Annons

Vandenbergs Moonkings - s/t (8)

Band: Vandenbergs Moonkings
Titel: Vandenbergs Moonkings
År: 2014
Bolag: Mascot
Betyg: 8/10

Recensent: Stefan Lejon


Efter två vändor i WHITESNAKE gick mästergitarristen Adrian Vandenberg i ide under en längre period. Istället fokuserade han på sitt konstnärsskap. Den som har koll på snubben vet att han är grym med penseln och han målade bland annat samtliga omslag till bandet som bar hans namn. Nu är han tack och lov tillbaka med guran i högsta hugg och resultatet heter VANDENBERG'S MOONKINGS. Inte oväntat så handlar det om bluesig och rejält svängigt rock. Arvet från WHITESNAKE är tydligt och LED ZEPPELIN lär vara en annan ledstjärna. Sångaren Jan Hoving låter dessutom passande nog som om han vore David Coverdale och Robert Plants förlorade son.

Låtmaterialet går inte heller av för hackor, även om det förstås (?) inte riktigt når upp till "Heading for a Storm" eller "Slip of the Tongue"-nivå. En låt som "Lust and Lies" har dock solklar potential att bli en framtida klassiker. Hade den skrivits på 70- eller 80-talet så hade den säkerligen nått legendstatus för länge sedan. Vilket driv och vilken refräng! Softa "Out of Reach" är å andra sidan så tidlöst vacker att ögonen vattnas och avslutande WHITESNAKE covern på "Sailing Ships" (skriven av Vandenberg till "Slip of the Tongue"), där Coverdale himself gästar, är magisk även i denna version. Den som gillar klassisk rockmagi har alltså mycket att hämta här.

Välkommen tillbaka Adrian. Hoppas att du stannar hos oss länge, länge!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.