Annons

Jon Nödtveidt - Dissection

Hur känns det nu när friheten inte ligger så långt bort? Några direkta
planer inför frisläppet?

- Tack, det känns givetvis mycket bra. Håller på för fullt med alla förberedelser inför muck, en ny line-up håller på att manifestera sig, en ny roadcrew likaså. Dessutom planerar vi att snart även starta vår första officiella fanclub, vilken har varit hett efterfrågad en längre tid. Mina närmaste planer efter frigivningen är att i princip så fort som möjligt gå in i studion med DISSECTION för att spela in nästa platta.

Media behandlade mordet som ett sätt att sälja lösnummer. Hur tycker du själv att processen kändes?

- Vad ska man säga? När det pågick som värst satt jag isolerad med fulla
restriktioner på häktet och fick varken läsa tidningar eller se på TV, vilket kanske var lika bra, men i efterhand har man ju snappat upp en del. Det är ju uppenbarligen så media fungerar; Skriv vad som helst, så länge det säljer. Ena dagen är det en grej, andra dagen något annat. Vem bryr sig om det är sant eller inte? Det är en sak att vara saklig, men det säljer inte lika bra som smaskiga spekulationer.

Hur pass uppdaterad har du kunnat hålla dig vad det gäller musik i
fängelset?


- Har nog alltid haft en viss koll på läget. Självklart missar man väldigt mycket också när man sitter i fängelse, men jag har hela tiden haft ett aktivt intresse av att hålla mig uppdaterad vilket gjort att jag kollat upp det jag haft möjlighet till, givetvis. Kan inte säga att jag är särskilt imponerad av dagens scen.

Mord och självmord var väldigt vanligt inom den extrema metal scenen
tidigare. Någon reflektion över detta?


- Att påstå att detta skulle ha varit särskilt vanligt förekommande är väl att gå till överdrift, men visst, några incidenter inträffade och dessa blev mycket uppmärksammade.

Hur ser läget ut idag i DISSECTION? Jag har själv sett att norske Bård Faust Eithun är klar för att hantera trummorna. Men de andra platserna verkar vakanta så vitt jag märkt. Något nytt tillskott i ledet?

- Det stämmer, Faust är vår nya trummis som du redan noterat. Han gick med
förra året i samband med att han muckade från sitt straff i Norge. Är mycket
nöjd med att ha med en så grym trummis i DISSECTION. Vi känner varandra ända sedan början av nittiotalet då vi umgicks i samma kretsar i Oslo. Faust
platsar på alla sätt in perfekt i DISSECTION, både som musiker och person.
Vad gäller de andra platserna så händer det saker, med ingenting är officiellt ännu.

Hur har kontakten mellan dig och Bård fungerat?

- Mycket bra, även fast det ett tag fanns vissa uppenbara begränsningar. Dessa hinder existerar dock inte längre nu när Faust är helt fri och jag har regelbundna permissioner, vilket möjliggör att vi numera har möjlighet att repa. Men annars så har vi tidigare hållit kontakten via brev och även telefon.

Någon särskild musiker du gärna skulle vilja se i bandet?

- Det hela avgörs om det fungerar i praktiken, och allt måste klaffa på alla plan. Även om man så skulle vara världens grymmaste musiker så skulle det i sig inte vara tillräckligt för att platsa i DISSECTION. Grundläggande är att man först och främst måste stå bakom vårat anti-kosmiska/sataniska koncept till 100%. Så det är med andra ord en magisk kombination av dessa faktorer som krävs.

Hur kommer nya DISSECTION skilja sig från förra verket "Storm of the Light's Bane"?

- Det låter jag förbli en överraskning.

Den skivan är enligt många en av de bästa skivorna som släppts i Sverige och folk har höga förväntningar inför nya verket. Kommer dessa förväntningar att införlivas?

- Folk har höga förväntningar med all rätt och oavsett vad jag än skulle kunna säga nu så låter jag den nya plattan tala för sig själv när den väl släpps. Men, vi kommer inte att göra en ny "Storm of the Light's Bane" eller kopiera våra tidigare framgångar. DISSECTION kommer alltid att vara ett oförutsägbart och dynamiskt band. Men, DISSECTION kommer även alltid att vara DISSECTION! Vår kärna, vår essens, går aldrig att ta miste på!

Läste även att Abyss var påtänkt för inspelningen av verket. Har det någon klar titel i dagsläget?

- Vi kommer att gå in i Abyss nästa år, som planerat. Men titeln på nästa album är fortfarande något vi håller för oss själva.

Hur många låtar kommer verket att innehålla och hur många är skrivna?

- Vi har skrivit och färdigställt elva låtar för nästa album men det finns även mer råmaterial utöver dessa elva låtar. Hur som helst, det är nästa album som vi fokuserar på och vi kommer att lägga ner all vår energi på det ända tills den är inspelad och klar.

