Annons

W.A.S.P. - Stockholm (Münchenbryggeriet)

I hårdrocksvärlden frodas klassystemet. Det finns en tydlig överklass och då menar jag inte ekonomisk eller så utan bara att det finns en del frontmän (företrädesvis sprungna ur 80-talets metalvåg) som har "det". Någonting speciellt som är svårt att beskriva men som känns igen omedelbart när man ser det. Bruce Dickinson har det, Rob Halford har det och Ronnie James Dio har det. Till denna exklusiva skara hör också Blackie Lawless. Det märks direkt. Han tar inte bara scenen på Münchenbryggeriet i besittning utan hela lokalen. Och han håller publiken i ett järngrepp i knappt en och en halv timme. 

Jag ska bekänna att jag hade mina dubier innan konserten. Jag menar, av originaluppsättningen av W.A.S.P finns ingenting kvar. Det är Blackies band helt och hållet. Och bandets senaste studioalster har knappast varit av den klass som 80-talet bjöd på. Så mina förväntningar var inte direkt högt ställda. Jag hade fel.

Den inledande knocken i form av ett medley med bland annat "On your knees", "Inside the electric circus" och "Hellion" med flera sätter tonen för kvällen. Publiken är med på varenda not och Lasse Berghagen skulle bli avundsjuk om han hört hur allsången når öronbedövande nivåer. Sen fortsätter kvällen med klassiska stycken som "Animal (Fuck like a beast)", "L.O.V.E Machine" och "I wanna be somebody". Det är full fart genom en av hårdrockens digraste kataloger som gäller. Mest malplacerat känns tyvärr det nya materialet som presenteras i två nummer. Tempot sänks betydligt men i avslutningen av detta segment med en ganska oväntad "My tortured eyes" där Blackie klättrar upp på sitt enorma mikrofonstativ i mörkret och smörjer in sig i någon sorts självlysande grön kräm räddar ändå det hela någorlunda. Sen är det i med överväxeln igen rakt in i finalen. Extranumret bjöd däremot på en liten besvikelse då Gamle Svarten slarvar bort en av de bästa ballader som någonsin skrivits, "Sleeping (in the fire)", i ett nytt medley. Då blev jag faktiskt lite sur. 

Men strunt samma. När "Blid in Texas" ekat färdigt i öronen är jag helt nöjd med kvällen. Ett positivt och oväntat styrkebesked från W.A.S.P som liveband. Tänk om de kunde vakna till samma liv igen på skiva.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.