Annons

Mikko Korsbäck - Insania

Hallo Mikko! Hur har sommaren varit och hur har inspelningen av nya plattan "Fantasy" gått?

- Tjena! Jo tack. Sommaren har varit underbar. Medans andra har varit ute och badat och kopplat av, så har Insania-grabbarna suttit i Studio hela tiden. Men det har gått väldigt bra, och alla är nöjda, så man får säga att det har varit en lyckad sommar för oss.

Berätta lite om nya skivan, blir det lika stor skildnad som mellan World of Ice och Sunrise in riverland?

- Njae, det vill jag inte påstå. Ljudet är ganska identiskt som på "Sunrise", men med en ny sångare så blir det lite skillnad. Sedan är det ju så att hela bandet har utvecklats tillsammans, så kanske lite mer tekniskt kanske, men inga stora skillnader. Den största skillnaden är nog att vi har planerat låtarna mer. Gjort en del långa spår och väldigt mycket solon.

Ni har bytt sångare, vad var anledningen till bytet?

- David valde helt enkelt att lägga av med musiken på den här nivån. Han har flyttat upp till norra Sverige igen. Men det var hans eget val, och eftersom han var helt ärlig och hade bestämt sig, så var det bara att önska honom lycka till. Men det är klart att vi kommer att sakna gamla "Däjvan"...

Berätta lite om nya sångaren, hur är han jämfört med tidigare sångaren, är bytet lika "dramatiskt" som t.ex i Nocturnal Rites fall?

- Oh nej! Ola Halén är ganska lik David på många sätt. Samma idiotiskt höga toner, precis som man vill ha det i Power Metal. Men Ola är nog mer skolad för just den här typen av musik. Hans största inspiration är ju Michael Kiske, vilket också hörs ganska tydligt.

Har hört ryktas om någon/några gästmusiker på nya plattan, ligger det någon sanning i det?

- Det stämmer! Vi träffade Helloween i Stockholm för ett par år sen, och jag har hållit kontakten med Roland Grapow sen dess. Han fick höra Sunrise plattan, som vi precis skulle släppa, och tyckte att det vore skoj att få dra ett par solon på nästa. Vi blev stormförtjusta och sedan dess har jag och Rolle mailat varandra flitigt och så. När vi sen äntrade Finnvox hade han just varit där med sitt nya projekt, (Masterplan) så det passade allihopa helt utmärkt. Ett par riktigt feta solon av Roland Grapow kan man alltså njuta av på "Fantasy- a new dimension"...

Hur går låtskrivarprocessen i Insania till? Hur får ni ideer till melodier, hur byggs låtarna upp, hur får ni inspiration till texter, etc?

- Jag kan bara prata om mig själv i det här fallet. Jag har en massa idéer, som jag tar fram på antingen keyboard eller gitarr. Det är inte alltid text eller musik som kommer först. Ibland kommer dom samtidigt och det enda rätta är att ta fram papper och penna och skriva ner allt. Sen är det ju inte säkert att man är nöjd i slutändan, men det viktiga är att man är villig att ändra på sina idéer då och då. Oftast handlar det om hur jag mår för tillfället. Jag skriver oftast för att jag vill ha ut mina känslor eller budskap. Men ibland kan man ju hitta på helt egna stories som typ "Paradisia", "World of Ice" eller "Beware of the Dragons"...

Er musik får väl klassas som powermetal, är det den typen av musik ni själva lyssnar mest på och har du några favoritband?

- Äkta Power Metal... Jag lyssnar bara på powermetal i stort sätt. Eller om jag ska vara ärlig: Jag kan lyssna på ganska mycket udda musik i vissa mängder, men det enda jag köper är powermetal, och det är det enda jag kan lyssna på riktigt länge utan att tröttna. Jag har nog många favoriter. Det viktigaste tycker jag är just melodierna, soundet på plattan, och självklart en grym trummis kombinerat med feta gitarrsolon. Då njuter man. Band som Gamma Ray, Edguy, Stratovarius, Freedom Call, ja, jag kan göra listan hur lång som helst... Men det är såna band som rör vid en hårdrockares metall-själ!

Vad anser du om hårdrocken i sverige idag? Lever den?

- Visst gör den det. Hammerfall öppnade portarna. Nu är det bara att trampa efter innan dom stängs. Sen finns det ju flera band som har stor chans att bli nåt. Nocturnal Rites består av mycket bra musiker, det finns ju band som The- Storyteller och Morifade som lätt skulle kunna komma ganska långt. Men det beror på en del tur, en del chansningar, men framför allt: en jävla massa slit!

"P.O.D släpper årets hårdaste skiva" säger reklamen, vad tycker du om den så kallade neo-metallen? Bör det överhuvudtaget klassas som hårdrock?

- Tja... Upp till var och en. KISS var ju riktigt grymma när dom blev stora, även om jag aldrig gillat dom. Idag är Kiss enbart rock, det där hårda har liksom försvunnit. Men det finns många stilar som går under kategorin Hårdrock, bara för att man inte har skapat någon egen etikett åt dom...

Slutligen undrar många av våra läsare när vi får se Insania ute i sverige nästa gång?

- Vi har ju precis spelat in "Fantasy", så nu har vi haft en månads semester. Vi kör igång nu under oktober igen. Anbud saknas inte, det är ett som är säkert. Men visst ska vi ut och turnera. Vi har en ganska fet turné på gång, men eftersom allt inte är klart, och det finns risk att det kan spricka så vill jag inte avslöja några bandnamn. Men ut på turné ska vi både i höst och under våren. Lita på det.

Det var allt vi hade för den här gången. Släng iväg några avslutande ord till våra läsare.

- Jag vill passa på att hylla David för dom 5 åren han gav Insania, samtidigt som jag vill tala om att Insania lever vidare. En del fans har skrivit på hemsidan och undrat vad som händer med bandet nu?... Hur bra är Ola?... Osv. Det är förståeligt eftersom "Däjvan" har en riktigt grym röst. Men ha tålamod fans, Lyssna på "Fantasy". Ni blir inte besvikna.

Tack för att du tog dig tid att svara på mina frågor och lycka till i framtiden!!

-
Tack själv. Hoppas du har det bra, och STAY METAL! /Mikko

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.