Annons

Avatar - Feathers & Flesh (7)

Band: Avatar
Titel: Feathers & Flesh
År: 2016
Bolag: eOne
Betyg: 7/10

Recensent: Stefan Lejon

Jag ska vara brutalt ärlig och börja recensionen med att säga att jag aldrig riktigt fastnat för AVATAR. Senaste plattan, "Hail the Apocalypse", kallade jag "generisk och slät melodisk döds" i min recension. Mitt omdöme kring den skivan har heller inte förändrats sedan dess. Nu sitter jag däremot här med nya plattan "Feathers & Flesh" och gamla oförätter räknas förstås inte längre.

De referenser jag då drog till vitt skilda akter som IN FLAMES, MESHUGGAH och LAMB OF GOD gäller till stor del fortfarande. Det handlar om melodisk, semi-brutal och smått progressiv metal helt enkelt. Den här gången vill jag dock framhålla SYSTEM OF A DOWN som främsta stilkamrat, även om de nu inte låter precis likadant. Det är vilda kast fram och tillbaka mellan brutalitet och melodiösa partier däremot och där emellan ryms precis allt. Det är dansant, huvudskaksvänligt, vrålbrutalt och svängigt på en och samma gång. Först och främst är det dock att betrakta som väldigt medryckande och faktiskt hitvänligt i all sin galenskap. Betänk att skivans story handlar om en uggla som går ut i krig mot världen (!!).

Bäst på skivan i mina öron är "House Of Eternal Hunt" som svänger friskt mellan ENSIFERUM-dansant folk metal (!!) och verser som är så SYSTEM OF A DOWN att det är galet. "Tre små grisar"-pastischen "Tooth, Beak & Claw" - komplett med handklapp och surfgitarr ala Dick Dale - är en annan riktigt härlig dänga. Överlag har AVATARerna fått till en riktigt stark och intressant platta som milsvida överträffar samtliga föregångare och ingen är gladare än jag! Som en sista brasklapp vill jag bara tillägga att 14 låtar är lite i mastigaste laget och det drar också ner betyget lite. Ändock en skiva som kommer att snurra rätt frekvent hemma på svarven framöver!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.