Annons

Hardcore Superstar - "tredje" plattan möts i mitten

Sjunde... förlåt, sjätte... nej, tredje plattan från HARDCORE SUPERSTAR levererar just det fansen vill ha. Metallsleaze i grunden, nya grepp där det funkar i sammanhanget och inte som självändamål, gott musikerskap utan prettoambitioner och släpp inte en låtjävel som inte håller måttet över bron! Basisten Martin Sandvik berättar hur man förenar det bästa från två plattor, vad nye gitarristen Vic Zino tillfört helheten och varför de som dissade bandet på den gamla "onda" tiden har en poäng.

För att, helt kort, ta det från början " eller om man så vill förtydliga att "början" i det här fallet inte är den "riktiga" början " så talar Martin Sandvik för hela HARDCORE SUPERSTAR då han fastslår att det egentliga startskottet för bandet inte ägde rum 1997, och att högaktuella "Beg For It" inte är deras sjätte eller sjunde platta (debatten pågår ständigt huruvida de två förstlingsverken är att betrakta som separata entiteter eller samma skapelse i olika inkarnationer). Historien om Sveriges största sleazerockband började 2005, med releasen av "Hardcore Superstar", alias "den svarta plattan".
Vilket stämmer i åtminstone ett synnerligen karriäravgörande avseende. I och med nämnda verk undergick hårdrockspublikens inställning till HARDCORE SUPERSTAR en rent hundraåttiogradig förändring. Det förklenande pratet om kräppappersklen pastellglam, hitlistepop och, av någon orsak, BACKYARD BABIES-plankande inte bara tystnade " det var som om det aldrig hade yttrats. Med ens framstod HARDCORE SUPERSTAR inte bara som hårdrocksmässigt trovärdiga, utan hyllades som ett stort och glimrande hopp för en ny sleazerenässans. Och det låter inte annorlunda 2009, det enda som skiljer är att bandet bara blir större för varje år och med varje ny release. Bisarrt? Inte enligt basisten.
" Det känns inte konstigt, jag förstår folk som tänker så. "Bad Sneakers and a Pina Colada (2000)" var mer av en punkplatta, "Thank You (For Letting Us Be Ourselves)" (2001) mer en amerikansk radiorockplatta, och "No Regrets" (2003) gjorde vi under en period när vi freakade på NEW YORK DOLLS. Plus att när vi gjorde "Thank You" och "No" höll vi på och skickade demos till olika skivbolag, i Japan, Europa och USA, som sa åt oss att vi borde göra si och att vi borde göra så " och där stod vi och bara kliade oss förbryllat i huvudet...
Skillnaden nu är att idag bestämmer vi det där helt själva. Vi gör klart alltihop innan skivbolaget ens får höra något av plattan.
Vissa beskyllningar som dåförtiden riktades mot bandet var dock helt orättmätiga, minns Martin.
" Det pratades om att vi var ett hopsatt band, något som skivbolagen skapat. Det var nog det sjukaste vi fick höra. Jocke (Berg, sång) och jag har spelat ihop sedan 1991. Och Thomas (Silver, i fjol avhoppad ex-gitarrist) gick i samma skola som han och de bildade sitt första band tillsammans.

När två blir ett

I fråga om musikalisk grundstruktur är det inte så mycket som skiljer HARDCORE SUPERSTARs tre senaste album från varandra. Förvisso inte på grund av idétorka, och inte heller på grund av beräkning, utan kort och gott, konstaterar Martin Sandvik, som en naturlig följd av att bandet funnit sin identitet. Vissa skillnader ifråga om attityd föreligger dock. Såväl publiken som medlemmarna själva instämmer i att 2007 års "Dreamin' In a Casket" är att betrakta som en mer metallisk, rentav thrashinfluerad skapelse. Detta gladde förstås en viss andel av fansen, medan andra blev om inte direkt missnöjda så i varje fall smått oroliga att utvecklingen skulle fortsätta, och HARDCORE SUPERSTARs karakteristiska hitkrokar på sikt offras helt på metalliskhetens altare. Så har emellertid inte blivit fallet. Som redan antytts mer än en gång i denna text är nya "Beg For It" snarare att betrakta som en överbryggare av gapet mellan de två föregående plattorna, och det är just så Martin Sandvik väljer att presentera den.
" Det här är en extremt bra blandning av den första plattan och "Dreamin'". Den är extremt mycket metal, men samtidigt har vi fått in rock 'n' rollkänsla i låtarna. Rent låtmässigt har vi fått ihop hårda riff med svulstiga refränger i en smakfull blandning, det här var en jävligt enkel platta att göra. Efter erfarenheterna från de gamla plattorna var vi så säkra på vart vi skulle gå " och dit gick vi. Det var roligt också, att testa en del nya grepp, som på "Hope For a Normal Life". Vi är old school av oss, vi sitter inte och klipper och klistrar i studion, men vi gjorde ett allvarligt menat försök på just den låten, en akustisk ballad. Det är en styrka hos HARDCORE SUPERSTAR, att vi vågar testa nya vägar.
Ett av dessa nya grepp som redan på förhand blivit tämligen omtalat är något så enkelt som "Beg For It":s introlåt. "This Worm's For Ennio" är, som namnet "antyder", en ytterst effektfull parafras på filmsoundtracklegenden Ennio Morricone som gått till historien främst för det stämningsladdade gitarrklinket på Clint Eastwoods spaghettivästerns.
" Ennio har alltid varit en hjälte, hans musik har alltid spelats mycket i turnébussen, och alla i bandet älskar Clintan-filmerna. Och vi har alltid velat tillägna ett intro till en filmmusikskapare, och så en dag bara slog det oss: "Ska vi inte skriva ett Ennio-influerat intro?" Vi är stora fans allihop, så vi satte oss bara ner med gitarrerna och där hade vi det.

