Annons

Dokken - Hell to Pay

Band: Dokken
Titel: Hell to Pay
År: 2004
Bolag: T&T
Betyg: 4/10

Recensent: Erik Thompson

Om någon till äventyrs trott på förhandsryktena om Dokkens nya alster som en återgång till det klassiska soundet från "Tooth & Nail" (1984) och "Under Lock and Key" (1985), kan vederbörande glömma det direkt. Detta stämmer nämligen lika lite nu som när samma sak utbasunerades inför bandets återföreningsplatta "Dysfunctional" (1995).

Samma sak gäller faktiskt nu som då " det är fråga om en fadd och oinspirerad soppa med nätt och jämnt igenkännliga Dokken-karakteristika på botten, översållat med desperata tillsatser av vad samtiden betraktat som modernt och tidsenligt. Vilket i fallet "Hell to Pay" vill säga gråbleka, novembertrista utflykter i Nickelback- och Creed-landet som effektivt motstår varje försök att medelst naturlig talang höja sig över den breda mediokritetens massa. Att Don Dokkens röst dessutom är tunnare och hesare än någonsin skänker den redan tidigare gubbtrötta sömngångarrocken ytterligare en dimension av uppgivenhet. 

"Hell to Pay" förpassar därmed Dokken ännu ett snäpp vidare i den nedåtgående spiral som i deras fall tycks sakna en naturlig botten. Frågan är om de inte börjar närma sig de Queensrÿche-ska "höjderna" i fråga om att med varje ny release underträffa sig själva. Förra plattan "Long Way Home" (2002) betraktas allmänt och med rätta som en mesig och alltför balladtät skapelse. Trots detta framstår sagda släpp som väsentligt starkare än "Hell to Pay", vilket säger en del om hur grundligt Dokken denna gång misslyckats med att skriva nytt, hårdare material i paritet med glansdagarna från 80-talet.

Att bandmedlemmarna själva på fullt allvar finner beröringspunkter mellan "Hell to Pay" och den egna guldåldern ter sig närmast skrattretande. Att dåtidens Dokken-plattor producerades av samtida snillen som Tom Werman, Michael Wagener och Neil Kernon kanske var av större betydelse för helheten än någon kunnat ana?

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.