Annons

Lex icon - The Kovenant

- Vi utvecklar oss hela tiden. Det är inget vi sitter och planerar att fan det här ska bli nya plattan. Vi gick från black metal till vad vi är idag, och allt det är utveckling.

Att synthinfluenserna är tydliga är inte heller något han skäms över.

- Vi växte upp med mycket av den här synth-pop grejen på 80-talet. Och personligen lyssnar jag mycket på grupper som Depeche mode.
De andra gör det inte, men jag gör det, och förstår inte varför jag ska dölja det överhuvudtaget. Att folk kallar oss sellouts har jag även det svårt att förstå. Rösterna höjdes på Animatronic, men hittils har jag inte hört någonting. Responsen hittils har varit att det är en jävligt bra platta, och det tycker vi själva också.

Fram tills i Kovenant har Lex icon, eller Stian som han egentligen heter varit mer känd som Nagash och lirat i bland annat Dimmu Borgir. Och visst finns det anledningar till namnbyte med allt vad det innebar.

- Det här är väl min andra "pseudonym" skulle man kunna säga. Jag använder både Nagash och Lex icon, men Nagash är bundet till det jag gjorde i Dimmu borgir, och jag vill inte riktigt fastna i det facket att vara tvungen att upprepa mig för att jag är den jag är. Då är det bättre  att jag använder det här och gör min egen grej. Det var annorlunda med namnbytet på bandet. Vi var jävligt nöjda med Covenant, och hade rätten till det. Men det svenska synthbandet med samma namn hävdade att de hade det. Det gjorde oss jävligt förbannade, men Nuclear blasts svenska distributör hade Covenant under sig och de hotade med att inte släppa skivan i sverige om vi inte bytte. Man kände sig ju uppgiven, men vad ska man göra? Vi tänkte att vi skiter i det här och byter namn så vi slipper allt det här. 

Att norska black metal scenen bara växer råder det ingen tvivel på, men fortsätter den verkligen att växa, finns det något stopp?

- Den fortsätter i allra högsta grad att växa. Dimmu borgir har varit nominerade till grammis två gånger. Kovenant har vunnit två gånger. 
Och när ett skitband som Satyricon går och signar till EMI, vad ska man göra? Kanske var det därför vi vände oss bort från rampljuset lite. Det är inte riktigt samma grej längre här. Vi går inte direkt ut på klubbar och träffar de andra killarna i andra band här ute. Det är människor som är mina vänner eller folk jag känner, men det är inte så att jag går ut för att träffa dom på det sättet. 

Att svenska och norska scenen börjar närma sig varandra är han bara delvis benägen att hålla med om.

- De börjar närma sig varandra lite nu. Men norsk black metal är band som Mayhem och Darkthrone. Svensk black metal är mycket mer öppen på något sätt mer influerad av döds och hardcore och såna här grejer. Svenska grejer är mer supa och lira. Norskar sitter mer i skogen och hatar lite sådär allmänt. hahahah!

Dolt lite där under ytan hittar man en lite föraktfull bild av den norska marknaden och det märks tydligt att mannen föredrar helt klart den svenska marknaden och attityden när man frågar honom om det blir en spelning i sverige.

- Det är väl självklart att vi ska försöka fixa till! Förhoppningsvis tillsammans med Pain som liksom oss kör den här experimentella elektroniska stilen. Sen är Peter (Tägtgren) en god vän till mig så förhoppnignsvis kommer ni att kunna se oss inom kort! 

Hur textskrivanddet fungerar är ett annat ämne som han verkligen går igång på när man frågar honom.

- Textskrivandet är inte typiskt norskt! Första plattan hade vi fortfarande kvar mycket av det här gamla du vet; Out of the light, satan is right, hahaha! Men nu är det mycket mer allvarliga texter man sitter och pligar med. Allting känns som en viktig fråga för mig. Som t.ex Planet of the apes som handlar om det här flockbeteendet vi människor har i oss. Titta bara på den här irak-krisen vi har just nu. Det är"inne" att vara mot kriget i Irak men fan ser ni inte att dom har vapen där nere? Personligen tycker jag att vi ska bomba allt. Inte för att jag är emot muslimer eller är rasist på något sätt. Det bryr jag mig inte om. Jag hatar all religion och skiter i vem som dör i den här världen. Men det är såna här saker som irriterar mig. Jag kan sitta framför nyheterna ibland och bli så jävla förbannad över allt som händer så jag bara måste skriva ner någonting om det. Då föredrar jag hellre att ta en joint och sitta och kräma på med ordentlig musik!

Men hälsning till fansen uteblir dock....

- Allting blir bara så klyschigt om man försöker säga nåt. Det är bättre och hålla käften så får dom ta åt sig om dom känner att dom borde det. haha!

Med de orden avslutas det hela och Lex Icon aka Nagash aka Stian får återgå till sin hektiska dag med promotion med dumma frågor från dumma journalister...

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.