av det som behövs för att sticka ut och höja betyget ytterligare.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.