Annons

At The Gates, live i Örebro

AT THE GATES, TRIBULATION, VAMPIRE
Ritz, Örebro, 1/5-2015 
Betyg: 9/10 

Det är första maj, arbetarrörelsens stora dag. Tidigare på dagen har ett tåg marscherat över Drottninggatan I Örebro och Mikael Damberg har hållit tal om dåtid, nutid och framtid. Näringsministern gör därmed en omedveten passning till de tre band som intar Ritz scen senare på kvällen. Först ut är VAMPIRE vars självbetitlade debut hyllades för sin adaption av old school death metal. Den här aftonen lämnar bandet inte några djupare avtryck; de gör vad som förväntas av ett förband, vare sig mer eller mindre.

Annat är det med Arvikas TRIBULATION vars senaste album ”The Children Of The Night” är årets hittills bästa. På scen blir det om möjligt än bättre. Från inledande ”Strange Gateways Beckon” till ”When The Sky Is Black With Devils” håller de mig i ett krampaktigt grepp som jag aldrig vill komma ur. Efteråt är jag helt tagen, känner mig dränerad på allt vad energi heter. Tom. Vilka låtar! Vilken atmosfär! Vilken intensitet! Vilken uppvisning! Upplevelsen är nästan utomkroppslig. Jag vet, det låter larvigt men det är få gånger musik har påverkat mig så starkt. Känslan av ett upphöjt tillstånd där lyssnaren blir ett med musiken. Framtiden är TRIBULATIONs.

Jag kan tänka mig att AT THE GATES haft samma påverkan på många sedan starten 1990, inte minst banbrytande ”Slaughter Of The Soul” som firar tjugo år i år. Men det är ”El Altar Del Dios Desconocdio” och ”Death And The Labyrinth” från fjolårscomebacken ”At War With Reality” som inleder ett dryga timslångt set där gammalt blandas med nytt. Jag är förvisso fortfarande tagen av TRIBULATIONs mentala överkörning men kan inte värja mig mot göteborgarnas melodiska death metal. Det första som slår mig är att det är något helt annat att uppleva AT THE GATES i en trång varm lokal än på en gräsplätt i Roskilde. Nya skivan verkar dessutom ha gett bandet en extra skjuts; låtarna från ”At War With Reality” känns nästintill lika oumbärliga som ”Raped By The Light Of Christ” eller ”Suicide Nation”.

Publiken är med på noterna. Om det tidigare under kvällen varit glest är det nu trångt, svettigt och energiskt, vilket verkar trigga AT THE GATES till stordåd. Varje ton sitter där den ska och Tompa ”Kepsen” Lindberg ger halsen en riktig prövning. Lite trist är det att han låter använda sig av en ”röstförstärkare”, men det bör ses som en petitess i sammanhanget då spelningen i övrigt är klanderfri. När så frontmannen mot slutet av spelningen förkunnar att AT THE GATES älskar dödsmetall är det sannolikt ingen som säger emot.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.