Annons

Ett liv bortanför istiden för Stratovarius

Att påstå att finska power metal-flaggskeppet STRATOVARIUS har haft det struligt under 2000-talet är en klar underdrift. Idag står bandet utan den man som det mesta virrvarret har kretsat kring, en man som även har figurerat i gruppen sedan dess tidiga dagar och som framför allt har tjänat som dess främsta kreativa ledstjärna under årens lopp. Trots detta förståeligt oroväckande faktum verkar ljusare och stabilare tider kunna vänta dagens STRATOVARIUS runt hörnet. Ett nytt starkt album, "Polaris", är ute för att visa att man fortfarande lever och andas med den äran och färskt blod är tillfört i och med gitarristen Matias Kupiainen. Det är just denne som Metalcentral ringer upp för ett samtal angående dåtid, nutid och framtid.

Utan att förtälja hela den numera välkända historien om de senare årens STRATOVARIUS-trassel är det värt att här åter påpeka följande tre händelser: Ett: Våren 2008 stod det klart att Timo Tolkki, aktens gitarrist samt i mångt och mycket ledare, hade gått skilda vägar med de övriga medlemmarna. Två: Inte långt efter detta kom beskedet att Timo Kotipelto (sång), Jens Johansson (keyboards), Jörg Michael (trummor) och Lauri Porra (bas) tillsammans skulle fortsätta under samma flagg som tidigare och att Tolkki hade skrivit över rättigheterna till bandnamnet till de tre förstnämnda före detta kollegorna. Tre: I augusti samma år presenterades så Matias Kupiainen som Tolkkis ersättare, en kille som förutom en del spridda musikprojekt tidigare även har försörjt sig som sessionsmusiker, producent och gitarrlärare. Det vettiga är väl att låta mannen själv berätta mer djupgående om sitt inträde i en väletablerad hårdrocksorkester.
" Det hela började med att jag och Lauri spelade ett gig tillsammans i Tavastia på det så kallade Guitar Heroes " Julkaisubileet (vilket skedde den 6 november 2007, förf. anm.). Via honom hörde de andra killarna i bandet om mig och i mars förra året kom Timo Kotipelto över till min studio i Helsingfors och frågade om jag var intresserad av att provspela för STRATOVARIUS. Det tog väl ungefär två sekunder för mig att tacka ja till det"
Om jag var ett fan av bandet sedan tidigare? Tja, jag var väl inte killen som hade ett STRATOVARIUS-tempel hemma eller så men självklart kände jag till bandet och ägde plattor som "Visions" (1997) och "Episode" (1996). Och jag har ju spelat på många finska festivaler där även STRATOVARIUS har varit så jag hade ju sett dem ett flertal gånger. Men jag var så att säga ett ordinärt fan snarare än ett jättestort, he he.

Utmaningar och handskandet med gamla tider

Att föräras medlemskap i en så pass känd grupp kan ju utan tvekan komma att innebära ett rejält lyft för den egna karriären. Men nu råkar ju Matias som bekant inte ha ersatt enbart gitarristen i bandet utan även en person som allt som oftast har agerat som en primus motor för låtskrivandet och därmed sågs av många som STRATOVARIUS absolut viktigaste kugge i maskineriet. Kan man som ny bandmedlem i denna sits egentligen låta bli att känna en nervositet modell större komma krypande?
" Jag tror att den största pressen infinner sig under den första delen av turnén för nya skivan, menar Matias. Elddopet är att framföra de gamla, Tolkki-komponerade, låtarna för publiken, det är den största utmaningen i varje fall för mig. Att spela in en skiva med de här killarna var ett stort steg för mig, det hela var väldigt coolt och vi hade väldigt roligt under inspelningen, men själva pressen kommer i samband med att de gamla låtarna repas in.

När vi nu är inne på ämnet gamla STRATOVARIUS-klassiker och uppförandet av dessa live av den nya sättningen så känns det intressant att få veta lite mer om hur Matias har tänkt handskas med just dessa, inte minst vad det gäller gitarrsolona. Kommer självklarheter som "Will the Sun Rise?" och "Black Diamond" följas ton för ton enligt Tolkkis mall eller kommer färskingen i gänget att ta sig vissa friheter? Under den i skrivande stund pågående turnén har en del konsertbesökare redan fått svaret på detta, men det här är vad mitt intervjuobjekt hade att säga om saken:
" Jag har övat in de grundläggande melodierna och riffen i låtarna som Tolkki gör dem på plattorna men är inte säker på solona. Det finns en del riktigt galna grejer där och jag vet inte om det är möjligt att helt imitera dessa, men jag gör mitt bästa, det lovar jag dig, he he. Men de flesta solodelarna kommer nog ändå att vara not för not som Tolkki körde dem och sen beror det hela på vad det blir för låtar vi plockar in i setet. Sedan brukade ju Tolkki improvisera en del live i vissa av sina solon så jag kanske gör samma sak. Men vi får se vad som händer, det kommer hursomhelst att bli väldigt intressant för min del.

