Annons

Dio - Master of the Moon

Band: Dio
Titel: Master of the Moon
År: 2004
Bolag: Steamhammer
Betyg: 7/10

Recensent: Magnus Gustafsson

Ronnie James Dio behöver väl ingen närmare presentation. Vet du inte vem han är och vad han har gjort, ja då har du nog inte befunnit dig i civilisationen de senaste 30 åren eller så. Att sammanfatta mannens karriär är en alldeles för lång historia för att göra här men ni kan säkert de grundläggande detaljerna: Elf, Rainbow, Black Sabbath och till slut Dio. Egentligen är historien ännu längre eftersom hans första skolband The Vegas Kings (senare Ronnie & The Rumblers och slutligen till Ronnie And The Red Caps) debuterade redan 1957 men vi koncentrerar oss på det som är hårdrockshistoria. Ronnie James Dio är idag i 60-årsåldern och är tillsammans med Lemmy i Motörhead hårdrockens åldersman i mitt tycke. Åldrats har däremot inte hans röst gjort. Den är fortfarande en av branschens vassaste och starkaste. Någonting jag personligen kan intyga då jag hade nöjet att befinna mig i fotodiket ett par meter framför Dio förra sommaren på förra årets Sverigeturné. Jag hörde faktiskt knappt någonting annat än sången. Allt annat hade lägre volym. Jag ryser av välbehag bara jag tänker på det än idag.

Ryser av välbehag gör jag även vid genomlyssningen av "Master of the Moon". För även om det rent musikaliskt blir lite gubbigt och träigt ibland så lyfts allting upp av Rösten! Det går bara inte att komma ifrån den. Hela rummet fylls av flashbacks från "Holy Diver"(1983) och min personliga favorit "Dream Evil" (1987). Öppningsspåret "One More For The Road" har alla de rätta elementen för att göra en riktigt bra låt med Dio. Driv, bra melodi och attityd. Och i "The End Of The World" så frågar Ronnie James "Whatever happened to the rock ‘n' roll song/breaking your brain/making you stronger?" och jag gör det samma. För när man hör musik som denna inser man hur få som verkligen kan skriva gedigna bra rocklåtar inom dagens hårdrock. Det är knappast nyskapande som jag antydde ovan men det är ändå klart godkänt och av betydligt högre hållfasthet än mycket annat idag. Det här är musik som hämtar kraft ur en lång tradition och därför kommer den att överleva länge.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.