Annons

Evanescence - Fallen

Band: Evanescence
Titel: Fallen
År: 2003
Bolag: Wind-Up/Epic
Betyg: 6/10

Recensent: Magnus Gustafsson

Ni har säkert hört Evanescence megahit "Bring me back to life" överallt vid det här laget. Och de flesta av er har säkert redan avfärdat duon från Little Rock som en MTV-produkt och bolagsrock av värsta sort. Det är synd om det är så. För singeln är ganska missvisande för vad "Fallen" är. Naturligtvis kommer Evanescence att sälja miljoner skivor och sångerskan Amy Lee kommer att bli minst lika exponerad som vilken Britney eller Christina som helst om hon inte passar sig, men Evanescence har faktiskt presterat en helt okej platta.

"Fallen" domineras av storslagna arrangemang både instrumentalt och körmässigt. Det är apsnyggt producerat och ibland lite väl polerat. Men här finns också tvärtunga stycken som "Tourniquet" som är kompetent hårdrock med en refräng som sätter sig omedelbart. Här finns "My immortal" som är en sanslöst vacker pianoballad där Lee visar att hon har en röst som spänner över ett gigantiskt register. Och den storslagna finalen i "Whisper" som har ett crescendo med körsång och en intensitet som får mig att tänka på Queensrÿches "Operation: Mindcrime", gör mig helt paff.

Visst är det kommersiellt och visst är det extremt välanpassat för dagens musikmarknad men det går inte att bortse från att Evanescence har talang. Faller (!) man inte för frestelsen efter tio miljoner sålda enheter av "Fallen" och gör samma sak igen utan vågar utveckla sin lätt gothfärgade hårdrock efter eget huvud så kommer Evanescence att bli ett band att räkna med på allvar även i framtiden.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.