Annons

Sonata Arctica - The Ninth Hour (7)

Band: Sonata Arctica
Titel: The Ninth Hour
År: 2016
Bolag: Nuclear Blast
Betyg: 7/10

Recensent: Stefan Lejon

Att vokalisten Tony Kakko drog igång SONATA ARCTICA som en direkt reaktion på att ha upptäckt STRATOVARIUS kommer nog knappast som en chock för någon som hört bägge banden. Bandets två första skivor kände jag också vid tillfället inte var mer än just hyfsade försök att klona landsmännen rakt av. För att vara helt ärlig ska jag direkt säga att jag aldrig varit något stort SONATA ARCTICA-fan. Det mesta finnarna prånglat ut har gått mig helt förbi och min upplevelse är att de haft svårt att få till någon ordentlig fullträff. Det närmaste bandet kommit, i mina öron, var på tredje plattan "Winterheart's Guild". Kakko fann där ett egensinnigt melodispråk och plötsligt var bandet betydligt mer intressant. Flertalet låtar där är fortfarande enorma favoriter ("The Cage", "Silver Tongue") och det har alltid varit den enda skiva med bandet som jag stadigt återkommer till.

Men nu är det alltså platta nummer nio som är uppe för dissektion och bandet lyckas faktiskt, till min förvåning, vinna över mig rätt snabbt. Redan öppningen med "Closer To An Animal" får upp intresset rejält och med efterföljande "Life" och "Fairytale" bibehålls känslan av att Kakko lyckats få till det igen. Faktum är att samtliga låtar för en gångs skull tilltalar mig och det lyckades inte finnarna med ens på tidigare nämnda favorit. Det är kanske inget mästerverk som bjuds, men i mina öron faktiskt nog det starkaste bandet mäktat med hittills. Mycket bra jobbat 9 plattor in i karriären och verkligen på tiden också! Ett starkt album ska kunna lyssnas på från början till slut utan att man dyker på svarven för att flytta nålen framåt och det är precis vad detta är. Det enda jag saknar är de högsta topparna och möjligen lite mer speed emellanåt.

Sen återstår frågan om jag i vanlig ordning har "fel". Jag har nämligen fått uppfattningen att "Winterheart's Guild" inte hör till favoriterna hos de genuina fansen. Only time will tell.

 

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.