Teamwork på fyra

"Beg For It" som helhet framstår som en mer partylåtsdominerad skapelse än "Dreamin' In a Casket", vilket naturligtvis av somliga karakteriserats som en "tillbakagång" mot soundet på "Hardcore Superstar". Men att nya plattan skulle representera en motreaktion mot sin mer aggressiva föregångare, ett slags kreativ nödbroms, förnekar Martin å det bestämdaste.
" "Dreamin'" är en fantastisk skiva. Det tycker vi allihop. Det är mer så att vi hela tiden hittar nya vägar för musiken att gå. Så som vi pratade ihop oss inför att vi skulle göra nya skivan gick planen ut på att hitta busigheten från "första" plattan " alltså den svarta " och samtidigt få till samma slags käftsmäll av självförtroende som "Dreamin'". Vi ville ligga mitt emellan de två, och samtidigt ta ett steg framåt.
Herr Sandvik konstaterar att hans personliga favoritlåtar på plattan skiftar från dag till dag, och därutöver att somliga låtar antog oanat massiva produktioner under själva inspelningens gång.
" "Don't Care 'Bout Your Bad Behavior" lyfte jävligt mycket i studion, det var inte den starkaste av låtar från början. "Beg For It" är fantastisk, men vi har hela tiden vetat att den skulle kunna bli så bra. (Nämnda titelspår har när dessa rader skrivs redan bekräftats som guldplatta i singelformat " förf anm.) "Innocent Boy" växte också mycket i studion. Innan vi gick in i studion hade jag liksom en aha-upplevelse: vi fyra står där i en replokal, och jag tänker: "Shit, nu vet jag varför jag håller på med det här". Det är så fantastiskt roligt att bara stå i replokalen! Och när vi hade några journalister i studion som skulle lyssna på plattan tänkte jag bara "fan, vad stolt jag är". Annars kan sådant vara stressande.
Denna positiva attitydförändring vill basisten i stor utsträckning tillskriva HARDCORE SUPERSTARs nytillskott, gitarristen Vic Zino, vars energi och arbetslusta fungerat som en blåslampa i häcken på hela bandet.
" Vic är en ny frisk fläkt, han jobbar stenhårt och fick igång oss allihop. Framför allt fick han in oss i replokalen igen. Efter en turné blir det lätt så att alla fyra medlemmarna drar åt var sitt håll, bara vill slappa ett tag, men Vic kommer i princip med en gång och säger "fan, kan vi inte repa". Han är extremt begåvad, ger oss en ny input som vi inte haft tidigare. Lite mer av en metalgitarrist än Thomas, och mycket för harmonier.
Tidigare har Martin själv och trummisen Adde Andreasson utfört låtkomponerandet i mer eller mindre egen regi, men så är inte riktigt fallet längre, förklarar den förstnämnde.
" Innan har det varit väldigt mycket så, men den här gången var det stor skillnad. Vic var väldigt involverad, och även Jocke. Vi har även repat på ett helt annat sätt, så som man gjorde när man var sexton år och skrev tillsammans i replokalen. Även om Adde och jag fortsätter stå för grunddemos, är det framför allt jävligt mycket vi fått gjort tillsammans i replokalen. Vic har bidragit med väldigt mycket gitarrgrejer, till exempel. "Shades of Grey", till exempel, innehåller massor av dem. Jag skulle till och med vilja säga att hela plattan skulle ha blivit annorlunda om det inte varit för Vic.

Den närmaste framtiden

I skrivande stund återstår bara några få dagar innan festivalsäsongen inleds, och HARDCORE SUPERSTAR därmed får mycket att göra med att rocka arslet av sleazefantaster över hela Europa.
" Nu börjar sommarturnén, bekräftar Martin. Vi har en massa festivaler vi ska ner på, Rock am Ring, Rock am Park, MÖTLEY CRÜE-spelningarna...
Exakt, den prestigefyllda positionen på Crüefest i Bergen och Köpenhamn. Hur lyckades HARDCORE SUPERSTAR lägga rabarber på den godbiten?
" Vi hoppas att det var någon i bandet som fick höra oss och ville ha oss med, men vi vet inte. Det var Live Nation som bokade gigen och där ligger ju vi, så antagligen hade det med det att göra.
Därutöver kommer HARDCORE SUPERSTAR under sommaren bland annat att göra spridda spelningar i Sverige, men den egentliga Europaturnén inleds den 9 oktober, berättar Martin Sandvik. Dessförinnan kommer man att ägna en period åt den största och mest svårintagliga marknaden av dem alla, det vill säga USA.
" Vi spelar på en amerikansk festival den 27 augusti, och vi kommer att turnera där i september. Av våra tidigare plattor är det bara "Bad Sneakers" som släppts där, men nu när vi ligger på Nuclear Blast kommer de att släppa den svarta, "Dreamin'" och "Beg For It" samtidigt. Vi vet inte om det betyder att det kommer att lossna för bandet i USA, men man kan ju alltid hoppas... Nuclear Blast är verkligen en cool etikett att ligga på, plus att de verkligen jobbar för bandet. Det är inte klokt så mycket intervjuer vi gör nuförtiden!
Ja, som synes...

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.