Annons

Tony Kakko - Sonata Arctica

- Jag har suttit i en hel del intervjuer, ursäktar sig sångaren och betonar därefter hur nöjd han är med skivbolagets insats.
Att låta Stockholm records köra promotion för oss där i sverige har varit kanon, jag tror aldrig jag gjort så mycket promotion arbete som inför denna plattan, inte för att det skulle vara något jobbigt, tvärtom. Det här är kanon!

Efter inledningsfraser hör sedan till att fråga om nya skivan, något som naturligtvis är oundvikligt även denna gång.

- Nya plattan känner jag mig riktigt nöjd med! Vi har snabba låtar, midtempo låtar och ballader i en väldigt varierande massa som utgör kärnan i Sonata arctica. Men nya skivan känns väldigt mörk. Direkt efter vi var klara med silence när mixningsprocessen satte igång satte jag mig och kände en sån press att skriva nya skivan. Jag var helt slut, och det är resultatet till varför det låter såpass mörkt.

När jag förklarar att jag faktiskt inte är helt nöjd med Winterhearts guild, och föredrar den föregående plattan Silence får jag snabbt medhåll.

- Ja, faktum är att det är den skivan jag själv är mest nöjd med. Jag kände att det här är riktigt bra, och allting stämde vid precis den tidpunkten.
Varken Ecliptica eller Winterhearts guild är dåliga skivor någon av dem, men på något sätt känns det som alla bitar faller på plats vid Silence.
Sen kan det vara för att jag är en sån balladkille också. Kan inte få nog. Hehe
På tal om ballader går ryktet om att Tony har planerat en fullängdare innehållande endast mid-tempo låtar, något som sångaren slingrar sig lite ifrån.

- Var har du hört det, är det första jag får till svars. Det är väl delvis sant. Jag tänkte mig att göra en konceptplatta på "The end of this chapter" på Silence, och utgå från ballader och mid-tempo låtar. Som sagt jag får aldrig nog av det där.

Det är en svårflörtad frontman vi har att göra med, och den dåliga mottagningen gör inte saken bättre, och inte förrän ordet live dyker upp går
Tony riktigt igång.

- Vi ska ut till Frankrike nu på en mini-turnè, och sedan går festivalsäsongen. Vi ska ju spela på både Sweden Rock Festival och Wacken open air.
Smickrande, det är ju två av europas största festivaler, och svenskarna är kanonpublik! Det känns som att åka till Japan ner man spelar för er, och ändå har man inte gjort så mycket mer än att åkt över en liten fors. Hahaha! Svenskarna har alltid stöttat oss, och det är synd att vi inte får spela där oftare, det är verkligen ett kanonland för metal, skriv det! Vi älskar er svenskar!

Frågan är; är Sonata arctica redo för en headline turnè i ett såpass kräset land som Sverige? Frågan får snabbt svar av en entusiastisk Tony som nu
eldat upp sig en aning.

- Javisst är vi det! Vi har ju headlinat runt om i världen lite varstans, så vi har tillräckligt med rutin för att headlina en hel turnè. Men allt är ju en fråga om pengar och så där. Det är inte säkert att det finns ekonomi till att göra det överallt, men visst hade det varit kul. Jag hoppas verkligen att vi får hoppa in nu i höst, innan vi går in i studio igen i mars 2004.

Redan nytt album. Ingen rast ingen ro alltså, och tydligen ska det redan finnas material till några stycken låtar.

- Ja det finns det. Jag har några grunder till låtar, men dessvärre känns det inte längre lika kul när jag sitter mig och plinkar vid keyboarden.
Det känns mer som ett jobb nu, jag kan inte sätta mig spontant och ha lika roligt som jag hade förr. Nu har jag mer en press att jag måste få något
gjort, men jag tänker inte göra om misstaget att sätta mig direkt efter förra plattan precis som jag gjorde efter Silence. Det här materialet måste jobbas fram, och förhoppningsvis får vi ett ännu bättre resultat då. Nu har vi ju en ny keyboardist också. På förra plattan la jag keyboards på en större del av plattan. Fyra låtar gästade Jens från Stratovarius och hjälpte till, vilket är tur, jag hade nog inte överlevt om jag hade fått såpass mycket mer. 

Ungefär där brusar det till riktigt rejält, och jag inser att det förmodligen är dags att avsluta det hela och be om en sista kommentar, det sista fria ordet.

- Oj, sånt här är alltid så svårt. Tja... det har väl sagts av fler än jag kan jag tänka mig. Jag hoppas att ni köper nya skivan, att ni ser oss på Sweden Rock Festival, och att vi älskar er svenskar. Ha det så bra så syns vi på Sweden Rock!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.