Annons

W.A.S.P. - Golgotha (6)

Band: W.A.S.P.
Titel: Golgotha
År: 2015
Bolag: Napalm Records
Betyg: 6/10

Recensent: Staffan Wallin

Musikaliskt är detta helt i linje med W.A.S.P.'s två senaste album. Både när det kommer till kvalitet och sound. Ibland är det dock kusligt likt, inledande ”Scream” kunde lika gärna vara ”Crazy” från föregående album. Till och med texterna i refrängen är besläktade:
”Scream” - Come on and scream if you love me.
“Crazy” - You gotta be crazy to say you love me.
Det är inte för mycket begärt att en låtskrivare, som till råga på allt anser sig ha texterna som främsta gebit, bjuder på större variation än så.
”Last Runaway” låter som något som Bruce Springsteen skulle skrivit under 2000-talet. Jag har egentligen inte något emot det, jag diggar The Boss skarpt, men ”Forever Free” från ”The Headless Children”-skivan (tillika mitt favoritalbum med W.A.S.P.) är ett bättre exempel på en sådan typ av låt.

Blackie Lawless röst är fortfarande lika fenomenal som den alltid varit. Det går inte att lära sig sjunga som honom, han är född med den rösten. Däremot har jag svårt för den pånyttfödda kristna attityden. ”Animal (Fuck Like A Beast)” är bortplockad från setlisten sedan länge för Blackie Lawless vill vara ett föredöme. I avslutningsspåret ”Golgotha” mässas det utan svepskäl – Jesus I need you now, free me I'm lost somehow. Snark och Dubbelsnark!
Det klassiska klippet från Svar Direkt när Siewert Öholm gjorde gällande att W.A.S.P. minsann var en förkortning för We Are Satans People känns som en sedan länge svunnen tid, när Blacke Lawless & Co var ett vilddjur med vässade hörntänder som skrämde slag på det svenska folkhemmet. Självklart behöver ett band inte vara farligt för att vara bra, men den helomvändning som skett är en aning beklämmande.

Är det religiösa budskapet egalt för dig och du diggar inriktningen på de två senaste skivsläppen är min gissning att även GOLGOTHA faller i god jord. Själv spelar jag hellre ”The Headless Children” ett varv till, ett utmärkt exempel på att det går att kombinera seriösa och allvarliga teman utan att kalla till frälsningsbön.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.