Vad står DISSECTION för i dagsläget?

- Inledandet av den mörka ändlösa eonen. DISSECTION är ett konstnärligt
verktyg för att kanalisera den anti-kosmiska impulsens disharmoniska energier in i det formade världsalltet, för att på så sätt bränna nya hål i världssjälen, och således aktivt påskynda dess upplösande vilket leder det tillbaks till dess formlösa, kaotiska ursprung.

DISSECTION, vilken musikalisk kategori skulle du vilja placera er i?

- Musikalisk rituell Satanism.

Finns det något band, gammalt eller nytt, som har inspirerat dig särskilt när det gäller musikskapandet?

- Våra inspirationskällor är oräkneliga, bokstavligt talat, men det som driver mig framåt är min egen vilja till makt och utveckling.

Nuclear Blast släppte ju inte för så länge sedan "Live Legacy", som jag
tyckte var en mycket bra liveskiva. Någon personlig reflektion till varför ni valde att släppa den?


- Det krävdes ett värdigt bokslut för den första eran, så vad kunde vara bättre än att ge ut den största och mäktigaste DISSECTION spelningen hittills?! "Live Legacy" hade legat på is i flera år tack vare att jag åkte in, så vi valde att slutligen släppa den samtidigt som vi deklarerade vår återkomst. "Live Legacy", som spelades in på Wacken '97, är ett monument över den första erans topp.

Hur ser turnéplanerna ut efter frisläppandet/inspelningen? Har du/ni fått några erbjudanden redan eller?

- Vi har fått många väldigt intressanta erbjudanden, varav några är från länder vi aldrig tidigare spelat i. Alla erbjudanden kommer att värderas inför planeringen av vår nästa turné, 2004/05.

Några särskilda planer inför ett liveframträdande?

- Det kommer att bli något utöver det vanliga. Det är allt jag kan säga i dagsläget.

Något särskilt band just nu som du skulle vilja turnera med?

- Vet faktiskt inte. Vi vill ju gärna ta med oss ett band som vi gillar och som dessutom är seriösa satanister och står för sitt budskap. Det hade varit idealiskt, men kanske inte det lättaste att hitta, vi får se vad som är möjligt och vad som kan bli aktuellt. Problemet är att de flesta grupper inte står för vad de sjunger om.

Vad anser du om dagens black metal-scen?

- Det är en ganska märklig situation, tycker jag. Jag förstår inte varför man
sjunger om saker och använder symboler osv. som man inte står för. Spelar
man black metal så ska man vara seriös, praktiserande satanist, så är det bara! Det finns inga ursäkter om så inte är fallet. Men tyvärr så är 99% av fallen precis motsatsen till hur det borde vara.

Har black metal tappat alla principer det stod för tidigare?

- Black metal -"principerna", dvs. om man menar principen att man måste vara
satanist för att överhuvudtaget spela black metal eller "satanisk" musik, verkar inte existera i dagens scen, men jag har en känsla av att saker kommer att ändras drastiskt.

Läste att DISSECTION nu i framtiden kommer att vara "Sonic propaganda unit of MLO". För de som inte vet vad MLO är; vad är MLO och vad står denna orden för?

- MLO (Misanthropic Luciferian Order) är en kaosgnostisk satanistorden som
studerar, praktiserar och lär ut alla mörka läror och traditioner. Målet är att skapa en syntes mellan alla mörka traditioner för att på så sätt skapa de eoniska nycklar som skall öppna portarna till den mörka ändlösa eonen. Evigt dynamiskt blivande, dvs. Kaos! Att DISSECTION är "Sonic Propaganda Unit" för MLO innebär att vi genom vår musik och våra texter representerar och presenterar MLO's satanistiska idéer och budskap.

Hur pass mycket kommer MLO att influera DISSECTIONS musikaliska arbete?

- Oerhört mycket. Det satanistiska arbetet har dock alltid varit den centrala
influensen och kärnan i DISSECTIONS musik. Skillnaden idag är att musiken
har en rituell uppbyggnad. Musiken är laddad, likt symboler och sigiller talar till det omedvetna, och är direkta evokationer och invokationer till de mörka gudarna. DISSECTION är Satanism i musikalisk skepnad!

Finns det någon annan faktor som inspirerar dig till att skapa musik?
Händelser i världen?


- Min inre drivkraft och svarta flamma. Den inspiration det innebär att vandra på den brinnande stigen till upplysning bortom skapelsens bojor, i.e. den vänstra handens väg. Ständig utveckling och viljan att skapa sinister, svart, briljant musik med genuin essens som berör folk vare sig de vill eller inte.

Dags att avrunda, någon hälsning till fansen därute?

- Jag vill passa på att tacka alla er som stått vid DISSECTION i med- och motgång. Ni är många därute! Till alla andra, frukta den fullmånenatt då varulven släpps fri! DISSECTION är tillbaks! HELL AZERATE!!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.