Annons

Manimal - Purgatorio (9)

Band: Manimal
Titel: Purgatorio
År: 2018
Bolag: AFM Records
Betyg: 9/10

Recensent: Stefan Lejon

Det är lika bra att få det undanstökat direkt. Göteborgska MANIMAL skulle väldigt förenklat kunna beskrivas som ett amalgam av JUDAS PRIEST bredbenta tuffhet och QUEENSRYCHEs känsliga progressivitet. Att öppna en recension så kan säkerligen både locka och skrämma iväg potentiella intressenter. En del kanske blir intresserade bara av att se ovanstående namn och andra tänker att det här måste vara ännu ett i raden av dessa sorgliga band som inte har något eget att erbjuda. Det sistnämnda är dock fel, fel, fel. MANIMAL har nämligen skapat sig ett eget sound genom att kombinera just rifftät heavy metal med en makalös fingertoppskänsla för melodier och en finurligt progressiv touch. Nydanande? Näppeligen. Men med en helt egen aura som fullkomligt skriker MANIMAL. En inte helt lätt bedrift i en tid då "allt redan är gjort".

Efter fantastiska "Trapped In The Shadows" (2015) spådde jag enorma framgångar för bandet och fläskade till med en nia i betyg. Men som vi alla vet så är världen en kall och cynisk plats som domineras av skitmusik. MANIMAL lyckades med andra ord inte att upprätta sitt välförtjänta världsherravälde den gången. Men nu kommer här nästa installation i diskografin, den tredje i ordningen, och då ska det väl äntligen släppa!? Ja, man skulle ju kunna tycka det i alla fall. "Purgatorio" är nämligen ytterligare ett kraftprov från bandet och jag ser inte hur någon med smak för metal skulle kunna värja sig. Det är välkomponerat med refränger som sätter sig direkt och Samuel Nymans sånginsats är kort sagt helt fantastisk. Kanske min absoluta favoritsångare i dagsläget! Utöver det har vi riff som svärmar in från alla håll och kanter och det går inte att lägga ifrån sig luftgitarren för en sekund. Tänk "Painkiller" eller "Night Of The Stormrider" för rätt känsla. Att ens ge sig på att försöka lista favoritlåtar är helt menlöst då varenda spår håller samma höga klass.

Betyget blir samma som sist men jag skulle ärligt talat inte bli förvånad om den fortsätter att växa ytterligare. Jag uppmanar alla med smak för medryckande power metal att snarast låna plattan ett öra. Du kommer inte att ångra det! Mästerligt!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.