Annons

Filip Carlsson - Corporation 187

- Just nu ligger vi still, likt en båt utan segel. Nävars, jag tror att de andra i bandet har börjat repa så smått för att göra låtar till nästa skiva. Det är ju bäst att smida när järnet är varmt som det heter, det är ju dumt att ligga nere för länge, lätt att man glömmer bort hur man gör låtar... För tillfället har vi inga spelningar bokade, men givetvis nappar vi om vi får ett gig. Vi är väl inte världsbäst på att ragga spelningar men vi har spelat ganska mycket det senaste halvåret. Det senaste vi gjorde var en festival som hette Årets Rockstad i Västerås och spelade med Merciless (se tidigare reportage på denna hemsida). Ett bra gig. Sen spelade vi i Linköping i början av Maj. Det var det bästa gig vi gjort på hemmaplan och det kändes jävligt bra att få visa upp sig från sin bästa sida för folket där hemma. Det är ju trots allt lite speciellt med att spela i sin egen hemstad. Mest polare som kommer, men den här gången var det riktigt mycket folk och en hel del som man aldrig sett förut. Vi har spelat in en video ganska nyligen som vi hoppas på att få spelad. Vet att Earache (gruppens skivbolag) räknar med Australien och USA och Europa för att få ut videon till TV-stationer. Vi i bandet är ju förstås jävligt nöjda med skivan och det är skönt att folk verkar gilla det vi gör...

Berätta lite mer om videon, vart är den inspelad?

- Videon är inspelad i Linköping i ett gammalt slakthus som nu används till konferenser och middagar och dylikt. Ganska cool miljö. Vi visste inte vad vi skulle vänta oss. Första gången man gör en video kan det ju inte bli världsbäst, men vi är alla nöjda i bandet och resultatet blev över förväntan. Det är ju lågbudget och killen som gjorde allt jobb, det vill säga filmade och klippte, tog inget betalt för jobbet. Han gjorde ett suveränt jobb med tanke på att han aldrig gjort en video heller förut. Själva inspelningen gick ut på att vi skulle stå i en halvcirkel och spela, ungefär som i replokalen, och sen var tanken att vi skulle ha lite tuffa inklipp men en viss story. En del av storyn var att jag skulle klä av mig naken och klä mig i plastfolie och sedan smeta in mig med en blandning av vatten och vetemjöl, en deg alltså. Sen hällde vi ketchup över mig och jag fick kräla på golvet. Mycket trevligt... Vi hoppas at det blir fler tillfällen att göra video för det var ganska lärorikt och rätt ball att se hur vi ser ut som band, tycker Fille.

Corporation 187 har alltså funnits i drygt åtta år. Namnet syftar på den sifferkod amerikansk polis använder för mord och det är det som killarnas "företag" sysslar med enligt dem själva. Men bara musikaliskt får man hoppas. Men namnet är ganska väl valt ändå med tanke på den extremt aggressiva thrash som bandet spelar. Och live blir det ännu våldsammare vilket jag fick bevittna under bandets spelning i Västerås i maj. Dels var det nog många nackar i publiken som värkte dagen efter av all headbanging och dels syntes det rätt tydligt att livesituationen är något som bandet tycker är väldigt roligt. Jag frågar vad som är det roligaste med att spela ute?

- Jag tycker att låtarna kommer mer till sin rätt live. Vi tycker alla i bandet att det är så jävla ball att lira live och jag tror att det syns. Det är en arg jävla spark i magen och det ska kännas, höras och kunna ses tycker jag. Vi har fått en väldigt bra respons live och vi börjar känna oss mer säkra på vad vi gör på scenen. Men mycket beror ju på publiken. Har man en helt ointresserad publik är det lätt att tappa gnistan och bara vilja skita i allt, men det kan ju också bli en sporre att försöka få folk att fatta vad det handlar om.

Hur har den nya skivan mottagits tycker ni?

- Vi har fått en jäkligt bra respons på den nya skivan. Det mesta har varit bra recensioner. Vi är fortfarande ganska okända för den breda massan rockers men jag tror att vi når ut till fler och fler varje gång vi gör en bra spelning. Vi har fått mycket nya fans under Arch Enemy turnéerna vi gjorde och även en hel del under turnén vi gjorde med Berzerker.

Vad är den största skillnaden mellan denna plattan och den förra?

- Jag tror att det är mycket som är annorlunda. För det första sjunger inte jag som Pelle gjorde. Jag tycker att vi har starkare låtar på den här skivan. Varje låt är mer varierad på "Perfection in Pain" och som helhet känns bandet mer moget och samspelt på det senaste alstret.

Du säger att ni repar inför nästa skiva redan. Hur tror du låtskrivandet utvecklar sig till nästa skiva och tror du att det kommer att påverka materialet nu när ni spelat live ihop ett tag?

- Ärligt talat har jag ingen aning om hur det låter i replokalen nu. Jag vet att Robban (Eng, trummor) och Olle (Knutsson, gitarr) repar ihop, och att Robban och Magnus (Petersson, gitarr) ska göra likadant. Viktor (Klint, bandets basist) sa till mig häromdagen att han börjat på en låt åt Corporation 187 och han har ju inte skrivit något åt oss tidigare så det kan ju spela en viss roll. Han sa att det skulle bli en snabb jävla käftsmäll och det låter ju trevligt. För övrigt känns det som om vi hittade en väldigt bra formel för att skriva låtar precis på slutet av tillverkningen av förra skivan. De låtar som var färskast inför inspelningen var de som var enklast att göra och kändes mest naturliga och renrasiga om man får använda ett sånt uttryck i musik. För mig var det iallafall ett bättre flyt i att hitta på bra texter och ett smidigt sätt att göra "lines" som passar med den övriga musiken. Det är ju skönt när det kommer av sig själv utan att man måste fixa och trixa och peta i låten innan man blir nöjd.

Är det svårt att skriva bra texter?

- Just nu har jag bara lite svårt att hitta uppslag, saker som gör mig ärligt förbannad. Jag tror att förra året var mer lyckosamt eller jag ska kanske säga olyckosamt. Det var en hel massa som jag behövde skriva ur mig för att kunna sätta jävelskapen på papper... Men det är ju bara att se sig omkring så finns det ju saker som gör en förbannad, men det måste finnas ett bra sätt att uttrycka det på. För tillfället har jag en bil som driver mig till vansinne så det kanske blir en text om den till nya skivan, säger Fille och skrattar.

Själv lyssnar Fille inte bara på stenhård musik när han själv får välja. Det blir en del överraskande svar från Corporation 187:s gaphals på frågan om vad som spelas hemma på östgötaslätten.

- Jag gillar det mesta, bara det är bra framfört och ärligt eller att det är en bra jävla låt. "Death" är och förblir ett band som ligger mig varmt om hjärtat. Det är inte många som kan mäta sig med dom. "Dissection",  "Carcass", "Opeth" och "Katatonia" är ju klara favoriter men även "System of a down", "Zakk Wylde" och "Wasp" går ju hem. Gillar "Kent" som fan och nya "Cardigans" är så professionell att man känner sig helt jävla talanglös. Men detta står för mig de andra i bandet har inte lika bred musiksmak, avslutar Fille.


Videon till "Perfection in pain" finns att beskåda på www.earache.com. Bandets egen hemsida hittar du på www.corporation187.com.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.