Annons

Opeth - Liverecension från Stockholm


Opeth

Band: The Ocean+Cynic+Opeth
Stad: Stockholm, Debaser Medis
Datum: 17/12-2008

Recensent: Tomas Lagerlöf

2006 års "Aeolian" imponerade inte. THE OCEAN kändes som en sämre variant av band som ISIS, NEUROSIS och CULT OF LUNA. Men på scen fungerar tyskarnas musik bättre.
De inledande minuterna på konserten är nästintill magiska. Det skapas en stämning av ångest och obehag som nästan går att ta på. Först när sångaren äntrar scenen bryts förtrollningen, och ovanstående känsla lyckas inte riktigt infinna sig någon mer gång under det trettio minuter långa framträdandet.
Speltiden känns dock tillräcklig. Musiken håller visserligen hög klass, men sången blir emellanåt till en belastning. Inte minst i de partier där sångaren försöker sig på att sjunga "vanligt". Bäst blir det när de fyra instrumentalisterna tillåts bygga maffiga ljudlandskap som bokstavligen tränger innanför huden.
6/10

1993 släppte Florida-baserade CYNIC sitt första album "Focus". I år, det vill säga femton år senare, kom uppföljaren, "Traced in Air", från vilken det mesta av kvällens material hämtas. Att beskriva CYNICS musik är inte lätt. Den påminner om en blandning av COHEED AND CAMBRIA, PORCUPINE TREE, lite döds och jazz.
Det är hur som helst en imponerande uppvisning CYNIC ger. Inte minst forne DEATH-batteristen Sean Reinert, som ser sådär äckligt nonchalant ut där han sitter i sina mysbrallor och tuggar Juicy Fruit, samtidigt som han piskar skinn som få andra. Onekligen imponerande.
Men det är inte bara Reinert som gör intryck den här kvällen. Övriga medlemmar visar även de att de tar sin musik på fullaste allvar. Paul Masvidals (ex DEATH även han) visar på gitarrteknisk skicklighet och fina sånginsatser, och låtarna låter både bättre och tyngre än på skiva.  
En känsla av välbehag sitter kvar länge efter att de sista tonerna av avslutande "Integral Birth" runnit ut.
7/10

Med Conan på bröstet tar Micke Åkerfeldt och hans medkombattanter i OPETH Debaser Medis scen i besittning. Frontmannen ursäktar både sig och bandet för sviktande hälsa, men av det märks inte mycket. Sånär som på att Åkerfeldts röst inte håller den absoluta toppklass vi vant oss vid. Tur då att låtmaterialet är av oklanderlig kvalitet.
OPETH öppnar hårt med "Heir Apparent" från senaste given "Watershed". Den enda låten på skivan där Åkerfeldt inte sjunger med vanlig stämma överhuvudtaget. Men variation saknas knappast för det. Det är progg och dödsmangel om vartannat, med viss betoning på det senare. Med 2005 års "Ghost Reveries" tog OPETH nya vägar. Bland annat fick organisten Per Wiberg större utrymme, något som vissa puritaner hade svårt att ta. Men storheten i"The Grand Conjuration" är svår att ifrågasätta. Puritan eller ej.
Två låtar avverkade på tjugo minuter, men det känns som om det gått sex. Det är en konst att få tiominuterstycken att kännas som tre. Men OPETH vet hur man gör. Det visar de inte minst i "Still Life"- klassikern "Godhead´s Lament", nya favoriten "The Lotus Eater och mästarstycket "Deliverance". Däremellan låter vackra "Hope Leaves" oss hämta andan, vilket känns både nödvändigt och eftersökt.
Konserten börjar lida mot sitt slut. Åkerfeldt presenterar bandet och avslutande "Demon of the Fall". När dess sista toner klingar av tackar OPETH för sig och kliver av scenen, för att bara några minuter senare kliva på igen. Då till ljudet av publikens entusiastiska hurrarop och handklapp. Magnifika "The Drapery Falls" får slutligen sätta punkt för en utmärkt konsert.
Visst kan man ha invändningar mot den, för ett band av OPETHS kaliber, något futtiga speltiden. Och visst är det synd att Åkerfeldt sjunger lite sämre än vanligt. Men faktum kvarstår: det är få band som ens kommer i närheten av den kvalitet Stockholmskvintetten uppbådar. Så en mindre bra dag i OPETH-lägret är trots allt bättre än det mesta.
8/10

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.