Annons

Dismember - Where Ironcrosses Grow

Band: Dismember
Titel: Where Ironcrosses Grow
År: 2004
Bolag: Karmageddon Media
Betyg: 5/10

Recensent: Claes Wiberg

Dödsmetallens AC/DC och Entombeds lillebrorsor, sa belackarna. Ingalunda, sa Barbro. Med "Death metal" från 1997 ansåg jag det bevisat att Dismember kunde stå på egna ben. Den gamla Stockholmsdödsen var synnerligen skickligt injicerad med heavy metal-partier som faktiskt fungerade utmärkt i mixen, trots att Dismembers tidigare heavy metal-försök varit aningen stapplande och känts forcerade. 

Men nu måste jag höja ett fördömande finger och vifta det i Stockholmscombons rutinerade ansikte. "Where Ironcrosses Grow" är i bästa fall halvfärdig och i värsta fall ett sammelsurium av trötta plagiat. Skivan inleds med titelspårets "Wolverine blues"-mangel (tänk "Eyemaster" från nyss nämnda Entombed-platta) och ett stulet Carcass-riff. Det finns en kängig känsla som jag uppskattar, men det är föga originellt eller eget. Därnäst presenteras "Forged with hate", och nu är det mer "Clandestine", förutom refrängen, som låter löjligt mycket At The Gates circa "Slaughter of the soul". Man får nästa lust att vråla "CONTROOOOOOLLLLLL!!!" när man hör den - så uppenbart är det. Därpå följande "Me-God" sparkar igång med ett riff som är oerhört likt ett av riffen Entombed begagnade sig av på "Crawl" - ni förstår mönstret. Vissa spår nosar på tidigare storverk, som "Tragedy of the faithful", med sina Iron Maiden-partier - men den är inte ens i närheten av mästerliga "Silent are the watchers" från tidigare nämnda "Death metal".

Resterande spår är ömsom väldigt mycket Stockholm '90, ömsom bitar som passerar utan att göra något nämnvärt intryck. Mycket av materialet är likblekt, i negativ bemärkelse, och vad Dismember måste göra nästa gång är att sätta sig ned och låta det ta den tid det tar att få ihop en förstklassig dödsplatta. Jag vet att de kan det, men för tillfälligt spelar de dem som hånfullt fnyser "death metals motsvarighet till AC/DC" rakt i händerna.

Spar slantarna tills bot och bättring gjorts.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.