Annons

Din guide till sommarsveriges hårdrocksfestivaler

Sommaren står för dörren och med den en massa bra musik och festivaler. Möjligheterna att se just dina favoritband är riktigt bra då antalet events som bjuder på hårdrock och/eller metal är många och man behöver inte heller åka till landets storstäder för att få sitt lystmäte tillgodosett. Metalcentral guidar dig runt bland några av de mer framträdande svenska festivalerna där hårdrock och metal står i fokus samt ger dig all info du behöver för en riktigt ”hård” sommar!.

Metallsvenskan
2-4 juni, Örebro
www.metallsvenskan.com

Första upplagan av Metallsvenskan gick av stapeln 2009 och är unik i sitt slag då det är en
hårdrocksfestival kombinerad med både liveband på scen samt en fotbollsturnering för artister/bransch.
- Premiäråret hade vi 3500 besökare vilket var en oväntat stor succé & gav oss blodad tand att fortsätta med detta minst sagt udda koncept berättar arrangören Jan Larsson. I år blir det tyvärr ingen fotbollsturnering men vi förväntar oss ändå att besökarantalet hamnar på ca 13000 personer. Kapaciteten är anpassad till detta antal men kan utökas än mer då det nya området vid pappersbruket i Örebro är väldigt rymligt. Det kan komma att behövas då flera tunga namn finns på line-upen.
- I år har vi bokat bland annat GHOST som den enda svenska festivalbokningen i år. NAPALM DEATH, SOILWORK, DANKO JONES, PARADISE LOST och DARK FUNERAL är andra namn av totalt cirka 30 akter. Jag tror att samtliga av ovan nämnda band kommer göra riktigt bra spelningar. Det känns helt klart som att det är ett bra pepp i år från både artister och biljettköpare. För min egen del ska det bli extra kul att se Geoff Tate (OPERATION MINDCRIME) på plats då jag är ett gammalt fan av QUEENSRYCHE.

Att trivsel och funktionalitet är viktigt för Metallsvenskan intygar Jan.  
- Logistik, mottagande och flöde på och runt festivalen ska fungera väl för både besökare och artister, samt att stämningen på plats ska vara på topp såsom vi alltid upplevt festivalen oavsett väder och vind. Detta är för oss årets i särklass största höjdpunkt även om vi förutom Metallsvenskan arrangerar väldigt många event året runt. Metallsvenskan är något unikt på så många olika sätt; närhet till artister, "lagom stort", en härlig mix av besökare och som sagt en fantastisk stämning varje år. Våra besökare ska få en bra och minnesvärd upplevelse och känna att de vill besöka festivalen igen. Vi har nu lyckats etablera oss så pass att vi har en stor skara med besökare som alltid återkommer år efter år vilket är både viktigt och kul. Inputen från besökarna när det gäller exempelvis vilka band som vi bokar och arrangemanget är jätteviktigt då vi varje år försöker få till en så stark line-up som möjligt och då gäller det att ta till vara på all tänkbar input vi får från våra besökare. Vi kan såklart inte tillgodose allas önskemål av diverse anledningar, men vi jobbar alltid för att få till en stark bredd med några toppar som förhoppningsvis skall attrahera en större mängd besökare. Vi får en hel del tips och input via våra sidor på Facebook samt vår infoadress. Ett annat bra sätt är att gå med i Metallsvenskans Street Team.

Metallsvenskan känner en viss stolthet i att man är en något ”udda” festival.
- Man kan väl överlag säga att vi kanske är smått galna som ens från början kommer på tanken att våga genomföra en fotbollsturnering för hårdrockare på en allsvensk arena. Sen gillar vi att utveckla det "Metallsvenska" konceptet på olika vis som till exempel att vi stoltserar med vår egen hårdrocks-ale från Närke Kulturbryggeri och att vi har gjort tonvis av vår egen hårdrockskorv, flygtävlingar med mera Men i grund och botten brinner vi för att kunna ta hit så bra band som möjligt och vi älskar det vi gör. Sen är det en skum grej som inträffar varje gång låten ”The Final Countdown” spelas på festivalen; antingen live som när EUROPE var här 2012 eller när SABATON använde den som intro 2014, så slår åskan ned i närheten. Vi håller oss borta från den låten numera, säger Jan med ett skratt.


Muskelrock
3-5 juni, Blädinge
www.muskelrock.com

Muskelrock som startade 2009 vill vara världens mysigaste hårdrocksfestival med bäst mat och trevligast stämning.
- Vi har en hård yta men ett väldigt mjukt och välkomnande inre precis som alla riktiga hårdrocksälskare enligt Jacob Hector, artistbokare. Vi försöker göra lite udda och spännande bokningar och ta band till Sverige som sällan får chansen att spela här annars. Vi huserar i den gamla kultförklarade folkparken Tyrolen i Blädinge och det är en fantastisk miljö som verkligen passar bra tillsammans med metal. Det brukar vara lite surrealistisk stämning och folk förstår inte var de har hamnat någonstans när de kommer till Tyrolen för första gången.
    
