Annons

Hubi Meisel - Kailash (8)

Band: Hubi Meisel
Titel: Kailash
År: 2006
Bolag: Lion Music
Betyg: 8/10

Recensent: Anders Jacobsson

Hubi Meisel heter tysk man i 30 årsåldern som tidigare varit involverad i progressiva rockakter som TRIPLE X och DREAMSCAPE. Sedan 2002 har Hubi Meisel verkställt ett minialbum och två fullängdsplattor som soloartist. Den senaste plattan heter "Kailash" och släpptes i februari i år. På detta atmosfäriskt stämningsfulla opus så medverkar också ett antal gästmusiker, bl.a. Johan Niemann (THERION) på bas och den alltjämt dynamiska Daniel Flores (MIND'S EYE) på slagverk. 
"Kailash" är en temaplatta som grundar sig i tibetansk och buddistisk myt, om en man som beger sig ut på Himalayas höjder för att bestiga det legendomspunna berget Kailash. Under sitt äventyr finner han lösningen till ett essentiellt mysterium som kommer till att förändra hela hans tillvaro.

Soundet påminner en hel del om progressiva akter som AYERON där harmoniska och säregna synt/klaviaturarrangemang vävs ihop med meckiga och snygga gitarrer. Det är monumentala atmosfärer vi får ta del av här, och även om det inte lämnas speciellt mycket utrymme för gitarrsolon, så har skivan en gedigen tyngd som heter duga.
Jag kan ibland tycka att Mr. Meisels sång kan bli lite ensidig i längden. Det är en tämligen snäll och anspråkslös röst som väldigt sällan varierar sin karaktär. Missförstå mig inte dock, jag uppskattar hans sång väldigt mycket.

Ni som gillar starkt melodiös och progressiv tyngre rock lär inte bli besvikna, så vidare ni inte är allergiska mot symfoniska uppslag inspirerat av gammal österländsk mystik. Själv dyrkar jag den här skivan och även om den inte riktigt når upp till "Walking on H2O" (MIND'S EYE)-kvalité, så var det inga mil ifrån att jag förmådde sätta samma betyg. "Kailash" är en sagolikt snygg och välgjord skiva som lämnar mycket utrymme för vackra känslor och diverse gåshudsanfall.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.