Annons

Lacuna Coil slår ett slag mot ytligheten

Ett band som onekligen bör räknas som en av de snabbast stigande stjärnorna på hårdrockshimlen är italienska LACUNA COIL som med nya plattan "Shallow Life" fortsätter växa i popularitet. Arga röster från forna fans har emellertid ekat om hur bandet trampat ordentligt i kommersialismens klavér och rekryteringen av producenten Don Gillmore (LINKIN PARK m.fl) spädde på dessa föreställningar ytterligare. LACUNA COILs gitarrist, Cristiano Migliore, skrattar dock bara åt påståendet om att bandet skulle ha "sålt sig" och berättar istället att Gillmore hjälpt till att skapa ett perfekt sound för bandet. Detta och mycket annat avhandlades när italienaren ringde upp Metalcentral för en intervju.

År 2006 kom LACUNA COILs definitiva kommersiella genombrott med bandets fjärde fullängdsalbum i ordningen, "Karmacode". Skivan letade sig in på försäljningslistorna i ett tiotal länder och noterade bland annat en respektabel 28:e plats på amerikanska billboardlistan. Nu fortsätter framgångssagan med italienarnas femte studiovax, "Shallow Life", som redan överträffat sin föregångare sett till listplaceringar och försäljningssiffror.
- Det är något som vi jobbat med riktigt länge nu, säger Cristiano Migliore med en lättnandes suck när den nya skivan kommer på tal. Vi tog ju en lång paus, efter att ha avslutat "Karmacode"-turnén, på över ett år utan några livespelningar där vi jobbade på skivan tillsammans. Det är första gången vi jobbar på en skiva som ett lag och vi försökte utforska nya lösningar och nya musikaliska territorier. Vi är också väldigt nöjda med resultatet, eftersom vi för första gången inte kände oss stressade eller pressade till att skriva låtar, utan kunde lägga större vikt vid detaljer vilket vi helt enkelt inte har haft tid att göra tidigare.
En av dessa detaljer som, enligt undertecknad, tar "Shallow Life" till en ny nivå är inbakandet av arabiska influenser. Att detta skulle vara något nytt recept till framgång för bandet håller emellertid inte Migliore med om.
- Helt ärligt är detta något vi alltid sysslat lite med, förklarar gitarristen. Ta EP'n "Halflife" från 2000 som exempel där vi gör något liknande. Eftersom arabisk musik har influerat italiensk musik så mycket är det en del av vår musikaliska bakgrund. Även om vi kanske inte spelar typisk italiensk musik så är det något vi är vana vid att lyssna på, så det var väldigt naturligt att väva in influenser av denna typ i vår musik.

Med Don Gillmore bakom spakarna
När en artist eller ett band når en viss storlek händer det mer eller mindre alltid att folk plockar fram ett av bandets äldre alster och hävdar att de aldrig kommer att nå samma klass. Vi känner igen detta fenomen från bland annat IN FLAMES som efter kommersiell framgång fått stämpeln att de sålt sig genom att gå allt för långt ifrån sitt originalsound. För LACUNA COILs del inleddes diskussioner bland fans av detta slag i och med "Karmacode" och när italienarna valde att rekrytera LINKIN PARK-producenten Don Gillmore till nya plattan visste vredet hos vissa supportrar inga gränser. Bandet själva håller visserligen med om att valet av producent kan tyckas semikontroversiellt, men tar i övrigt kritiken med ro.
- Vi har alltid varit stora fans av amerikansk produktion, säger Migliore och skrattar till när producentdebatten tas upp. Detta är något man kan höra redan på "Karmacode" och vissa menade redan då att vi lät för amerikanska. Men saken är den att vi har turnerat väldigt mycket i USA och haft mycket kontakt med amerikanska band, och det influerar självklart ditt sound, oavsett om man gillar det eller ej. Det är inte för att vi vill bli amerikaner, eller något sådant, för vi är stolta italienare och européer och detta är något vi aldrig kommer exkludera från vår musik. Men eftersom vi gillar den produktion som de flesta amerikanska band använder sig av så har vi alltid velat ha något liknande.
- Det faktum att vi använt Don Gillmore beror på att vi ville ta ett kliv bortom det vi gjort tidigare och experimentera med ett nytt sound. "Shallow Life" är troligtvis ett album som är mindre metal än tidigare, men missförstå mig inte, det handlar givetvis inte om pop eller något sådant heller, men vi kände att vi ville ha en producent som inte skulle ha en typisk metal-ansats till materialet utan som istället kunde bredda våra mål, vår horisont.
- Don var verkligen ett perfekt val enligt mig. Han är inte en snubbe som kommer till studion och får dig att ändra allting eller trycka på dig sina egna idéer. Istället försöker han att få ut det bästa av dig och din musik, och han ändrar bara när det är nödvändigt. Han är ingen diktator som bestämmer över ditt huvud, och i slutändan var det ett val vi kände oss väldigt komfortabla med. Detta beror inte på att han producerat LINKIN PARK och AVRIL LAVIGNE och vi ville göra en sell-out och sälja miljontals exemplar med honom som producent. Snarare handlar det om att vi har kommit till en punkt i vår karriär där en person som Don behövdes för att ta vår musik till nästa steg. Man skall komma ihåg att han arbetat med band som PEARL JAM och de flesta andra band när grungevågen drog igång i Seattle. Detta är band som vi älskar och i slutändan gav han oss den där extra kryddan i musiken som vi behövde utan att förstöra element som är en del av vår bakgrund och som är typiskt LACUNA COIL.

