Annons

Raubtier - Bärsärkagång (6)

Band: Raubtier
Titel: Bärsärkagång
År: 2016
Bolag: Despotz Records
Betyg: 6/10

Recensent: Staffan Wallin

Kan inte bli kvitt känslan av att något saknas. En aning motsägelsefullt, för under första halvan radar RAUBTIER upp schyssta låtar enligt sin RAMMSTEIN/SABATON-hybridformel.
”Bärsärkagång” öppnar rejält fläskigt med blastbeats som upptakt till refrängen. Singelspåret ”Bothniablod” är en hit som slår både ”Låt Napalmen Regna” och ”Panzarmarsch” på fingrarna.
”Den Sista Kulan”, ”Levande Död” och ”Brännmärkt” är dansgolvsvältare hela bunten.

Sedan händer något. Hur många gånger jag än lyssnar kan jag inte skilja låtarna som utgör andra hälften av albumet åt. Det är inte dåligt, men det finns inte heller något som griper tag. Först när sista spåret ”Lejonhjärta” tickat fram lyfter det ordentligt och ihop med ”Bothniablod” är det skivans finaste stund.

RAUBTIERs lyrik balanserar hela tiden på gränsen till kabaré - det är mycket pansar, diesel och uppror mot etablissemanget – men det räddas av Pär Hulkoffs skrovliga stämma, dialekt och ursprung. Jag spenderade ett par sommardygn på Cape East Hotel i Haparanda och när kylan fick det att bolma om min utandningsluft körde ortsborna med linne och keps. Så det går att förstå sinneslaget bakom texterna, om man bevittnat den bakomliggande orsaken.

Gissningsvis tror jag att RAUBTIERs pansarkorståg inte gör halt även med en halvljummen giv i bagaget. Jag förutspår en topp fem-placering på försäljningslistan och det är minst sagt välbehövligt, särskilt när det vankas melodifestival.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.