Annons

Ensiferum - Thalassic (8)

Band: Ensiferum
Titel: Thalassic
År: 2020
Bolag: Metal Blade
Betyg: 8/10

Recensent: Aki Maijala

En modern tidsresa till 80-talet.

Ensiferums åttonde album "Thalassic" är som en musikhistoriskt perfekt blandpåse med lördagsgodis.
Salta piratpengar, sura nappar som får en att grimasera som en arg pirat och färgglada pastiller som gör en glad - mumma för en sötsugen gom!
Med toner och inspiration från Iron Maiden, Helloween och Accept med flera ifrån den berömda eran, så blandas det friskt med kampsång typ Sabaton, turboriff från Dragonforce och underbart melodisk folkmetal á la Ensiferum själva. På så vis får bandet in en riktig fullträff med ”Thalassic”.

Introts vågor och episka sound får mig att undra om det är en ny Pirates of the Carribbean-film på gång, och den vaggar in mig i en ivrig förväntansfullhet som fullkomligt exploderar ut i extas med låten ”Rum, Women, Victory”. Tredjespåret ”Andromeda” blir lite som en remix av tidigare låtar, där jag känner igen en del melodier och man vet verkligen att det är Ensiferum. Hög mysfaktor!
Fortsättningsvis följer en rad låtar av feel-good metal som man stampar takten till medan man frenetiskt stoppar handen i godispåsen och fyller sinnet med dopamin.
Sinnet svävar tillbaka stundtals till minnen av barndomens datorspelande då man dominerade haven i ”Pirates!” eller garvade sig dubbelvikt till ”The Secret of Monkey Island”. Och det är väl det som är tanken och den röda tråden i albumet - havet, sjöfararna, farorna och äventyren.
Det blir i sin helhet ett behagligt tempofyllt sammelsurium av sköna snabba riff, lugna övergångar och mäktiga stunder av örongodis.
Albumet avrundar med äkta finsk piratfest i låten ”Midsummer Magic” och man känner sig lika nöjd som efter en helkväll på krogen där man varit kung i baren.
Eftertexterna rullar medan sista spåret ”Cold Northland” vaggar en till en skön vila, men samtidigt blåser upp ibland och man får minnas varför man lyssnar på Ensiferum från första början.

En toppenplatta från början till slut där kapten Petri Lindroos för manskapet säkert framåt över de sju haven och tar med lyssnarna på en episk resa.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.