Annons

Rhapsody Of Fire - Into The Legend (8)

Band: Rhapsody Of Fire
Titel: Into The Legend
År: 2016
Bolag: AFM Records
Betyg: 8/10

Recensent: Staffan Wallin

Alex Staropoli börjar finna sig alltmer tillrätta i det tomrum som uppstod då han och Luca Turilli valde att gå skilda vägar, för "Into The Legend” är en uppryckning jämfört med förra albumet "On Dark Wings Of Steel". Jag skulle faktiskt sträcka mig till att kalla det riktigt bra. Om "Dark Wings Of Steel" stundtals smakade torrt och ihåligt, bjuder "Into The Legend" på en betydligt fylligare meny. "Distant Sky" och titelspåret är den starkaste öppningen RHAPSODY OF FIRE knåpat ihop på femton år - som en kompis uttryckte saken "äntligen lite fart, för fan!"
Överlag är låtskrivandet ett par klasser vassare och pampigare den här gången, vilket är precis så som det här bandet ska låta.

Den obligatoriska balladen framförs otroligt nog på engelska istället för på bandets modersmål. Kombinationen - att "Shining Star" är bättre än RHAPSODY OF FIREs ballader brukar vara och att italienskan skippats till förmån för the Queen's - är både överraskande och positiv.
Berättarrösterna som brukade pladdra "RHAPSODY-sagan" i tid och otid, lyser fortfarande med sin frånvaro, vilket naturligtvis är oändligt skönt. Att Luca Turilli inte längre skriver bandets texter gör att det går att lyssna på lyriken utan att ha skämskudden nära till hands.
Det mesta av bandets koncept är dock fortfarande intakt - en drake att skratta åt på skivomslaget, ett instrumentalt intro som man skippar mer än gärna, samt ett avslutningsnummer där man tappar intresset för att det är en kvart långt.
Fabio Lione lånar fortfarande ut sin röst till RHAPSODY OF FIRE och det tackar jag högre makter för.

Det är kvalitén på låtskrivandet som utgör centrum och livslängd för en skiva, inte hur många äkta stråkinstrument som gnidits eller antal studios som det bandats i. "Into The Legend" hade behövt ytterligare en klockren dänga för att lyfta ordentligt. Men RHAPSODY OF FIRE gör betydligt många fler rätt än fel och slutresultatet blir ett album i samma klass som "The Frozen Tears Of Angels" från 2010 - riktigt bra, men inte lika bra som när det lät som bäst.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.