Annons

Kenneth & Magnus - Astral Carneval

- Alla band ska låta som The Haunted, konstaterar Kenneth med ett snett leende, jag är mer inne på den här gamla thrashstilen. Lite mer som Testament när det gäller sången. Just åren kring 1986 släpptes det så många bra plattor med Metallica, Anthrax, Slayer och Forbidden. Så många bra band släppte så många bra plattor samtidigt.
Det märks att Kenneth och Magnus gillar thrash metal. De talar hela tiden om denna nu klassiska hårdrocksdisciplin som någonting speciellt. När bandet letade trummis så letade bandet efter en thrash-trummis och ingenting annat. 
- Det är svårt att hitta folk, konstaterar Magnus, alla är gitarrister i den här stan. Det hela löste sig till slut och idag består bandet förutom Magnus och Kenneth av Per Humbla på sång, Jan Urbeck på trummor och Ivan Jovanovix sköter basen. Om Astral Carnevals rätt snurriga väg till den konstellation som idag utgör bandet kan ni läsa om på deras hemsida. Vi ägnar oss istället åt andra mer grundläggande frågor. Som hur det går till när de skriver låtar.

- Magnus och jag kommer på alla gitarridéer, säger Kenneth, sen tar vi med oss det till replokalen och där växer sedan den färdiga produkten fram. Man har oftast lite material med sig hemifrån. Sen kommer Per med texterna.
Per är den som författar texterna. Det som avhandlas i dessa är främst personliga saker som svek och skildringar av verklighetshändelser och vad som händer i ens vardag. För genren klassiska ämnen som politik och religion ratas dock helt. 
- Då hamnar man i ett fack på en gång, säger Magnus. Den verklighet som finns nära är intressantare att sjunga om och lyssna på.

Astral Carneval har sin replokal belägen på Balsta musikslott som ligger en bit från centrala Eskilstuna. Det mest kända bandet som börjat sin karriär här är Sveriges svar på U2: Kent. Men det var ett tag sedan. Nu huserar ett 60-tal band i slottet och Magnus och Kenneth har bara gott att säga om Balsta.
- Dom är skitschyssta där, säger Kenneth, vi har fått många förmåner som större lokal och sådant. I slutet av september fick bandet dessutom låna en lokal nere i källaren som passade utmärkt att ha en spelning med Astral Carneval i spetsen och flera andra lokala förmågor. Alldeles gratis dessutom. Publikmässigt blev det en oväntad succé! 
- Vi hade ju inte räknat med att det skulle komma många alls kanske 40-50 personer, "undergroundmännsikor" kallar Kenneth dem, men plötsligt dök det upp 150 istället så det vart ju ett jävla drag och det var förbannat kul alltså! Jag frågar hur det är annars i Eskilstuna, finns det många som är intresserade av metal?
- Jag vet inte, svarar Magnus, det är ju en musikstad men jäkligt mycket musikfolk och hårdrockare finns det ju ganska bra med men sen just thrashare och dödsmetallare finns det kanske inte ett överflöd av. Det är mest en massa popoffer, säger han och skrattar.

Vi övergår till bandets demo som spelades in under juni månad i Eskilstunastudion Trick Track. Även här har Astral Carneval haft tur eftersom man är bekant med ljudteknikern sen förut. I stort sett har de haft fri studiotid vilket naturligtvis påverkat inspelningsarbetet positivt. Borta var stressen och det fanns tid att fixa till det som man ville ha det även om det ibland blev ett överdrivet petande i låtarna. Demon har nu skickats ut till tidningar och hemsidor (även denna, se Peter Gustavssons recension demoavdelningen) för att på så sätt få respons innan de ger sig på skivbolagen. En effekt har dock blivit att Astral Carneval blivit kontaktade av skivbolag istället. Något som har varit bra för själförtroendet. Hur demon skulle mottas gav ändå upphov till lite nervositet.
- Det är alltid en chansning att skicka ut skivor till folk som ska recensera och folk som ska lyssna, säger Magnus, vi har fått allt från 2 av 10 till 8 av 10 i betyg. Men det är kul att höra vad folk tycker, både de positiva och negativa kommentarerna. För man blir lite blind av att spela och lyssna på sin egen musik om och om igen. Till sist så hör man inte det som man bör höra.

På frågan om det är ett mål att kunna leva på musiken svarar Magnus och Kenneth att visst skulle det vara trevligt att livnära sig på spelandet men att de då antagligen valt fel musik att spela. Konkurrensen är hård och marknaden för thrash metal ganska begränsad. Även familjesituationen i bandet sätter vissa gränser just nu. Kenneth är nybliven far till två månader gamla dottern Fia så just nu är en flytt till exempelvis Stockholm där skivbolag och fler spelställen finns inte aktuell. Fast Eskilstuna är ännu ett oprövat kort som bas för Astral Carneval om det skulle börja röra på sig. Men det är bara en timme till huvudstaden och Eskilstuna ligger mitt i Mälardalen med goda kommunikationer ut i landet. Så att flytta för musikens skull är inte nödvändigt även om de lämna dörren öppen för framtiden. 

Dörren verkar också öppen ut på kontinenten för Astral Carneval. Just nu planeras en kort sväng i Holland något som hela bandet ser fram emot. Fast i dagsläget är ingenting klart med spelställen eller hur många spelningar det blir. Bara att det blir av under tidig vinter. Detaljarbetet är i fullgång. 
- Det kan bli tillsammans med andra band, på småställen eller större scener, säger Kenneth, vi vet egentligen inte vad det blir det får vi se när vår kontakt nere i Holland är klar med uppbokningarna. Vi har aldrig varit där så vi vet inte vad det finns för typ av ställen.
- Det spelar inte så stor roll, fortsätter Magnus, vi vill spela så mycket som möjligt var som helst. Det är belöningen för all tid man lägger ner i replokalen. Det är en sån jäkla kick att spela inför folk.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.