Annons

Ulver - Liverecension från Malmö

Band: Ulver
Stad: Malmö, Kulturbolaget
Datum: 4/2-2010
Betyg: 9/10

Recensent: Eva Grahn

- Vad är detta?
Frågan ställs av min bartenderbekant på Kulturbolaget i Malmö, och den är berättigad. Han är förundrad över att se MAYHEM-smyckade människor, folk i NEUROSIS-tröjor, blandat med jazz-entusiaster.
Ja, vad är detta?
Det är ULVER och ingen vet vad det kommer att bli.
ULVER har spökat sedan 1993 och alla som känner till dem gillar vad de gör men ingen har kunnat berätta varför. Det kan inte jag heller.
Så här ser det ut. Vi är ungefär hundra pers på KB den här kvällen. Det är väldigt tyst och stillsamt.  Inget förband som vi kan kröka till.
En storbildsskärm på scenen. På den visas en naturfilm där zebror jagas av ett lejon och ULVER spelar ett soundtrack till filmen. När sångaren "Trickster G" efter ett maffigt intro inte har några uppgifter går han och sätter sig under trumsetet i munkställning med benen i kors. Musiken får tala. Naturfilmen byts mot ett autentiskt krigsdrama från tidigt nittonhundrafyrtiotal. Musiken är stökig men kontrollerad. Vi lyssnar till ståpukor, piano, gitarrer och klassiska metaltrummor.
Allt går ganska långsamt och trots att det hela tiden är en besvärande disharmoni i framförandet så känns det att den är medveten. ULVER gjorde folk/black de första åren innan de gled in på den ambient experimentella avant garde-pryl de gör idag.
En dansk surar högt över att bandet inte är black längre. Jazz-entusiasterna lämnar med demonstrativa axelryckningar. Och nu spelar ULVER "Your Call" från "Blood Inside" som släpptes 2005. Den ödslighet och den totala ensamhet som musiken tillsammans med ringsignalen som ingen vill svara på, blir outhärdlig. Jag tycker att ULVER är riktigt jobbiga. Jag fattar inte vad de gör, men jag älskar att de gör det.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.