Annons

Gates of Metal - Reportage från festivalen

Det är med höga förväntningar jag bilar från Värmland ner till Hultsfred. Jag har aldrig sett ett startfält med så högt "genomsnitt" på en festival förut. Hur ofta kan man säga att man äger skivor och lyssnar någorlunda regelbundet på 81% (eller 13 av 16) av banden på en festival? Efter att ha checkat in på hotellet (jag vet att det inte är särskilt metal att bo på hotell när man är på festival, men jag är faktiskt 30+...) anländer jag till festivalområdet strax innan insläpp (20.00). Eftersom det är två timmar kvar till första intressanta band uppsöker jag ölserveringen. Där är det lugnt och städat ända till de drar på SYSTEM OF A DOWNs "B.Y.O.B." på stereon. Helt plötsligt börjar folk hoppa, dansa och framför allt sjunga. Det verkar som att detta band går hem i de flesta läger, inklusive hos undertecknad.

Så har det blivit dags för EVERGREY. Jag anländer till Teaterladan (Mellanstora scenen) där de redan har börjat spela och jag får tränga mig fram för att överhuvudtaget komma in under tak och se någonting. Publikresponsen är grym, men jag tycker att det är lite ironiskt att det är under en cover ("I'm Sorry") som allsången är som starkast. EVERGREYs spelning är mycket bra och de lägger ribban för de resterande banden högt.

På väg ut hör jag MAZE OF TORMENT dra igång på Lilla scenen, men det känns inte så intressant för egen del, så jag går tillbaka till ölserveringen. Där spelas nu IRON MAIDEN från stereon och det är tydligt att det räcker så för att feststämningen ska vara på topp.

Kvällens sista band är NOCTURNAL RITES i Teaterladan. Detta ska visa sig bli en av festivalens höjdpunkter. Bandet, med sångaren Jonny Lindqvist och basisten Nils Eriksson som största showare, fullständigt lyser av spelglädje och detta smittar naturligtvis av sig på publiken. Det är något mindre folk nu än på EVERGREY, men de som är på plats verkar lika nöjda som jag. Vi bjuds också på en ny låt, "Fools Never Die", från kommande plattan "Grand Illusion" (släpps 19 sep). Mycket lovande måste jag säga. Anmärkningsvärt är att efter avslutad spelning står publiken kvar och nynnar på sista låten "When Fire Comes To Ice". Till slut kommer NOCTURNAL RITES ut igen och bränner spontant av "Glorious". Det är bara att konstatera att festivalen har fått en fantastisk start.

Lördagen inleds av MOONSORROW, också det i Teaterladan. Finnarna drar ingen större publik, men gänget längst fram röjer friskt till bandets folkmusikinspirerade extremmetall. Jag gillar också vad jag ser och hör, men med tanke på gårdagkvällens urladdning känns det hela något avslaget.

Första band ut på Stora scenen är DARK TRANQIILLITY. Det märks att detta är ett band som turnerat flitigt. De utstrålar rutin och sångaren Mikael Stanne har med åren växt till en frontman av klass. DT gör som vanligt en stark spelning, men den där riktiga wow-känslan uteblir.

Därefter beger jag mig för första och enda gången till Lilla scenen för att beskåda Faluns stoltheter SABATON. Uppenbarligen har fanskaran växt kraftigt i och med deras nya kanonskiva "Primo Victoria" för det är tjockt med folk framför scenen och jag som kommer lite sent får stå långt bak. Det är ett härligt ös på både band och publik och frågan är om inte låten "Primo Victoria" alstrar festivalens hittills mäktigaste allsång. Det verkar dock som att de flesta ännu inte har upptäckt bandets debut "Fist For Fight". Efterföljande "Masters of the World" är ju verkligen en allsångslåt, men nu är publiken betydligt tystare. Bandet öser på ända till avslutande covern "Långa bollar på Bengt". Av publikens reaktion att döma är det många hårdrockare som gillar Svenne Rubins...

Tillbaka vid Stora scenen bevittnar jag MASTERPLAN. Detta är ett av mina absoluta favoritband på skiva, men åh så tråkiga de är att se på. Själva framförandet är klanderfritt och Jörn Lande sjunger som en gud, men MASTERPLAN är allt annat än visuella och mellansnacket är rent patetiskt. När de sedan i slutet av konserten gör ett avbrott i "Crawling From Hell" för en 10 min lång (det känns så länge i alla fall...) bandpresentation är botten nådd. Nej, MASTERPLAN avnjuter man bäst hemma i favoritfåtöljen.