Allt är sig likt - nästan

För att då gå över till det just nu kanske mest intressanta rörande den nuvarande inkarnationen av STRATOVARIUS " det aktuella comebackalbumet "Polaris". Herr Kupiainen står tillsammans med Timo Kotipelto som upphovsman till tre (fyra inräknat Japan-bonusen "Second Sight") av de elva titlarna " " Somehow Precious", "Higher We Go" samt singeln "Deep Unknown". Jag låter honom dela med sig av några minnen kring skapandeprocessen.
" Låtarna som jag skrev tillsammans med Kotipelto skrevs under sommaren förra året. Vi hade efteråt en del demos som vi jobbade utifrån och spelade in låtarna för skivan senare samma år. Vad det gäller det övriga materialet så hade Jens en del egna oslipade demos innan vi började jobba på allvar med alla inspelningarna för "Polaris", men annars skrevs allt från grunden. Jag har för mig att "Deep Unknown" var den låt som skrevs allra sist innan vi började spela in, den var redo tre dagar innan vi startade med inspelningen av trumdelarna.

"Polaris" låter i denne skribents öron för det mesta som omisskännligen klassisk STRATOVARIUS men inte desto mindre sticker en särskild aspekt på alstret ut vid en jämförelse med verken från perioden 1995-2003. Det handlar om att vår egen virtuos Jens Johanssons keyboards är väldigt framträdande verket igenom. Nog för att dennes atmosfäriska ljudmattor ända sedan hans ankomst i gruppen för snart femton år sedan har varit en mycket viktig komponent av soundet, men denna gång tar klaviaturerna trots detta upp betydligt större utrymme, inte minst i solofacket.
" Det bara blev så, försäkrar Matias när jag för den ovannämnda dominansen på tal. När alla la sina låtar på bordet så att säga så gick vi igenom dem och bestämde hur alla arrangemangen skulle vara. Och ju längre vi kom med arbetet med skivan så blev det åtminstone för min del klart att albumet skulle präglas av en massa episka keyboards. Självklart så bad jag Jens lägga in lite speciella grejer i mina låtar som jag tyckte skulle passa och likadant gjorde Lauri med sina, vilket inte var några problem alls med en så otroligt talangfull keyboardist som Jens. Men skivan var alltså inte planerad att bli så pass keyboardorienterad från början, det fanns inte direkt några sådana tankar när vi började med den.

STRATOVARIUS vs. STRATOVARIUS?

Matias låter under vår pratsund föga förvånande gång på gång riktigt nöjd med det senaste tillskottet till bandets diskografi. Emellertid verkade det vid tiden för denna intervju finnas en risk för att STRATOVARIUS nya platta skulle få konkurrens av" " STRATOVARIUS nya och "sista" platta. Den som är intresserad av bandet kan svårligen ha undgått att Timo Tolkki tidigare i år sade sig ha planer på att återförena den sättning (där för övrigt ingen ur dagens upplaga ingick) av STRATOVARIUS som spelade in aktens fjärde platta, "Dreamspace". Denna återförening ska endast gälla för en enda platta, betitlad "Return to Dreamspace" " som titeln antyder en slags uppföljare till 1994 års släpp och enligt Tolkki hans eget slutgiltiga farväl till STRATOVARIUS. Men nu var det ju förstås den där lilla detaljen om att han sedan ett tag tillbaka har sagt ifrån sig alla rättigheter till namnet STRATOVARIUS. I dagsläget verkar det dock som att "Return to Dreamspace" mycket riktigt kommer att släppas, fast under det mindre konflikttilldragande, men i sammanhanget inte så mycket mindre uppseendeväckande, namnet PROJECT STRATO. Även om STRATOVARIUS inte verkar vilja ge sig in i en rättslig strid kring det här och inte heller har någon direkt anledning att göra det, så kan man ändå misstänka att det i de egna leden föreligger vissa farhågor om att "Return to Dreamspace" kan påverka försäljningssiffrorna hos "Polaris" på ett negativt vis. Matias ger naturligt nog ett rätt diplomatiskt svar när jag tar upp detta.
" Jag har inte riktigt pratat med alla bandmedlemmarna om denna situation och känner inte precis att den berör mig, men Tolkki gör det han gör bra (syftar för övrigt till låtskrivandet och inget annat, förf. anm.) och vi gör själva vårt bästa på vårt eget håll. Själv försöker jag hålla mig undan från allt det här tjafset som har varit och bara koncentrera mig på att spela gitarr och göra musik. Men jag hoppas att det här "Return to Dreamspace"-albumet blir av, jag ser fram emot det, att få höra vad de har fått ihop.

Att likt Matias hålla sig till att skapa bra musik och i största möjliga mån undvika stridigheter vid sidan av är en metod som många fler artister i branschen troligen skulle tjäna på att tillämpa. Innan jag tackar gitarristen för samtalet och önskar honom lycka till i framtiden undrar jag först hur pass mycket tid han som medlem i ett så upptaget band som STRATOVARIUS tror sig komma att få till övriga projekt och åtaganden.
" För ett tag sedan gjorde jag några guitar clinics i Finland, men annars har jag varit väldigt upptagen med STRATOVARIUS sedan sommaren förra året och fokuserat helt på det. Jag har en del boogie woogie-grejer som jag brukar köra på mina kliniker som kan sägas vara mitt solomaterial, saker som är väldigt roliga att spela. Jag har hursomhelst ännu inte fått tag på versioner av låtarna från "Polaris" utan gitarrdelarna så jag kan inte köra dem på klinikerna ännu. Men förr eller senare planerar jag i alla fall att spela in de nämnda boogie woogie-låtarna på skiva och släppa den, det kanske blir nästa år. Men just nu har förstås den aktuella turnén med STRATOVARIUS högsta prioritet.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.