Annons

Cyhra turnerar i Japan i sommar

thumbnail Cyhra Graveyard Ribe 1024x640

Bandet CYHRA med sångaren Jake E. i spetsen styr kosan mot Japan för första gången i juni. Där väntar totalt fyra spelningar i Tokyo, Nagoya och Osaka. Kanske är det början till det stora genombrottet för bandet i landet i öst? För Metalcentrals Henrik Halvardsson berättar Jake bland annat om nyligen vunna utmärkelser och den japanska publiken.

-Det är vårt första besök i Japan som CYHRA, berättar Jake exalterat. Skivan ”No Halos In Hell” har ju gått riktigt bra där borta. Den första plattan” Letters To Myself”, togs också den emot fint, men den nya har klättrat på olika listor. Inför vårt besök nu i juni såldes spelningarna i Tokyo mer eller mindre slut ganska omgående. Det är väldigt häftigt faktiskt.

Vad är det som gör Japan så speciellt?

-Jag har varit i Japan åtta gånger med AMARANTHE tror jag och man vet aldrig vad som ska hända när man kommer dit. Det är verkligen upp och nervända världen. Saker som man tar för givet här existerar inte där och så vidare. Man kan inte ha några förväntningar, utan helt enkelt ta det som det kommer.

Är det något särskilt minne som gör sig påmint för din del?

-Med AMARANTHE var det alltid en väldig kalabalik vid våra besök. Det var enda gången i livet som man fick känna på hur THE BEATLES måste ha haft det. Det var total hysteri! (skratt!). Det står alltid hundra personer i lobbyn på hotellet efter giget och väntar på dig. Första gången var det skumt, men sen får man ta seden dit man kommer och gilla läget I andra länder är folk packade klockan 19 och ligger och sover när man spelar senare på kvällen. Det är annorlunda. Japaner väntar alltid på sin tur också. De radar upp sig på led och är väldigt organiserade. Något som också är häftigt är att de flesta av fansen jobbar. Så de kommer på våra gig efter sina arbeten. Det är väldigt många som står och väntar i sina kostymer! De ser ju inte så metal ut kanske! (skratt!). Många verkar också strunta i konserten och går direkt till hotellet för att få en autograf och en bild.

Är det sant att de sitter hela tiden under konserterna?

-Jag har aldrig spelat inför en sittande publik där förutom en gång med HELLOWEEN. Det var på ett stort ställe och då kunde man både sitta och stå. Något som är intressant är att de är helt knäpptysta under ditt mellansnack. Du kan höra en knappnål falla. Så tyst är det. De lyssnar verkligen på dig och det du säger. Även om de inte alltid förstår vad du säger.

Bandet kan nog räkna med ett varmt välkomnande. Deras andra platta, ”No Halos In Hell”, har rönt stora framgångar hos den japanska publiken. Albumet röstades fram som årets näst bästa album av magasinets läsare. Låten ”Battle From Within” fick utmärkelsen årets bästa låt och Jake själv röstades fram som bästa låtskrivare.

-Det är stort! Jag borde få ett klistermärke att sätta på bilen där det står ”Big in Japan”! (skratt!).

Hur förklarar man den framgången?

-Det går inte att förklara. Det är sinnessjukt. Vi får väl se när vi väl kommer dit om de är så upp över öronen förälskade i oss som det verkar. Ingen har förklarat det för oss, men jag kan tänka mig att våra gamla band har gjort bra ifrån sig där tidigare där och det gör att folk ger oss en chans.

Vilken typ av spelställen är ni bokade på för denna turné?

-Jag vet faktiskt inte. Första gången man åker över så är spelställena inte jättestora. Jag kan tänka mig att de har kapacitet för 300–500 personer. Men jag vet inte. Vi får se. Den här rundan är mer för att visa upp oss och går det bra så kan vi åka tillbaka såklart.

Du har besökt landet många gånger, men finns det något som du absolut inte vill missa vid ett besök?

-Det är det som är så tråkigt med Japan samtidigt som det är smickrande. De gånger jag varit där har det varit för en vecka, eller tio dagar. Jag har ärligt talat aldrig sett mer än bara spelstället och hotellet. För det är alltid tv, radio, olika typer av intervjuer. Man slussas mellan olika radioshower och Tokyo är så stort att det tar två timmar att åka bil mellan varje intervju. Under en vanlig dag på turné i Japan så gör man en massa intervjuer under dagen, man kör gig på kvällen, sen tar man en bil till en radiostation som sänder live vid midnatt och sen tillbaka vid 03 på hotellet. Sen väcks du tidigt för att ta tåget till nästa stad och så snurrar det på.

Kommer gitarristen Jesper Strömblad att hänga med på denna turné?

-Jag vet inte om Jesper hänger med, men jag hoppas det. Han är på bättringsvägen och sitter och skriver låtar så det är jäkligt skoj. Vi skriver faktiskt tillsammans fast i våra egna studios och skickar låtidéer till varandra. Marcus Sunesson från ENGEL har ju kommit in och gjort ett fantastiskt jobb när Jesper inte varit tillgänglig. Han är en otroligt begåvad gitarrist och en otroligt ödmjuk och fin människa. Det har funkat jättebra.

 

Text: Henrik Halvardsson

Foto från Cyhras hemsida

 

 

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.