Annons

Knogjärn - Känns som en ångvält
De kallar sig själva för KNOGJÄRN, men känns mer som en ångvält. Metalcentrals Henrik Halvardsson har pratat med sångaren Kim Eriksson om nya skivan, spelningen på årets Sweden Rock Festival och texter på svenska.


Två år efter att metalcorebandet KNOGJÄRN släppte sitt debutalbum ”Våldet i ditt paradis” är nu Kim Eriksson (sång), Markus Hurtig (gitarr), Rasmus Sörbom (bas) och Johan Hiden (trummor) aktuella med den sprillans nya skivan ”Marscherar och förstör”. Men vi backar bandet tillbaka några år då de första stapplande stegen mot dagens KNOGJÄRN togs. Bandet hette då IN SPITE och musiken var inte helt olik det man gör idag, fast texterna var på engelska. Inspirerade av grupper som KILLSWITCH ENGAGE, LOK och SLIPKNOT jagade man ett efterlängtat skivkontrakt, men responsen från skivbolagen var ganska obefintlig. 
- Ärligt talat så var musiken ganska intetsägande då, erkänner Kim. Det stack inte ut på något sätt och vi lät som alla andra gjorde. Dessutom var ju bandnamnet ganska kasst. Ingen förstod någonting.

Räddningen kom något oväntat i form av en blöt kväll i en stuga i Dalarna. 
- Vi satt och drack öl och bestämde oss mest på kul för att skriva en låt på svenska. Resultatet blev just låten ”Knogjärn” och vi tyckte att det lät svinbra. Det var inte unikt med hårdrock på svenska, men responsen från alla var mycket bättre. Det kändes kul så vi fortsatte och tog även namnet som vårt bandnamn.

Debutplattan ”Våldet i ditt paradis” släpptes 2015 på skivbolaget Big Balls Productions som precis som bandet har sitt säte i Karlstad. En skiva som Kim idag har fått mer distans till och kan se tillbaka på med lite mer kritiska ögon.
- Inför den första skivan var vi pressade att få ihop låtar på svenska, vilket känns då det spretar mer. ”Marscherar och förstör” har mer av en röd tråd. Fördelen nu var att vi visste efter den första skivan att vi skulle spela in en uppföljare så vi började samla på oss material. Därför låter låtarna mer enhetligt, även för att vi visste vad vi ville, framförallt ljudmässigt och produktionsmässigt. Vi är ju ett väldigt demokratiskt band och alla ska känna sig ok med det vi gör. Så alla medlemmar är med vid mixningen och diskuterar hur exempelvis trummorna ska låta. Är det något som någon inte gillar så blir det inte så. Det funkar inte för alla band att jobba så, utan många har en person som bestämmer allt. Men det tycker vi leder till för mycket osämja. Plus att det blir mycket roligare också på vårt sätt. Även om KNOGJÄRN inför uppföljaren hade en klarare bild kring hur man ville att soundet skulle låta så har man inte jobbat på att försöka skapa en enhetlighet kring texterna.
- En del grupper har en riktning, ett gemensamt fokus på texterna, men det har vi inte sökt den här gången.  Jag känner att om man skriver på svenska så måste man verkligen mena någonting.  Ja, om man inte är KENT eller THÅSTRÖM då vill säga. Missförstå mig rätt, men med vår musik så funkar det inte att vara så ”flummig”, utan det passar bättre i pop. På engelska kan man säga vad som helst och det låter coolt för ingen förstår vad man säger. På svenska däremot måste man tänka till för det finns inte så mycket på vårt språk som låter coolt. Man måste komma med något speciellt och det är svårt, men det är också därför det är så jäkla häftigt när man väl får till det. Vi vill skriva om sådant som gör oss förbannade. Det kan vara en skitsak eller något större, men vi vill förmedla energin.

2016 lyckades KNOGJÄRN fånga och förmedla just den energin med singeln och videon till "Fly för ditt liv". Låten blev bandets absolut mest spelade på Spotify och videon fick väldigt stor uppmärksamhet med sina starka bilder på krig och människor på flykt. 
- Först var vi oroliga om folk skulle fatta vad vi ville förmedla eller om det skulle uppfattas som rasistiskt. Vi ville bara spegla något som hände och som vi tyckte var så jävla fel. Vi såg så många människor på flykt överallt och tänkte att så här ska det inte vara. Den låten var till alla dem och det var skönt att folk fattade vad vi menade. Vi försöker inte ha någon medveten politisk inriktning i våra texter utan vi försöker hålla det så neutralt som möjligt. Det är jättesvårt och en balansgång för vissa saker kan uppfattas eller tolkas på ett speciellt vis av olika människor. Man vill ju samtidigt att så många som möjligt ska tycka om det man gör.

Att döma av recensionerna och feedbacken som Kim och de andra fått på ”Marscherar och förstör” så har de all anledning att vara nöjda. Sweden Rock Magazine gav den exempelvis 9 av 10 poäng och menade att det är det bästa som levererats på svenska på väldigt, väldigt länge.
- Vi har fått väldigt bra betyg överlag, vilket är jäkligt roligt, intygar Kim. Och ja, det är det bästa vi gjort, men vi har inte så mycket att jämföra med (skratt!).

Ambitionen är nu att bredda lyssnarskaran genom sin nya musik. Ett sätt att nå ut är genom musikvideos och hittills har man släppt en till låten ”Bitar Av Glas”.  Förhoppningen är dock att ytterligare en video ska spelas in, men till vilken låt det blir är en hemlighet, även om ett koncept finns utarbetat redan. Ett annat sätt är att spela live och tidigare i somras fick KNOGJÄRN möjligheten att spela på Sweden Rock Festival.
- Det var helt fantastiskt! Vi har aldrig spelat för så mycket folk tidigare. Som ett mindre band är vi mer vana vid mindre festivaler och rockklubbar. Vi trodde själva att vi haft 300-400 personer i publiken men de som ansvarade för scenen berättade att platsen rymde 3000 personer och det var praktiskt taget fullt. Det var rätt sjukt! Efteråt har vi fått hur mycket bra respons som helst på Facebook och folk har öst fina ord över oss. Även om folk inte gillar vår musik så kan de gilla sådant vi sjunger om och hoppas på att det berör dem. Då kanske de kan gilla musiken ändå, även om man inte gjort det tidigare. Eller åtminstone ge oss en chans och lyssna.

/Henrik Halvardsson
 
 

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.