Annons

Manimal - Trapped in the Shadows (9)

Band: Manimal
Titel: Trapped in the Shadows
År: 2015
Bolag: AFM Records
Betyg: 9/10

Recensent: Stefan Lejon

Power metal av dagens snitt är ofta, åtminstone i mina öron, nästan genomgående skrämmande generisk. Ibland får man känslan av att allt redan verkar vara gjort och att banden av idag nöjer sig med att bli blott en sidnotering i genrens vidsträckta historia. Ingen vill ta tag i stafettpinnen och ta över kronan från HELLOWEEN, BLIND GUARDIAN eller STRATOVARIUS. Jag är helt säker på att min uppfattning inte stämmer överens med verkligheten och många band ger säkerligen allt för att nå genom bruset, men det är känslan jag får i alla fall. Svenska MANIMAL är måhända inte heller överdrivet originella och det finns uppenbara paralleller att dra till band som exempelvis JUDAS PRIEST, ICED EARTH och QUEENSRYCHE. Vad de däremot lyckades med redan på debuten "The Darkest Room" (2009) var att karva ut en egensinnighet som äger sina influenser, istället för tvärtom.

När så uppföljaren nu står för dörren är det förstås upp till bevis för Göteborgarna. "Trapped in the Shadows" är som sagt blott bandets andra fullängdare, men ändå går ingen som helst orutin att finna i bandets uttryck. Musiken är välutvecklad på alla håll, instrumenthanteringen sylvass och sången, levererad av Samuel Nyman, håller absolut världsklass! Vad gäller själva låtsnickeriet så vandrar bandet vidare längs ungefär samma stigar som senast. QUEENSRYCHE-influenserna lyser igenom hela tiden och det löper en progressiv-ådra från start till mål. Musiken i sig lyckas ändå framstå som ganska rak. Det är "riffet" som dominerar och medryckande refränger och melodislingor står som spön i backen. Precis som det ska vara!

Vad är då min poäng med ordbajseriet ovan? Jo, den är att MANIMAL har all potential i världen att nå den absoluta toppen. Allt som krävs är en gnutta tur, god marknadsföring och att folk faktiskt tar sig tid att lyssna in sig på plattan. Då kan bandet nå precis hur långt som helst. En stekhet kandidat till årets topp 5!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.