Annons

Soilwork - The Ride Majestic (5)

Band: Soilwork
Titel: The Ride Majestic
År: 2015
Bolag: Nuclear Blast Records
Betyg: 5/10

Recensent: Henric Ivarsson

Av de band som var tongivande för hur den svenska scenen lät runt millennieskiftet verkar SOILWORK vara ett av de få band som fortfarande är aktiva. Då det gick 13 på dussinet av liknande band ägnade jag ytterst lite tid åt att bekanta mig med deras något intetsägande musik. Den enda skivan som fick marginellt mer uppmärksamhet var ”Natural Born Chaos” då den producerats av Devin Townsend, vilken jag är barnsligt förtjust i. Den skivan fick äran att snurra 4-5 gånger under några förfester för att sedan förpassas till resten av deras släpp, den kompetenta men totalt ointressanta högen.

När jag, efter 10 år i glömska, åter lyssnar på grabbarnas musik är det inte några större förändringar i deras ljudbild jag hör. Musikerna framför sin konst på en stadig grund av melodisk death metal som utsmyckas med en hel del lugna partier, en gnutta heavy metal, några black metal-riff och vissa element från metalcore. Björn Strid spänner strupen och bjuder på både growl och rensång där det senare är den stora behållningen. Hans growl är tämligen generiskt och blir tyvärr enerverande efter ett antal låtar. Det kan låta en smula spretigt på papper men tack vare den höga kompetensnivån på både framförande och låtskrivande lyckas SOILWORK hålla ihop det hela och ett homogent sound med fokus på refränger utkristalliserar sig.

Trots att det inte blir pannkaka av allt finner jag mig tänkandes på att summan är mindre än delarna, det blir varken hackat eller malet. Jag gillar många delar för sig men när skivans sista toner klingat ut är jag lika begeistrad som efter en kopp halvljummet kaffe, helt ok men knappast något jag längtar efter.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.