Annons

Pretty Maids mer aktuella än någonsin

Efter 37 år i branschen är danska PRETTY MAIDS mer aktuella och aktivare än någonsin. I helgen återvänder man till Japan för två exklusiva spelningar och både en live cd/dvd och ett nytt studioalbum finns inplanerade. Metalcentrals Henrik Halvardsson fick en pratstund med bandets ikoniska sångare Ronnie Atkins som i somras spelade på Skogröjet-festivalen men också återvänder till Sverige i december för spelningar bland annat i Stockholm och Göteborg.

PRETTY MAIDS släppte sin första ep redan 1983 och är fortfarande oerhört vitalt och aktivt. Vad är hemligheten?
-Bandet tog ett litet break mellan 2002 till 2006, och släppte sen släppte albumet ”Wake Up To The World” och åkte på Europa-turné. Redan då överraskades vi av att så många fortfarande ville se oss och att vår fanskara bara växte. Det var också spännande att se att en ny generation fans hade funnit oss, vilket bevisar att vi gör rätt saker, anser jag. Där fick vi tillbaka glöden och viljan att spela och skriva låtar igen. Den medvind som vår typ av musik har upplevt sedan runt 2005 har verkligen gagnat oss också. Inom bandet har vi kul och gillar vad vi gör och det är viktigt.

Ni är även ett av de få band idag som fortsatt producerar oerhört bra album. Man kan med lätthet säga att sedan 2010 års ”Pandemonium” har ni släppt album som inte bara innehåller fantastisk musik men också låter otroligt bra.
- Vi har alltid gjort vårt bästa när vi gjort nya plattor. Vi lägger inte så mycket tanke på själva skrivandet av nya låtar utan vi gör det bara. Så har det alltid varit. Men vi gillar att ha en hög standard på våra låtar och nöjer oss aldrig med något halvdant. Just 2010 började vi samarbeta med producenten Jacob Hansen och det har resulterat i ett utmärkt lagarbete och arbetsförhållande sedan dess. Många band idag turnerar utan att släppa ny musik. För oss handlar det om att turnera med nytt album och nya låtar och så länge man kan skriva bra låtar så finns det ingen anledning att inte göra det, tycker jag. Det håller saker och ting fräscht och spännande.

Vad jag förstår har ni en hel del intressanta saker på gång. Ni återvänder exempelvis denna helg till Japan för två väldigt unika spelningar.
-Det stämmer. Japan och våra fans där har haft en speciell plats i våra hjärtan sedan 80-talet. Den här gången bjuder vi på ”Back To The Future World, 30th Special Maid in Japan” på Club Citta i Kawasaki. Vi spelar hela ”Future World” skivan under båda kvällarna men kommer även att spela fansens och våra egna favoriter plus hits och låtar vi normalt eller aldrig brukar inkludera i vår setlista.  Vi kommer även att spela in materialet så det är möjligt att det hamnar på en live-platta och dvd.

Appropå live-plattor; ni bestämde er för att göra en live-skiva på ert 30-årsjubileum av ”Future World”-skivan. Vad är status på den?
-Ursprungsidén kom från vårt skivbolag. Under 2017 gjorde vi några spelningar för att fira att det var 30 år sedan vi släppte ”Future World” albumet och det var faktiskt vårt skivbolag som tyckte att vi skulle dokumentera detta. Ursprungstanken var att vi skulle spela in den på ett av våra gig under våren men jag föll och skadade mig så vi fick ställa in det då. Däremot gjorde vi ett nytt försök under Bang Your Head-festivalen i somras. Jag har fortfarande inte hört låtarna ännu faktiskt, men tanken finns kvar att släppa materialet framöver.Vad är det som det som gör den skivan så speciell fortfarande 30 år senare?
-Den skivan släpptes på 80-talet när melodisk hårdrock var på topp kommersiellt över hela världen. Det blev vårt mest framgångsrika album och låtarna gick varma på MTV. Titelspåret ”Future World” är fortfarande speciell för mig att spela live. Den har ett toppenriff och en stark melodi, allt kombinerat i ett. Det var albumen ”Red, Hot And Heavy” och ”Future World” som öppnade en massa dörrar och gjorde oss framgångsrika. Jag anser att det var de albumen som definierade vårt band och folk vill fortfarande höra dessa låtar.

Hur kändes det att gå tillbaka till just det albumet igen? Jag antar att en massa minnen från den tiden poppade upp?
-Det är bara den sista låten, ”Long Way To Go” som vi aldrig spelat live faktiskt. Flera av de andra spelade vi på 80-talet, så det var länge sen. Vi repade och det kändes lite konstigt i början men det gick bra till slut. Vissa minnen har jag ju kring låtarna, men också från den tiden generellt. Det var första gången som bandet besökte USA och vi stannade där nästan 6 månader för att spela in plattan. Det var andra tider då, helt andra tider. Jag minns att vi spenderade mycket pengar, men förstod aldrig att även om skivbolaget verkade betalade för allt så var det ju våra pengar som vi slösade bort i slutändan (skratt).

Det surras även om ett nytt studioalbum?
-Vi ska spela in en ny skiva nästa år och förhoppningsvis ha den ute kanske runt oktober-november. Sedan är planen att turnera under 2020. Vi ska nog arbeta med Jacob Hansen igen. Vi har en väldigt bra kemi oss emellan. Det är mestadels jag och Ken som skriver låtarna. Så har det alltid varit. Jag skriver hela tiden. En liten melodi, ett riff och Ken gör samma sak. Nu har vi även Chris Laney med i bandet som vi kan skriva låtar med och de andra är också med på ett hörn. Jag tror att vi landar ganska nära vad vi gjort tidigare ljud- och stilmässigt. Så som våra senaste plattor fast med en ”twist”. Vi är inte rädda för att pröva något nytt heller, men i slutändan kommer det att låta PRETTY MAIDS. När vi sätter deadline för när vi ska gå in i studion då brukar det hända saker. För ”Kingmaker”-skivan skrevs cirka 70% av låtarna en månad innan vi gick in i studion. Vi arbetar bäst under press. Vi får se vart det landar, men jag kan dock lova att låtarna fortsatt kommer att vara bra. Det är det viktiga.


Text & foto: Henrik Halvardsson

 

 

 

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.