En ytlig värld
Några klagomål på produktionen har Cristiano heller inte mottagit vid tiden för vårt samtal. Istället har alla som yttrat sig varit väldigt positivt inställda till såväl ljud och produktion som skivan i övrigt.
- En vanlig åsikt är att skivan är mer varierad än tidigare och att den är mer rakt på och simpel i positiv bemärkelse. Vi har mindre lager än vad vi brukar använda. Ta "Karmacode" som exempel där vi verkligen löpte hela linan ut och där en låt kunde innehålla över 80 spår med olika saker spelandes samtidigt. Det kunde bli lite för mycket ibland, så nu tog vi en ny ansats och ville bara ha musikaliska element där de faktiskt behövdes. Vi ville helt enkelt inte ha det lika överdrivet om du förstår vad jag menar?
Eftersom jag personligen håller Charlie Bauerfeinds mastiga produktion av BLIND GUARDIANS "A Night at the Opera" som personlig favorit låter jag mitt intervjuobjekts fråga passera som en retorisk sådan och ber istället Migliore förklara tanken bakom det intressanta omslag som pryder den nya skivan.
- Jag tycker det matchar titeln, "Shallow Life", vilken är en hänvisning till den tid vi lever i där allting som är väldigt ytligt lyfts fram som viktigt, förklarar Cristiano. Ett bra exempel är människors jakt på "15 minuter i rampljuset" i alla dessa dokusåpor med folk som egentligen inte kan göra någonting, men som ändå vill bli något. Så omslaget och titeln är en reflektion över detta ämne, och alla låtar, även om det inte är ett konceptalbum, tar upp olika aspekter av detta. Därför ville vi också ha en kraftfull bild för att illustrera detta på bästa sätt. Detta gjorde vi genom en granat som även är en parfymflaska vilket blir en perfekt kontrast eftersom det visar vad det moderna livet handlar om. Det vill säga att saker som borde vara viktiga behandlas som oviktiga.

Än lever drömmen
När LACUNA COIL inte reflekterar över ytlighetens frammarsch i det moderna samhället spenderar de den största majoriteten av sin tid som musiker ute på vägarna. I juli ger sig bandet ut på ytterligare en lång och tuff turné på andra sidan atlanten.
- Vi ser fram emot det naturligtvis, för det här är vårt liv. När vi började så hoppades vi att vi skulle kunna göra något sådant här och det är den perfekta turnén för att göra reklam för plattan. Sen är det samtidigt hårt eftersom du är borta från ditt hem och din familj under så lång tid, men vi inser att det är något som verkligen kommer att hjälpa till med att promota "Shallow Life" och det skall bli kul att få lira de nya låtarna live.
Någon låt från nya plattan ni är extra sugna på att framföra live?
- Vi är faktiskt väldigt nöjda med alla låtar och alla låtar blev precis som vi ville ha dem. Så alla låtar är speciella för oss och vi ser verkligen fram emot att få spela en majoritet av dem live.
Förutom resan till USA försöker sextetten även pressa in lite Europadatum när tillfälle ges.
- Vi jobbar på att boka festivaler till sommaren och skall bland annat till Wacken, men innan året är slut hoppas jag att vi kan genomföra en regelrätt turné i Europa. Det är dock för tidigt att sia om hur den kommer att se ut eller när den blir för det är så många faktorer som spelar in. Vi vet exempelvis inte i vilka länder plattan kommer att sälja bra och så vidare.
Med fullspäckat turnéschema och en platta som redan sålt fantastiskt bra är det lätt att anta att LACUNA COIL börjar känna sig tämligen nöjda med vad de åstadkommit. Men även om bandet nu hör till de absolut största i genren har Milanogruppen inte slutat att dröma.
- Haha, Nej det har vi inte, det finns fortfarande mycket som vi vill göra, konstaterar Migliore. Vissa kanske ser oss som ett band som lyckats nå alla mål man kan som musiker, men faktum är att det är först nu vi verkligen kan överleva på musiken. Du vet, vi hoppas att vi någon dag kommer vara ett så stort namn att vi kan göra en egen turné utan att behöva oroa oss över detaljer som vilka ljus man kan ha och så vidare. Det vill vi definitivt uppnå och vi vill även kunna åka till länder där vi inte har varit än, så drömmen lever verkligen.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.