Annons

Oscar Dronjak - HammerFall

Hallå Oscar! Grattis till ännu en mycket bra skiva!

-
Tjena, tack så mycket!

Berätta lite om Crimson Thunder.

-
Det är vår nya skiva, och den släpps den 28:e oktober. Enligt min åsikt är detta den mest kompletta skivan vi spelat in hittills, där ingen låt påminner om den andra och det är en massa energi i spelandet.

Skivan låter hårdare och produktionen bättre än någonsin, jämför man med t.ex Renegade har ni lyckats få till ett mycket bättre trummljud?

- Produktionen är signerad Charlie Bauerfeind, och vi spelade in trummorna i en studio i Holland där bl a Metallica, Iron Maiden, Def Leppard och Judas Priest lirat in skivor genom åren. Som antyds är detta en mycket bra studio, och eftersom Charlie är helt grym på ljud blev resultatet därefter.

Har du några personliga favorit låtar från nya plattan?

-
Det har jag aldrig, eftersom vi jobbar så enormt mycket med varenda låt. "Riders Of The Storm" kommer att bli kul som fan att köra live, liksom singeln "Hearts Of Fire".

Med albumet Renegade gick ni direkt in på första platsen på svenska album-listan, en bedrift som ni hoppas göra om?

- Listplaceringar gläder skivbolagen mycket mer än det gläder banden. Det är klart att det är roligt att sälja mest i Sverige under just den veckan, men det spelar egentligen inte så stor roll. Vi kan sälja lika mycket skivor veckan därpå men ändå inte komma bättre än trea, om t ex Magnus Uggla eller E-type skulle släppa skivor den veckan. En listetta är så väldigt subjektiv eftersom det beror på så mycket annat än kvalitén på musiken, som ju är det viktigaste av allt. Men vi får mycket uppmärksamhet vi normalt inte skulle fått i pressen, så jag hoppas vi kan upprepa framgångarna med "Renegade".

Jesper Strömblad (In Flames) har medverkat som låtskrivare på tidigare plattor, hur stor roll har han haft och har han bidragit med något till senaste plattan?

- Han var en del av bandet när första skivan spelades in, och Joacim, Jesper och jag skrev den tillsammans. Med varje skiva har Jespers inflytande minskat, på "Renegade" var han endast delaktig i hälften av låtarna och då (med undantag för en) blott med ett riff eller två. Han är inte med alls på "Crimson Thunder", men bortfallet var inte så stort eftersom den kreativa luckan som blev lätt fylldes upp av andra idéer. Det tråkigaste bortfallet är helt klart på det personliga planet, då det onekligen var mycket roligt att skriva musik med honom.

Det är ca en månad kvar tills skivan släpps och redan nu finns den att ladda hem på internet, ändå har jag hört att promo skivorna nästan bara skickades ut till de största medierna, vad tycker du om detta?

- Det är för jävligt! Jag likställer detta med intellektuell våldtäkt och stöld av annans egendom, och det är mcyket synd att det inte finns högre moral hos folk i branschen. Men jag är inte direkt förvånad, bara irriterad. Nästa steg är väl att ge dem kassettband, eftersom somliga inte verkar ha några skrupler. Vi har satt den 28:e oktober som releasedatum för vår nya skiva för att vi vill att världen (åtminstone de som är intresserade) skall få höra hur HammerFall anno 2002 låter just då, inte en månad tidigare. Hade vi velat släppa skivan en månad tidigare hade vi gjort det. Ingen jävel skall komma och ge ut våra låtar före oss, det är det det hela handlar om. Det finns skrämmande lite respekt för andras vilja och saker i dagens samhälle.

För inte så länge sedan misshandlades er sångare Joacim Cans av en så kallad hårdrockare som sa sig hata HammerFall,vad tror du det är med HammerFall som väcker så starka känslor hos folk?

- Återigen ett exempel på att någonting inte står rätt till idag. Ska man inte få lov att gå sina egen väg och spela den musik man själv vill utan att riskera att bli nedslagen? Vad hände med åsiktsfrihet? Obehagligt, skrämmande och mycket upprörande! Det enda jag kan se som orsak till ett sådant beteende är avundsjuka. Joacim (och HammerFall) har lyckats förverkliga alla sina drömmar, och detta är tydligen någon som den här personen i fråga tydligen inte kunde tolerera. Kanske gör det folk medvetna om sin egen situation när de ser några som faktiskt inte är rädda för att sticka fram hakan och göra det man tror på?

Med nya plattan har ni nu släppt fyra album. Planeras det någon live-skiva eller live-DVD/VHS i framtiden?

-
Vi får se. Förmodligen kommer vi att spela in lite gig under turnéerna, men det är inte bestämt om vi kommer att släppa en live-platta än. Jag hoppas det blir så, så folk i USA och Japan kan få uppleva en HammerFall-konsert som den "ska vara", och att visa hur det går till på en riktig heavy metal-show!

Har ni några datum spikade redan nu för spelningar i sverige?

-
Inte mer än att det definitivt kommer att ske i slutet av februari. Datumen är på gång, men inget är klart än. Vet dock att det, liksom förra gången, blir Lisebergshallen.

När man recenserar skivor får man även in en hel del demos, endel lyckas men samtidigt finns det många som släpper en riktigt bra demo och ändå inte kommer längre. Har du några råd att ge till de band som kämpar för skivkontrakt och framgång?

- Det viktigaste av allt är att man spelar den musik man tror på och själv tycker är bra, då är man bra förberedd om framgången skulle dyka upp. Att få ett skivkontrakt och spela in en skiva som sedan säljer bra är få förunnat, och bör aldrig vara ett grundläggande mål. Givetvis är det viktigt att ha mål, men självförverkligande är så mycket viktigare än framgång.

Det var allt vi hade för den här gången, har du några avslutande ord till våra läsare?

-
Hoppas ni gillar vår nya platta lika mycket som de tidigare (förutsatt att ni gjorde det, förstås...)! Och så ses vi ju såklart på konserterna i februari. Stor show, mycket metal och en genomgående trevlig kväll utlovas!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.