Annons

Informationsstress

Vidare kunde man snappa upp ett och annat i kvällspressen eftersom detta var under den historiska epok då föräldraföreningen Hem och Skola var som mest rabiata i sina försök att upprätthålla moralisk ordning och reda. Djävulen hette Blackie Lawless och Satans hem på jorden var hans band W.A.S.P. Mest upprörd var Siwert Öholm som i TV var mycket oroad över att publiken fick rått kött kastat på sig. Det var förövrigt ovan nämnde Tegnér som försvarade oss långhåriga 13-åringar i det programmet. Tack Anders! Siwert har dock inte tappat stinget på äldre dagar. Idag är det bögar och homosexmaffior han är ute efter. Tänk om Siwert vetat att Rob Halford var bög 1985. Då hade det blivit riktigt roligt.

Nå, den tredje och sista informationskanalen för mig var P3:s klassiska program Rockbox som sändes fram till den 2 december 1989. Samma dag spelade för övrigt Alice Cooper ironiskt nog i Stockholm. Programledare var den mästerlige Pär Fontander. Det är till stor del hans förtjänst att jag idag ägnar mig åt journalistik i olika former, en stor inspiration för mig alltså. Jag har ett antal avsnitt av Rockbox på kassett någonstans i källaren. Man spelade in dem och lyssnade om och om på ny musik med Slayer, Metallica, Queensrÿche (han spelade hela a-sidan på Operation Mindcrime i sträck t.ex.), intervjuer med Angus Young, David Coverdale, Scott Ian och många fler. Och jag lärde mig allt detta utantill samtidigt som jag aldrig lyckades lära mig grammatiken på svenskalektionerna i skolan ordentligt. Mäster Fontander är kvar på radion än idag fast nu på nattradion där han pratar med ensamma pensionärer och spelar Toto hela natten. Suck!

Allt eftersom tekniken går framåt så öppnas nya vägar att nå ut till sina fans för banden. Idag hittar man allt man vill veta och lite till på Internet. Nya låtar finns att finna exklusivt på bandens hemsidor och ännu mer på de inofficiella sidorna (till många bands förtret). Man kan till och med följa många band direkt samtidigt som de är i studion och spelar in skivor eller är på turné. Dessutom finns möjligheten att kommunicera med dem genom forum, e-post och gästböcker. Informationsflödet ökar och jag blir alldeles vimmelkantig. Tänk om jag fick vara 15 år igen!

Är detta informationsöverflöd bra då? Ja naturligtvis är det bra. Det är lysande! Men jag kan också känna att lite av charmen med letandet efter nya fakta har försvunnit i takt med att nya hemsidor öppnas av fans världen över. Söker man i Google på sitt favoritbands namn så får man hundratusentals träffar. Och alla dessa kan innehålla någonting nytt man inte visste förut. Under en sekund saknar jag Rockbox 45 minuter av senaste nytt varje vecka. Sen kastar jag mig över datorn och kopplar upp mig mot nätet igen. Jag är 15 år igen!


För övrigt:

* MTVIcon med Metallica sänds om ungefär tre veckor. Då får vi veta exakt hur arg sommaren blir.   

* På nattduksbordet ligger högar av Close-Up, Slavestate och Metalwire. I den ordningen och med den förstnämnda överst. Alltid.

* På skivspelaren snurrar Gurd, Opeth och gamla godingar med Iron Maiden (innan de skiljdes från och återförenades med Dickinson. Originalet alltså)


Bara så att ni vet vad ni har att rätta er efter.

Magnus Gustafsson

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.