Annons

Prophets Of Rage - Emot hela etablissemangetEfter att ha fått fantastiska recensioner från sin framgångsrika Europa-turné i somras och släppt tre singlar kommer nu PROPHETS OF RAGEs självbetitlade debutalbum den 15:e september. Metalcentral fick ett snack med basisten Tim Commerford och pratade Donald Trump, europeiska fans och varför de valde att arbeta med två rappare snarare än en sångare igen. 


Även om namnet, PROPHETS OF RAGE, känns nytt och hyfsat obekant så är det inga duvungar som man återfinner i bandet. Tom Morello, Tim Commerford och Brad Wilk känner vi igen från från RAGE AGAINST THE MACHINE och AUDIOSLAVE. Chuck D. är den legendariska frontmannen från PUBLIC ENEMY samt B-Real och DJ Lord från CYPRESS HILL. Oroad och besvärad av det han såg under presidentvalskampanjen i USA beslöt sig gitarristen Tom Morello för att ringa sina gamla kompisar för att genom musik visa sitt missnöje. Bandets första konsert hölls samtidigt som det republikanska partiet höll sitt konvent i januari 2016. En tillfällighet? Absolut inte, men enligt Tim Commerford så är inte bandet exklusivt kritiska mot Donald Trump. 

- Nej, det är vi inte. Folk kanske tror det, men jag ser oss mer som anti-etablissemanget. Inför det amerikanska presidentvalet 2016 var vi lika mycket emot Hillary Clinton som Donald Trump. Med RAGE AGAINST THE MACHINE spelade vi i protest både på det demokratiska och det republikanska partiernas konvent. Vi är anti-Trump, men också anti-etablissemanget. Så kanske man kan uttrycka det bäst.  I USA är det svårt som musiker idag att ta ställning politiskt. Säger du exempelvis att du ska spela på det republikanska nationella konventet så gillar inte halva landet dig på grund av din ideologi. Det finns människor där ute som vill höra en åsikt, men det finns tyvärr få band som vågar ha en.

Inspirerade av det politiska klimatet inledde bandet en nationell turné våren 2016. Man släppte även en ep som innehöll flera coverlåtar, men även en helt ny låt, titelspåret ”The Party’s Over”. 

- Ep:n hade bara en nyskriven låt och det var ett kul och bra sätt att starta upp bandet. Efter ett tag på turnén så började vi känna oss som ett riktigt band; vi lät bra och vi kom bra överens. En dag sa B-Real: ”Vi borde gå in i studion och göra en skiva när vi avslutat turnén”. Alla var överens om det, men den initiala tanken var att vi skulle göra ytterligare en ep.  Jag vill alltid skapa ny musik och ge det tid så min ambition var att göra ett helt album, vilket vi också gjorde i slutändan. Det blev tolv nya låtar som vi är stolta över. Skivan är ett avtryck om nutiden, men också vilka vi är som band. 

När ni sonderade terrängen efter medlemmar till bandet, fanns då tanken att arbeta med en traditionell sångare snarare än med, inte bara en, utan två rappare?

- Det gjorde vi tillsamman med Chris Cornell i AUDIOSLAVE och det var toppen. Vi lärde oss en massa från det. Vi har lyssnat på Chuck D. och B-Real sedan unga år och CYPRESS HILLs första album och PUBLIC ENEMYs ”It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back” var inflytelserika plattor när RAGE AGAINST THE MACHINE startade och när vi skrev inför den första skivan. Under åren när våra band spelat på samma festivaler har både Chuck D. och B-Real gjort gästframträdanden med oss. De är vänner, familjemedlemmar, kamrater och stora influenser. Så när vi satte ihop bandet som en protest mot det löjliga valet vi hade här i USA så kändes de båda helt rätt.  Man känner olikheterna i deras röster; Chuck med sin stora röst och B-Reals mer nasala röst. De passar dock bra tillsammans och olikheterna, tillsammans med deras personliga texter och stil, gör det hela så fräscht och det är kul att skapa musik. Dessutom tar båda med sig sina musikaliska historier samt är otroligt kunniga när det gäller musik. Framförallt om funk, rap och gammal r ´n´ b. Att jämförelsen med RAGE AGAINST THE MACHINE alltid kommer att finnas där är oundviklig. Tim erkänner också att något händer när han, Tom Morello och Brad Wilk samlas för att spela musik. 

- Vi tre har ett visst sound när vi spelar tillsammans. Vi försöker skapa ett stort och tungt sound, men inte enligt ett traditionellt heavy metal-format med flera gitarrer utan mer som LED ZEPPELIN med en gitarr och en tyngre bas. Vi har en speciell känsla som musiker; Brad ”hänger” efter beatet när han spelar, lite som John Bonham gjorde. Tom spelar ”före” beatet medan jag ”ligger på” beatet. Ingen av oss spelar fel, men väldigt olika och det gör att vi låter väldigt säreget. Det har funnits där ända sedan vi började spela tillsammans. Jag tycker att vi som PROPHETS OF RAGE mixar hiphop och rock ´n´ roll mer i en klassisk rock-anda, medan RAGE AGAINST THE MACHINE handlar mer om hip hop och rock ´n´ roll i en punkrock-anda. Det är när hiphop, klassisk rock, punkrock, funk och metall möts som det blir intressant.

I somras gjorde bandet stora festivalspelningar på exempelvis Download i England, Copenhell i Danmark och Bråvalla i Sverige. Gensvaret från fansen var otroligt och att den europeiska publiken skulle reagera så starkt var inte bandet beredda på, berättar en märkbart lyrisk Tim Commerford.

- Jag var helt chockad, ärligt talat! Jag har sett enorma publikmassor bli helt galna förr. Jag har sett 100,000 människor ”mosha” på allvar under spelningar med RAGE AGAINST THE MACHINE. Jag förväntade mig inte alls att få se den typen av energi, på den nivån igen, men det var flera spelningar i somras som var helt otroliga. Några måste jag ranka som topp 10 över de bästa konserterna jag personligen spelat på! Det är svårt att tro, men fansen var otroliga! Som band försöker vi alltid ta showen till nästa nivå och det är en otrolig känsla när publiken vill göra detsamma. Det var väldigt spännande! 

Den överväldigande responsen har gett PROPHETS OF RAGE mersmak på nya gig i Europa, även om inget är spikat ännu. Just nu står en mindre klubbturné plus en del festivaler i USA närmast på agendan.

- Vi har fått många anbud om att komma tillbaka till Europa och jag är säker på att vi kommer att göra det också, men inget är bestämt. Det blir spännande att se vad som händer efter att vårt album släpps den 15:e september och vi är spända på att få sätta igång och arbeta! Jag kan knappt bärga mig tills jag får spela låtar av CYPRESS HILL, PUBLIC ENEMY, RAGE AGAINST THE MACHINE och blanda dem med våra nya PROPHETS OF RAGE-låtar och hitta balansen mellan gammalt och nytt.   
 
/Henrik Halvardsson Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.