Annons

Battlelore - Sword's Song (6)

Band: Battlelore
Titel: Sword's Song
År: 2003
Bolag: Napalm Records
Betyg: 6/10

Recensent: Erik Thompson

Finsk goth är väl inte direkt någon bristvara sedan några år tillbaka. Det samma gäller i hög grad för hård rock med fantasytexter. Kombinationen av de båda är kanske något ovanligare, och det finns tillfällen när denna Battlelores andra skiva förefaller mig vara på god väg att hitta en någorlunda egen nisch. Fast helt lyckas den aldrig.

 

Därmed inte sagt att plattan är på något sätt dålig. Jag har inget emot vare sig kombinationen manlig basröst/kvinnlig skönsång, eteriska keyboardmattor, Tolkien-texter eller flöjtande power metal-duttar. Battlelore förenar tilltalande element från bland andra Sentenced, Theatre of Tragedy, Blackmore's Night, och inte minst boråsarna och Napalm Records-kollegerna Beseech. När det är kompetent utfört, som här, ger konceptet givetvis ingen anledning till klagomål.

 

Däremot har jag svårare att svara på om Battlelore TILLFÖR den här genren något eller ej. Plankar någon enskild grupp rakt av tycker jag aldrig att de gör, och deras spridda influenser sammanförs och kombineras inte så sällan på maner som är, om inte banbrytande, så åtminstone sällsynta. Vad de framför allt saknar är kanske en "X-faktor" " någon musikalisk tillsats som är helt deras egen och ingen annans. OK, de plockar kultpoäng för att introducera ett element av fantasy i gotikens landskap, men då talar man mer om en i sammanhanget originell image än om musiken i sig.

 

Deras sinne för timing gör dem dock all heder. Kombinationen death/folkmusik är som bekant på uppgång för närvarande med band som Opeth och Provenance.

Jag håller inte för otroligt att kombinationen goth/fantasy är tillräckligt närbesläktad för att kunna rida på samma uppvindar, och ändå etablera sin egen lilla publika nisch på kuppen.

 

Och frånsett allt annat, så låter Battlelore faktiskt inte alls så dumt"

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.