Annons

Judas Priest - Karlstad (Löfbergs Lila Arena)

Ja, jag säger bara det: tur för Judas Priest att de har så många fantastiska låtar.
För mycket annat var det inte som höjde gårdagens konsert över mediokritetens gräns.
Brevid sitt yngre och piggare förband In Flames kändes metallegenderna från Birmingham ganska avslagna och tomgångsbenägna " så, som sagt, nog var det tur för huvudbandet att uppvärmarna från Götet aldrig någonsin har eller kommer att spela i samma musikalisk-kvalitativa liga som dem själva. På platta spelar Judas Priest för övrigt fortfarande i samma höga division, vilket för övrigt är den främsta orsaken varför undertecknad inledningsvis hade räknat med ett betydligt mer underhållande framträdande än deras torkskåpsljumma klassikerslaktargig på Sweden Rock 2004.
Den här gången skulle ju Priest ha nyinspelat, fräscht material som de otvivelaktigt kände tokiver över att få introducera för livepubliken, och vad skulle inte det göra för spelglädjen?
Men som bekant har det ursprungliga releasedatumet förbisprungets med flera månader, i skrivande stund är nya plattan ännu inte officiellt utgiven och vi fans har inte fått våra tilltänkta månader på oss att i godan ro lyssna in oss på de pinfärska godsakerna. Och jag misstänker att detta är en bidragande orsak till Judas Priests bristande spelglädje denna kväll.
Det jämförelsevis positiva i helhetsupplevelsen vilar därmed helt på det odödliga låtmaterialet. Repertoaren ser ganska exakt ut som förväntat: ryggraden utgörs av givna klassiker som "Electric Eye", "Metal Gods", "A Touch of Evil" och "Breaking the Law" med sporadiska högoddsare " hela repertoaren får trots allt inte vara möjlig att förutse.
Alltså vankas även avdammade överraskningsbonusar som "Riding on the Wind" (grymt underskattad låt från 1982 års "Screaming for Vengeance"), "I'm a Rocker" (snärtig slagdänga från 1988 års "Ram it Down" som bandet sannolikt aldrig spelat sedan det årets turné) samt för första gången på kanske ett kvartssekel "Exciter"; urfadern till senare års speed metalvåg. I och för sig i en fantastiskt otajt version, vilket inte heller är kvällens enda exempel på misslyckanden i att återupprepa fornstora bedrifter. Som i fråga om vokalisten Rob Halfords sångakrobatik.
Det klassiska primalskriket i slutet av "Victim of Changes" motsvarar nu en tredjedel av sin forna längd, och gissa en gång huruvida han ens försöker sig på den långa avslutningstonen i "Painkiller"? Alldeles riktigt " det gör han inte.
Halfords bristande engagemang är kvällen igenom påtagligt. Mellansnacket är obefintligt, och blickarna mot publikhavet utstrålar välvilja men knappast entusiasm. Ett ensamt "fuckin' great to be back in Sweden" och en "nu skriker vi alla tillsammans"-session mot slutet av spelningen är i stort sett de enda erkännanden av vår närvaro vi i publiken får på hela kvällen. Piggare scennärvaro har då gitarristen Glenn Tipton och stillastående men entusiastiskt vaggande basisten Ian Hill, men detta kompenserar knappast för en frontman vars uppfattning om en lyckad scenshow tycks vara att med jämna mellanrum försvinna och dyka upp på oväntade ställen på scenen.
Så är det dags för extranummer, det obligatoriska vrrom-vroomet från den obligatoriska HD:n infinner sig och Robban rullar in på scen för en rendition av "Hell Bent for Leather", "Living After Midnight" och "You've Got Another Thing Comin'". Efter en sådan delikatesskavalkad hade det förstås varit svårt att betrakta kvällen som misslyckad, och det är den förstås inte heller även om Judas Priest sannerligen kunde ha bjudit till mer för att förhöja upplevelsen till något utöver det vanliga.
Jag för min del är åtminstone lycklig nog att faktiskt ha hört och därmed kunna uppskatta de tre smakproven från kommande, helt förträffliga skivan "Angel of Retribution". Jag misstänker också att temperaturen på resterande turnédatum kommer att stiga väsentligt efter att releasedatumet väl är passerat och publiken får det konkreta beviset på Priests fortsatta briljans i sin hand. Men så kunde det alltså inte bli här i Sverige denna gång. Kanske efter nästa platta. Förhoppningsvis.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.