Annons

Mountain of Power - Volume 3 (7)

Band: Mountain of Power
Titel: Volume 3
År: 2015
Bolag: Grooveyard
Betyg: 7/10

Recensent: Stefan Lejon

Namnet Janne Stark bör klinga bekant hos de flesta med någon som helst koll på svensk hårdrock. Som gitarrist har mannen berikat skivsamlingar världen över ända sedan jag föddes för snart 36 år sedan. Overdrive, Locomotive Breath, Grand Design...ja listan över band och gästinhopp på det kan göras precis hur lång som helst. Lika känd är han förstås för mastodontverket "The Heaviest Encyclopedia Of Swedish Hard Rock And Heavy Metal Ever!" som kom 2013; en sammanställning och utveckling av hans tidigare encyklopedier i ämnet. En man med grymt tunga meritet helt enkelt!

Med MOUNTAIN OF POWER har Stark nu i alla fall kommit fram till tredje släppet. Den med koll på bandet sedan tidigare vet att det här handlar om att hylla de band mästergitarristen själv ser upp till och älskar och den här gången får klassiska gäng som TRIUMPH, DIAMOND REO, KANSAS, RUSH och många fler en slev av "Starkifiering". Till sin hjälp har han en radda starka vokalister som bland andra Carl Dixon (CONEY HATCH), Tomas Vikström (CANDLEMASS/THERION etc) och Magnus Ekwall (THE QUILL). Jag behöver inte ens säga att det låter proffsigt rakt igenom!

Ett stort problem när man ger sig an att göra covers är förstås att de flesta redan "vet hur det egentligen ska låta" och att det således inte "går" att göra det bättre. Det får väl sägas vara sant här också, men - och det är ett STORT men - Stark lyckas verkligen knyta samman låtarna till en helhet och versionerna är i samtliga fall riktigt, riktigt bra! Det svänger som satan om såväl gitarrspel som rytmsektion! Personliga favoriter är "Be My Lover/Little Texas Shaker" (TRIUMPH) och det smällfeta KANSAS-medley som avslutar anrättningen! Här avlöser de snygga solona varandra och förutom Stark så hör vi också bland andra Craig Erickson och Kee Marcello (EUROPE) spinna loss! Mumma rakt igenom!

Vill du ha dig till livs en redig dos klassisk rock/hårdrock på ett bräde så hittar du precis det här!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.