Annons

Blaze Bayley

- Faktum är att Blaze varit ett liveband hela tiden. Vi har alltid fantastiskt kul när vi är ute på vägarna, och för oss är det här vad det handlar om. Vi spelade in skivan på två olika gig i England där vi hade med oss fans och helt enkelt gjorde något kul för båda parter, en underbar kväll! Just låtvalet gjorde det hela väldigt kul, en låt som "Man on the edge" som vi kört väldigt ofta uteblev, och istället fick det ge plats för låtar som t.ex "Sign of the cross", där vi har ändrat några saker. Ingenting i låtstrukturen men några gitarrpartier är annorlunda.

När jag berättar att jag faktiskt noterat detta blir det exalterat i andra änden av luren;

- Så du märkte det? Vad tyckte du då? Vi gjorde ju samma sak i Virus. En annan låt vi i princip aldrig kört live. Men vi testade den i replokalen, och det funkade kanon! Det är ju en låt som vi skrev tillsammans i Maiden. De gillade den inte, och vi spelade den inte live. Men själv tyckte jag att det var en grym låt att köra live, och det hoppas vi går fram!

Belåtet konstateras det att jag verkligen gillade hur Maiden låtarna framförs, och det visar sig att den här killen verkligen gillar att prata. En aldrig sinande ström av ord far fram när framtiden och nytt material kommer på tal;

- Vi jobbar på nytt material just nu! Liveplattan kommer ju nu i slutet av mars så vi gör lite promotion för den just nu. Men därefter så kommer vi jobba intensivt med nya plattan. Men vi känner att det är inget man ska hetsa fram. Silicon messiah blev lite haffsig just av den anledningen. En hel del av låtarna är ju i arbete om man ska uttrycka sig så, och vi känner att det ska arbetas mycket med materialet denna gången. Mindre studiotid och mer tid för mixning och efterarbete. Det är vad jag tror kommer funka. Så förhoppningsvis blir detta det bästa vi gjort, men det är ju oftast enkelt att säga och svårare att göra.

Just låtskrivande och texterna är en sak som kommer mig att tänka mycket på de två senaste albumen. Texter är ofta väldigt ödesmättade, och handlar en hel del om hur vi går under och dylikt. Och om det är mannen inne på samma linje.

- Faktiskt har jag ingen aning om varför det blir så. Det är väl min mörkare sida som kommer upp. Hehehe. Nej men allvarligt, Silicon messiah handlar ju om hur datorer, robotar och maskiner tar över mänskligheten och på något sätt förintar oss. 10th Dimension är ju om hur regeringen och högre organisationer tar över oss, förintar det hela. Mycket är mörkt, det stämmer helt klart, men av det som är klart nu är det mycket ljusare. Förhoppningsvis blir ingen förintad och onda organisationer förvrider våra sinnen. Men det finns ju inga garantier. Hahahaha!

Live och låtskrivandet är alltså avverkat att tala om, och trots att karl'n måste var uttrött på att prata om det så svarar han trots allt pliktskyldigt på mina frågor om tiden i Maiden och hur han utvecklats från tiden i Wolfsbane och framåt.

- Visst var det kanonkul att spela i Maiden, det är inget som helst jag ångrar. Det man mins mest är ju småspelningarna och alla små saker runt omkring. Tvärt emot vad många kanske skulle tro. Vad jag kan säga om min utveckling är ju framförallt låtskrivarmässigt. Jag känner att jag just nu kan förvalta en idè bättre. Har jag något på gång gör jag inte bara som förr i tiden, hoppas jag kommer ihåg det. Har jag en idè nu har jag möjligheter att göra det hela till verklighet. Att dokumentera det och sedan visa upp för de andra och hoppas att de nappar på det. Angående spelningar förresten.... visste du att när vi spelade med Maiden i stockholm faktiskt sålde mer biljetter än Prince där. Hahahah det är inte illa.

I ärlighetens namn hade jag faktiskt ingen aning om , även om det för min del låter väldigt otroligt att det skulle stämma. Men man får välja att tro på det hela, och jag berättar att jag bevittnade honom redan på första spelningen i sverige när de i november 95 spelade i göteborg på kåren med My dying bride som förband.

- Var du där?!? Det var en riktigt grym spelning! Helt underbar publik och en fantastisk kväll! Sverige är alltid ett otroligt land att spela i. Varje gång vi kommer med Blaze tänker man att nu kan det inte bli bättre än förra gången, men likväl blir det alltid mycket bättre. Vi älskar verkligen att spela i sverige, och ser fram emot nästa besök (som blir på Sweden rock festival kan MetalCentral avslöja).

Att han är britt råder ingen tvivel om. Alltid artig och mån om att tala gott om sina fans, den engelska mentaliteten. Något som för oss in på nästa ämne. Nämligen hur metalklimatet ser ut i England för tillfället. Länge har blaskor som Metal Hammer och Kerrang! valt att totalignorera sina rötter och bry sig om hypade mediahorror som Brian Warner aka Marilyn Manson och dylikt. Men det är ändring på det nu, det blåser nya vindar lovar han.

- Det börjar ändra sig nu. Hela den kontroversiella synen på metal håller på att suddas ut. Idag kan jag gå ut och köpa ett Maiden album och samtidigt digga till nyare grejer som System of a down. Det finns ett par band från England som börjar låta riktigt hyffsade, men dessvärre så finns det  mig veterligen inget renodlat engelskt skivbolag som är beredd att pusha för de här inhemska akterna så att de kan få komma sig upp. Och medierna här gör det definitivt inte. Vad jag kan se börjar det bli ändring på det här, och vi får hoppas på att det dyker upp fler akter i framtiden.

Tiden börjar rinna ut, och när jag ber honom slänga iväg en hälsning till fansen i sverige samt MetalCentral's läsare haglar klyschorna fritt och den genomtrevlige Blaze Bayley gör sin sorti.

- Det är alltid lika svårt sånt här, men vad vi förmodligen vill säga är naturligtvis att vi älskar alla fans i sverige. Det är renodlad heavy metal som gäller för er, och det gör oss alltid lika glada att få komma över, lira lite metal och träffa fans som er. Ni är helt underbara!

- Jag hoppas verkligen vi ses nere på Sweden rock festival. Då kan vi ta oss ett par bärs, och snacka vidare. Nice talking to you, Peter, take care and cheers mate!

Med de orden avslutas samtalet.... kan man låta bli att tycka om en sån människa?

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.