Annons

In Flames - Siren Charms (7)

Band: In Flames
Titel: Siren Charms
År: 2014
Bolag: Razzia/Epic
Betyg: 7/10

Recensent: Stefan Lejon

"Stilbildande" är nästan ett alltför vagt uttryck för att beskriva det inflytande IN FLAMES haft på den moderna metalscenen. Allt sedan sent 90-tal har band efter band försökt imitera det patenterade melodiska dödsmetall-sound som bland annat IN FLAMES la grunden till och för det mesta har det låtit just så, som en imitation och inte mycket mer. IN FLAMES själva har förstås inte brytt sig speciellt mycket. De har istället ogenerat fortsatt utvecklas i sin egen riktning och idag har de inte mycket gemensamt med sina efterapare. IN FLAMES anno 2014 är nämligen en kraftigt förändrad best.

"Siren Charms" är bandets elfte platta i karriären; dess andra utan grundaren Jesper Strömblad i sättningen och som de flesta vet kvarstår idag exakt noll originalmedlemmar. Ändå är IN FLAMES-soundet, till det yttre förändrat som det må vara, intakt till stor del. Anders Fridéns särpräglade stämma utgör sedan många år en viktig komponent i bandets ljudbild och strängbändare Björn Gelottes gitarrharmonier är 100% IN FLAMES rakt igenom. Är man trångsynt och enkelspårig så förstår förstås även jag att man kanske inte gärna ställer "Siren Charms" sida vid sida med "Whoracle" eller "The Jester Race". På samma sätt som man gärna håller isär "Ride the Lightning" och "Load". I min värld är det dock så att bra musik är bra musik. Jag kan inte gärna kalla "Siren Charms" mesig när exempelvis TOTO är ett av mina absoluta favoritband.

När man släppt sina föreställningar om att all förändring är av ondo och tar musiken för vad den är så kvarstår här en urstark samling låtar som tillhör de bästa bandet knåpat ihop på den här sidan av millennieskiftet. Det enda spår som inte alls tilltalar mig är första singeln "Rusted Nail". En riktigt tråkig och banal låt som borde lämnats därhän. I övrigt är det i mitt tycke idel starka dängor som bjuds, varav benhårda "Monsters in the Ballroom" och öppningsspåret "In Plain View" är tidiga favoriter. Blytunga "Everything's Gone" är en annan storfavorit.

Det är svårt att sätta fingret på exakt vilken "genre" det är som IN FLAMES håller sig inom idag. Om nu det vore viktigt. Ofta påminner mig soundet i alla fall om ett sentida KATATONIA, även om melodierna som sagt är IN FLAMES rakt igenom. Det är tillbakalutat, melodistarkt och blytungt. Nästan malande. Produktionsmässigt, och faktiskt även riffmässigt, för skivan även tankarna till METALLICAs bespottade "St Anger". En gnutta DEPECHE MODE kan man också urskönja i de elektroniska inslagen. Det må låta sisådär i skrift, men kombinationen fungerar alldeles utmärkt och jag diggar det skarpt.

"Siren Charms" är inte bandets starkaste album i karriären,men jag är ändå beredd att kalla det ett ordentligt styrkebesked. Betygsåttan är väldigt nära!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.