Annons

The Haunted - Västerås (Prisma - CU Made Us Do It)

"Förr i tiden såg jag det här med att sjunga som en sorts primalterapi" berättade Peter Dolving för mig ett par timmar innan The Haunteds spelning på Close-Up Made Us Do It i Västerås. Ett uttalande, som när den nygamle sångaren kreverar på scenen i ett avgrundsvrål, kan tyckas lite märkligt. Stackars stämband.

Peter Dolving är som bekant tillbaka i hemmahamnen The Haunted och verkar stortrivas på scenen. Han har ett rörelseschema som påminner om Henry Rollins, alltså en typ av ultrabrutalt aerobicspass på Friskis- och svettis. Och bandkompisarna verkar minst lika glada att ha honom tillbaka. Utlevelsen hos framför allt Dolving och Jensen, som trakterar den ena gitarren, mot åskådarmassan med publikfriande närkontakt är underbar att se.

Låtlistan utgörs till stora delar av material från senaste plattan "rEVOLVEr" vilket är förståligt. När låtar som "99", "Abysmal" och "All Against All" briserar ovan jord så skakar inredningen i den gamla biografen som utgör Prisma. Men även det äldre materialet från Aro-epoken ingjuts nytt liv av ett taggat The Haunted.

Ska man ha någon invändning så är det väl att den verbala kontakten med publiken mellan låtarna är milt uttryckt starkt begränsad. Det är först i slutet som kontakt tas med oss andra från scenkanten. Å andra sidan levererar The Haunted en nästan oavbruten svit låtar från början fram till första extranumret. Så alla ord kanske är överflödiga.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.