Annons

Edguy - Göteborg (Kåren)

Edguy är ett av de där banden jag bara måste se på varje turné och när jag fick reda på att Nocturnal Rites och Tad Morose skulle vara förband sjönk ju inte mina förväntningar på denna afton. Anländer till Kåren ca 18.20. Till skillnad mot hur det var för 10-15 år sedan när jag inledde min konsertbesökarkarriär är man numera ganska bortskämd med att konserter startar i tid. Blir därför lite förvånad när en snubbe meddelar att det inte blir något insläpp förrän 19.45 (det står 19.00 på biljetten) och att banden inte börjar spela förrän 20.30. Spridda burop hörs från fansen utanför. Strax bryter dock ett jubel ut när killarna i Edguy visar sig. Några minuter senare kommer en viss Tobias Sammet ut och filmar de köande fansen. Nytt jubel.

Trots det tidigare beskedet befinner jag mig inne på Kåren ca 19.30. I väntan på att banden ska börja spela går jag och kollar in t-shirtförsäljningen. Roas av en Edguy-tröja av tjejmodell med texten "Good girls go to heaven, bad girls go backstage". Kul! Själv inhandlar jag en Nocturnal Rites t-shirt med "New world Messiah"-motiv. Fortsätter med att spana in fansen. Som vanligt är det en stor majoritet killar, men när det gäller ålder är publiken väldigt blandad.

Nästan prick 20.30 går första bandet som är Tad Morose upp på scen. De gör en typisk förbandsspelning. När man har begränsat med tid har man ju inte tid med några större utsvävningar när det gäller mellansnack och annat. Tad Morose bränner av sju låtar på drygt 30 min, varav de flesta är från senaste skivan "Modus vivendi". Ljudet är härligt rent, det låter svintungt och Urban Breed sjunger nästan lika bra som på skiva. En bra spelning helt enkelt och jag ser fram emot att se dem på 2000 Decibel igen. Då med lite längre speltid.

Nästa band ut är Nocturnal Rites. Såg dem för ett antal år sedan i Motala. De gjorde bra ifrån sig även då, men det märks att bandet har blivit mer rutinerat nu. Sångaren Jonny Lindqvist fungerar utmärkt som publikdomptör. Han drar ner kvällens skratt när han under en paus i "Shadowland" vill att publiken ska sjunga efter honom. Det är dock inte så lätt när han efter ett tag börjar låta som en jojkande Tarzan och sedan som "det där avlånga blåsinstrumentet" som aboriginerna använder. Galnast och svettigast är dock basisten Nils Eriksson som far omkring på scen och inte är still en sekund. Spelglädjen lyser om bandet och det smittar av sig på publiken som ger Nocturnal Rites precis det stöd de förtjänar. När det gäller låtvalet måste jag säga att jag blev lite överraskad över att hela tre av nio låtar är hämtade från "The Sacred talisman" (utan Jonny Lindqvist), jämfört med t.ex. endast en från "Shadowland".

Så har det blivit dags för kvällens stora begivenhet Edguy och det är inget snack om vilket band som de flesta har kommit för att se. De har publiken i sina händer från inledande fartvidundret "Under the moon" via allsångsnummer som "Vain glory opera" och "King of fools" till det avslutande extranumret "Out of control". Det har väl aldrig hänt att man har fått höra exakt de låtar man själv vill höra, men denna gång är låtvalet åtminstone nästan perfekt. Allsångsrefrängerna står som spön i backen och publiken är inte sen att hänga på. Edguys självklara frontfigur är sångaren Tobias Sammet, en man som vet hur man får igång en publik. Han är en av de mest karismatiska scenpersonligheter jag sett. Han utstrålar alltid en enorm glädje och är inte direkt rädd för att röja på scenen (till slut är han om möjligt ännu svettigare än Nils Eriksson i NR...). Ett av hans främsta kännetecken är att han gillar att skämta med publiken. När det gäller det så har jag sett honom i ännu bättre form, men han visar i alla fall några prov på sin humor som t.ex. när han inför "Land of the miracle" ber de som inte har några cigarettändare att hålla upp sina snusdosor istället eller när han förklarar att avståndet mellan publik och band är till för att publiken ska slippa känna hur illa de luktar. Största jublet drar dock Sammet ner när han avslöjar att Edguy ska spela på Metaltown-festivalen (Alice Cooper, Dimmu Borgir, In Flames m.fl.) i Göteborg 19 juni.

Edguy är helt enkelt ett väldigt bra liveband och med tanke på att jag även fått se två riktigt bra förband kan jag inte annat än att vara nöjd när jag vandrar ut i Göteborgsnatten.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.