- Några exempel på band vi bokat i år är SATAN, KAT & ROMAN KOSTRZEWSKI, DIAMOND HEAD, SABBAT, METALUCIFER, ROCK GODDESS, MINDLESS SINNER, KIKAGAKU MOYO och NEON ROSE.  Att vi får se polska KAT på Muskelrock känns magiskt. Deras platta ”666” som kom ut 1986 är en av europeisk metals finaste stunder och nu får vi höra hela albumet live när de kommer till Skandinavien för första gången någonsin.

- Vi har mycket kontakt med våra besökare på Facebook och lyssnar på alla synpunkter för att vi ska kunna förbättra festivalen. Sen pratar vi mycket med besökarna på festivalen också. Vi gör den här festivalen för våra kära stammisar. De måste ju gilla banden som spelar men de ska också bli överraskade av oväntade bokningar och få nya favoritband. I år kommer vi att ha ett nytt inslag som är armbrytningstävling. En armbrytarklubb som heter ”Iron Arms Wexio” kommer att arrangera tävlingen och lära våra besökare lite knep och tekniker. Vi vill helt enkelt att våra besökare ska känna att de upplevt något vackert när de åker härifrån och att de har minnen och vänner för livet och helst ska de ha fem nya favoritband också.

Muskelrock brukar locka mellan 1000 och 1500 besökare och den lokala förankringen är viktig för arrangörerna menar Jacob.
- Vi jobbar mycket med samarbeten med hela byn där Tyrolen ligger och då blir det ofta många spännande möten. Till exempel arrangerar vi konserter i kyrkan i byn under festivalen och i somras så satt det amerikanska hårdrockare som drack öl i samma bänkrad som gamla damer från byn. Vi kör också en auktion varje år med blandat innehåll, allt ifrån lokalt hantverk till häftiga heavy metalprylar. Blandningen av hembygdskärlek och heavy metal är härlig!

Samtidigt finns det en bokning som man fortfarande drömmer om att göra:
- HEAVY LOAD har alltid legat oss nära hjärtat. Vi skickar ett bud varje år men de verkar inte vilja återförenas. Men vi ger inte upp för de är Sveriges bästa band genom tiderna, avslutar Jacob Hector.


Sweden Rock Festival
8-11 juni, Sölvesborg
www.swedenrock.com

Sweden Rock är en renodlad rockfestival som började i liten skala redan 1992, så i sommar bjuder man på den 25:e upplagan.
- Vi är breda och försöker tillfredsställer fans inom många olika rockgenrer; bland annat klassisk rock, hårdrock, metal, sydstatsrock och till och med lite åt blueshållet, säger Sofia Lindqvist Lacinai, marknads- & pressansvarig. Och detta är förstås möjligt eftersom vi har totalt 82 band som spelar på fem olika scener. Exempelvis bjuder vi på QUEEN med Adam Lambert, tillbaka i Sverige för första gången på 11 år och med en stor och maffig produktion. Det är ju inte den hårdaste av rock precis, men jag tror att det kommer att bli en oförglömlig kväll. Sen också TWISTED SISTER, som gör sin farvälturné, THE HELLACOPTERS, som gör en världsexklusiv återförening, SABATON, SLAYER, KING DIAMOND, SIXX A:M, AVANTASIA, MEGADETH, FOREIGNER, LITA FORD, ANTHRAX, SHINEDOWN....  

Att boka 82 band till en och samma festival är extremt mycket mer komplext än man kan tänka sig förtydligar Sofia.
- Den slutliga line-upen beror på en mängd parametrar; vilka band som är ute och turnerar, vilka band som vill spela festivaler, hur bandens övriga turnéscheman ser ut rent logistiskt, hur det sammanlagda helhetsutbudet på festivalen blir, vilka som passar vårt område storleksmässigt och så vidare, men självklart också vilka band som efterfrågas av publiken. Vi har en ”önskefunktion” på vår hemsida, den är flitigt använd.

- En riktigt stor andel av vår publik är återkommande gäster och målet är att dom ska lämna festivalen och tänka att denna var den absolut bästa hittills. Ta ”VD-klubben” till exempel, ett återkommande gäng av VD:ar som har som tradition att årligen komma till Sweden Rock för att slänga av sig slipsen, slappna av, ha kul och bara vara sig själva helt enkelt. Så vi skruvar kontinuerligt på detaljer, för att utveckla och förfina genomförandet av festivalen varje år. Våra viktigaste ledord i arbetet är kvalitet, service och god stämning. Vi har legat stadigt på 33000 betalande gäster per dag under ett antal år nu. Utöver dessa betalande besökare finns förstås ett ganska stort antal samarbetspartners, försäljare, personal med flera också på plats på festivalområdet. Kanske hade det gått, rent utrymmesmässigt, att ta in en ännu större publik, men vi har inte som ambition att växa eftersom vi prioriterar att bibehålla service, bekvämlighet och säkerhet. Över huvud taget så är det festivalens sköna och gemytliga stämning som numera blivit vårt riktiga signum faktiskt.