I Teaterladan äntrar sedan BRAINSTORM scenen. Hade aldrig sett bandet, men de har ju ett rykte om sig att vara ett bra liveband så mina förväntningar var ganska höga. Kan inte säga att de lever upp till sitt rykte. De flesta medlemmar är nästan lika stela som de i MASTERPLAN. Den som bryter mönstret, och det rejält, är sångaren Andy B. Franck. Här snackar vi frontman! Tyvärr jobbar den entusiastiske Franck i motvind eftersom publiken är tämligen fåhövdad. Det verkar som de flesta har tagit en paus i väntan på CHILDREN OF BODOM som sedan ska upp på Stora scenen.

Själv gör jag det motsatta. Inte för att jag har något emot CHILDREM OF BODOM. Tvärtom! Jag älskar COB, men någon gång måste man ju vila sina trötta ben och få lite mat i magen. Det är som tur är möjligt att höra spelningen från serveringen och det låter riktigt bra. Jag ser dock andra halvan av konserten på plats och får då avnjuta en alldeles ny låt, "In Your Face". En ösig låt där de typiska COB-melodierna har fått stå tillbaka för stenhårt riffande.

Så har det åter blivit dags att gå till Teaterladan. Nu är det tyska heavy metal-legenderna GRAVE DIGGERs tur att kliva upp på scen. Det är första gången jag ser dem och blir därför lite förvånad över hur spinkig sångaren Chris Boltendahl är. Jag hade föreställt mig att någon med en så kraftfull röst även måste ha en kraftfull kropp. Nåväl, att se GRAVE DIGGER live visar sig ungefär vara som att höra en ny skiva med bandet. Man blir aldrig besviken, men sällan särskilt upphetsad heller. Stabilt helt enkelt. Avslutningen är dock en fröjd. Det är helt underbart att äntligen få höra klassikerna "Rebellion" och "Heavy Metal Breakdown" live.

På Stora scenen är det därefter dags för ännu mer tyskmetall, då det är EDGUYs tur att försöka vinna publikens hjärtan. Det är dock inga problem när man har en publikdomptör som sångaren Tobias Sammet i bandet. Han far omkring på scenen som en "jag vet inte vad" och har en fantastisk förmåga att få med sig publiken som lyder hans minsta vink. Att han sedan har både en grym röst och en stor portion humor gör ju inte saken sämre. Hans parodi på MANOWAR är obetalbar och jag kan inte låta bli att dra på munnen när jag ett dygn senare sitter här och skriver om det. Så jävla kul! Bandets spelglädje är total och jag har nog aldrig sett EDGUY bättre. Festivalens höjdpunkt och det bästa jag sett på länge. Hade de bara skippat det där tråkiga trumsolot hade det varit nära perfektion. Man blir helt enkelt så himla glad av att se EDGUY. Känns därför lite hårt att "vara tvungen" att lämna spelningen i förtid för att få bra plats på AMON AMARTH i Teaterladan dit jag ser att folk har börjat strömma. Lyckligtvis kan jag åtminstone höra avslutande duon "Tears of a Mandrake" och "Out of Control".

Här uppstår i mina ögon spelschemats enda riktiga krock. Hade gärna velat se finska melodimetallarna TWILIGHTNING, men valet är inte så svårt om det andra alternativet heter AMON AMARTH, ett av världens bästa dödsband. Känns som om jag hade kunnat åkt till Gates of Metal bara för att få höra "Death in Fire" och "The Pursuit of Vikings" live. AMON AMARTH lever upp till mina förväntningar och i konkurrens med NOCTURNAL RITES är detta festivalens näst bästa gig. Vilket jävla ös! Inget band headbangar så hårt som AMON AMARTH och framför scenen är det stundtals tokröj. När bandet sedan avslutar med "Death in Fire" är åtminstone jag nära extas.

Efter att ha blivit manglad av AMON AMARTH fattar jag inte hur jag ska orka med en och en halv timme Dimmu Borgir som är festivalens headliners och nu ska avsluta det hela. Efter att ha bevittnat typ tre låtar beslutar jag mig mycket riktigt för att istället gå och äta samt kolla till skivförsäljningen. Det får räcka med att lyssna på DIMMU BORGIR. Jag hinner dock tillbaka till Stora scenen lagom till min personliga favorit "Mourning Palace" som också är den sista låten och en mycket värdig avslutning på en fantastisk festival.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.