Annons

Carl Birath - Insision

- 90% av de som hört plattan tycker att den är skitbra men så finns det ju recensenter som tycker att; "äh vafan vi har hört det här förut". Men det är bara att vara som en gås och låta det rinna av. Dessa personer är precis som eunucker, de vet hur man gör, de ser det varje dag men de vet inte hur man gör själv.

Vilket mottagande trodde ni att "Revealed And Worshipped" skulle få då?

- Vi har mest fått hyllningar och det glädjer oss mycket.
Det är skönt att få visa upp den utveckling som Insision genomgått från förra skivan ("Beneath The Folds Of Flesh", Earache 2002) till den här främst när det gäller låtmaterialet i sig som skrivits i ett enda svep till skillnad från förra plattan. Det finns en röd tråd på den här. Men vi sa att det här får bära eller brista och folk får tycka vad fan de vill.

De negativa reaktioner ni fått, kan de bero på att den låter så mycket 
old school death metal?

- Ja det kanske är så. Det är många som menar på att vi inte gått 
framåt, men det är inte vår grej. Vi vill inte ha övertriggade kaggar 
och ett kliniskt sound. Det här är vad vi tycker om att spela så skit 
samma om någon snubbe i sin lilla lägenhet tycker att det suger, då får han tycka det.
Då har vi i alla fall fått någon reaktion.
Så det kanske handlar om det att vi inte är tillräckligt progressiva och blandar in något element av black metal eller jazzar till det allt för hårt.

En typ av temaplatta
"Revealed And Worshipped" är faktiskt en temaplatta. Men det rör sig 
inte om en temaplatta i den mening att det finns en historia att följa 
med huvudpersoner och handling. Istället består temat mer av en idé 
eller inställning till världen. Carl har lite svårt att i klartext förklara vad det handlar om.
Det kanske är så att det är mycket upp till 
lyssnaren att själv upptäcka det. Som ledtråd till temat finns det dock 
korta texter i texthäftet som binder ihop låtarna med varandra.
Carl tycker att det är viktigt att den som köpt plattan får en 
helhetsupplevelse med hjälp av texter och musik.

- Skivan innehåller åsiktsyttringar om allt från människohat till  drömmar och fantasier. Dessa är lagda i en lång sorts historia.
Läser du allting tillsammans så får du en känsla av vad det handlar om. De små förtexterna binder ihop och förstärker låtarnas texter. De fungerar som en extra laddning till texten så att säga.
Jag önskar att jag kunde säga att det handlade om någonting konkret som till exempel en greve som gick omkring och högg ihjäl folk.
Men det gör det inte. Sen tycker jag att det ska finnas mycket att titta på och läsa när man öppnar häftet till skivan. Du ska inte bara köpa en plastbit med musik. Utan musik med en liten bok till så att du kan sätta dig ner och fördjupa dig som lyssnare.

Vad är det som driver dig när du skriver texterna?

- Det som driver mig är den här skiten vi kallar liv.
Det som håller på hela tiden och jävlas med en. Jag sätter mig inte bara ner och skriver en text som jag tänkt ska handla om någonting speciellt. Ofta börjar det spinna i huvudet för att det kommer en tanke. Ta en låt som till exempel "The Foul Smell Of Humans" som jag kom på då jag var på väg hem från jobbet i tunnelbanan hoptryckt bland folk. På ena sidan av vagnen har du alkoholisterna som sitter och är värdelösa i allas ögon och luktar illa och folk tittar på dom.
Och på andra sidan sitter det ett par härliga studentskor som fnittrar åt sitt nya liv vilket säkerligen också kommer att gå åt helvete. Då tänkte jag att fy fan vad det luktar illa här inne.
Kanske inte rent fysiskt utan på ett sånt sätt att folk bara kryper in under huden på mig även fast jag inte vill att det ska vara där.
Sen är det ju också rotat i det faktum att jag faktiskt tror att det är Djävulen som bestämmer i världen idag. Men det finns där i  bakgrunden. Det märks kanske inte direkt i en låt som
"The Foul Smell Of Humans".

Klassik öronvärk
Insision ligger på ärevördiga skivbolaget Earache som spelat en 
avgörande roll för genren som sådan. Sedan Earache startade som en liten undergroundetikett 1986, som mest gav ut obskyra punk- och thrashplattor, har bolaget växt och är idag ett av de absolut största för extrem musik i världen. Att läsa bolagets katalog är som att läsa ett stycke modern musikhistoria. Legendariska band som
The Accused, Napalm Death, Bolt Thrower, Carcass, Godflesh och inte att förglömma svenska Entombed har alla släppt skivor genom brittiska Earache. Men på senare år har det också fått ett dåligt rykte. Detta beror dels på att man gjorde ett avsteg från sin tidigare utgivning och försökte satsa på andra former av musik. Och dels på grund av att en del band känt sig lurade på pengar och kontrakt.
Carl och de övriga medlemmarna i Insision är däremot helt nöjda med sitt nuvarande skivbolag. Och dessutom har bolaget ryckt upp sig på senare år efter en misslyckad satsning på att ge ut mindre extrem musik.

- Det är ju arvet de har. Och det är ju ett stort bolag som varit med 
ända från början. Du kunde köpa en platta med en grupp du aldrig hört talas om bara det stod Earache på etiketten. Du kunde lita på att det var bra grejer. Nu börjar de komma tillbaka igen och har signat mycket nytt och intressant inom den brutalare traditionen.
Det börjar bli mer renodlad extrem musik. Jag tror att vi var en del av deras nysatsning på den typen av musik faktiskt. Vi trivs på Earache. De har lagt ner mycket mer pengar på denna platta än på den första vilket betyder att de tror på oss. Vi har gjort intervjuer med alla stora tidningar och fått helsidesannonser. De har till och med tryckt upp t-shirts vilket är något de aldrig gör faktiskt.
Och det visar att de vill marknadsföra Insision stenhårt och det är jag jävligt glad för.

Mer turnerande står för dörren
I juni genomförde Insision en längre Europaturné tillsammans med 
Suffocation. Det är ett band som svenskarna länge vart stort fans av. 
Därför var det extra kul att upptäcka att manskapet i Suffocation var 
trevliga killar. Och tycke verkar ha uppstått för senare i höst bär det 
med all sannolikhet av med samma band igen och då på en längre tur på de Brittiska öarna.

- Det kommer att vara en lite mindre turné vilket är rätt skönt.
Att åka på turné med ett band som Suffocation är väldigt bra för ett litet band som vårat.
Det ger en bra knuff framåt. Det öppnar många portar. Sen är det ju bra för självförtroendet att få se att det finns en publik som gillar oss. Det känns som om det finns hopp.

Finns det någon chans att få se er i Sverige framöver i något större 
sammanhang?

- Vi har ju inte spelat så mycket i Sverige utan mer ute i Europa.
Men det beror faktiskt på att det finns dåligt med scener för den här typen av musik.
Det är dåligt med klubbar även här i Stockholm vilket är synd eftersom vi gärna vill spela mer här. Men bara det faktum att vi varit ute på den här senaste turnén gör att ryktet sprider sig här hemma om Insision och därmed ökar intresset hos arrangörerna. Jag vet att vi har många fans i Sverige.

Magnus Gustafsson

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.