I sin ambition att kunna förbättra konceptet och komforten för sina besökare har Sweden Rock även några nyheter att bjuda på under 2016 avslöjar Sofia Lindqvist Lacinai.  
- Vi har ett grymt coolt nytt restaurangkoncept i anslutning till Sweden Stage, där man kommer att kunna uppleva äkta amerikansk BBQ i sin bästa form. Det blir också fler toaletter på festivalområdet, mer kapacitet i bankerna och större barer. Festival Stage får maffigare storbildsskärmar med bättre upplösning, och vi har döpt om Rock Stage till Lemmy Stage. Vi har även ett par nyheter till, som kommer att presenteras framöver.


Gefle Metal Festival
15-16 juli, Gävle
www.geflemetalfestival.se

När Getaway Rock Festival gick i graven i vintras dröjde det inte länge förrän alla metal-fans fick ett nytt spännande alternativ: Gefle Metal Festival
- I år blir festivalens första år och vår nisch är hård metal, alltså framför allt death, thrash, black och doom metal, berättar arrangören Edward Jansson. De flesta andra festivaler har en bredare inriktning men vi vill hålla oss inom den genren. Därför har vi bokat band som exempelvis ANTHRAX, KREATOR, BEHEMOTH, MISERY LOVES CO, ABBATH, AT THE GATES och många fler.

Bland årets bokningar finns det vissa som kittlar lite extra hos arrangörerna.
- Det är jättekul att MISERY LOVES CO gör sin första spelning i Sverige på 16 år hos oss. Och ANTHRAX känns som en bra bokning, de är ju trots allt ett av Big Four-banden. Många ser återföreningen av SPORTLOV som den stora höjdpunkten.

- För oss är det viktigt att de som gillar hård metal känner att Gefle Metal Festival är festivalen för dem, menar Edward. När de åker hem vill vi att de ska ha upplevt en gemenskap med mängder av andra metal fans från när och fjärran. Därför är inputen som vi får från våra besökare extremt viktig. Det som är bra nu för tiden är att det är lätt för besökare att interagera genom sociala medier. Vi läser noggrant alla synpunkter och lägger stor vikt vid önskemål när det gäller bokningar. Det är som sagt vårt första år i år så allt är nytt för oss men vi hoppas att det kommer att uppstå mängder av bra ögonblick i Gävle den 15-16 juli. Det går att få in 8000 personer på området men vi räknar med ungefär 4000-5000 personer.

Och trots att man är nykomlingar i sommar spänner man bågen högt och tar sikte mot framtiden med några önskebokningar: - SLAYER och KING DIAMOND hade varit roligt att arbeta med framöver avslutar Edward Jansson.

Skogsröjet
4-6 augusti, Rejmyre
www.skogsrojet.se

Skogsröjet är festivalen som startade 2006 och handlar om kärleken till rockmusiken och hembygdens överlevnad. I Rejmyre bor cirka 850 invånare varav 400 jobbar ideellt med festivalen. Ifjol skänkte vi drygt 100000 kronor till olika föreningar i samhället, berättar Stefan Arvidsson, festivalgeneral, grundare och ordförande i den lokala musikföreningen som arrangerar eventet. Att han är nöjd med årets line-up är ett verkligt understatement.
- Jag brukar säga att jag bokar min ungdom och i år är inget undantag: THIN LIZZY firar 40 år sedan skivan ”Jailbreak” släpptes och hedrar att det är 30 år sedan ikonen Phil Lynott gick bort. Sedan är ju mina husgudar W.A.S.P och HARDCORE SUPERSTAR bokade plus HELLOWEEN, AIRBOURNE, KAMELOT, QUIET RIOT, THE HOOTERS, MUSTASCH, DORO, TARJA med flera.

- Allt arbete sker ideellt och skulle vi vilja bli större skulle nog varken vi eller våra familjer orka. Vi har ett uttalat maxtak på 6000 besökare per dag då vi inte vill bli ett kommersiellt jippo. Skogsröjet ska kännas som att komma hem till en kompis med juste musiksmak. Vi vill vara ett vardagsrum för besökare, artister och volontärer. Här känner sig alla som hemma menar festivalgeneralen. Eftersom vi är en liten ideell förening har vi inte lyxen att lyssna så mycket på bandönskningar då det oftast är METALLICA, IRON MAIDEN och AC/DC som folk önskar och de kostar ju mer än alla Skogsröjetfestivaler som vi arrangerat hittills. Istället försöker vi förbättra festivalupplevelse för våra besökare i den mån vi kan. Exempelvis är livsmedelsbutiken på festivalområdet en nyhet för året.

/Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


#Även Sabaton Open Air bjöds in att delta i denna guide, men svarade inte på vår förfrågan.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.