Annons

Warbringer - Woe To The Vanquished (9)

Band: Warbringer
Titel: Woe To The Vanquished
År: 2017
Bolag: Napalm
Betyg: 9/10

Recensent: Stefan Lejon


Nu är vi förvisso fortfarande bara i mars månad, men jag trodde verkligen att KREATOR hade dragit in en direkt avgörande smash med sin briljanta "Gods Of Violence" redan i januari. Skivan har dessutom bara fortsatt att växa för varje lyssning. Game, set, match liksom. MEN så vänds världen plötsligt upp och ner av, för mig, redan uträknade WARBRINGER! "Worlds Torn Asunder" från 2011 var förvisso en riktigt jäkla kanon, men senaste plattan "IV: Empires Collapse" var i mina öron en rejäl besvikelse. Förväntningarna var med andra ord lågt ställda. Men ve den som tvivlar! Med "Woe To The Vanquished" är John Kevill och manskap nämligen tillbaka precis där de hör hemma - med fötterna djupt och fast rotade i thrashmyllan! Och det är bra - så förbannat jävla bra!

Har man koll på WARBRINGER sedan tidigare så vet man att det är en energisk variant av thrash metal som bjuds. Influenserna från såväl tyskland (KREATOR, SODOM etc) som USA (EXODUS, SLAYER etc) är uppenbara. WARBRINGER har dock lyckats karva ut en egensinnig fåra och trots många medlemsbyten (två av medlemmarna äntrade fållan så sent som förra året) behövs inte många sekunder för att lista ut vilket band som bjuder upp till dans. Egentligen får man nog säga att det i grund och botten är relativt "generisk" thrash metal som bjuds. Bandet lyckas dock, trots korta och snärtiga låtar, bjuda på ordentlig variation och ibland känns det nästan progressivt till strukturen, i brist på ett bättre ord. Avslutande "When The Guns Fell Silent" får man dock säga rakt ut är såväl progressiv som episk. 11 minuter och 11 sekunder genomtänkt thrash som bjuder på mängder av oväntade grepp och vändningar. Detta utan att någonsin bli vare sig pompös eller fjantig. Tänk "Rime Of The Ancient Mariner", men i thrashform. En fantastisk avslutning på en skiva som redan innan övertygat å det kraftigaste!

"Woe To The Vanquished" har enorm potential att fortsätta växa med varje lyssning framöver. Jag fegar dock ur och undanhåller den klockrena tian for now. Framtiden får utvisa om det är en regelrätt klassiker vi har att göra med och om den lyckas putta ner våldsgudarna från tronen när 2017 ska summeras. Oavsett så är den ett absolut måste-köp för varje vän av thrash och bör även slinka ner likt en iskall pilsner på en stekhet sommardag för övriga!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.