Annons

Mastodon, Arenan

 

Band: Mastodon
Plats: Arenan, Fryshuset
År: December 2014
Betyg: 8/10

 

BIG BUSINESS måtte vara det perfekta förbandet. Den dynamiska duon, med slagverkarmonstret Coady Willis i spetsen, höjer både temperatur och förväntningar betänkligt. 

När så huvudrollsinnehavarna för aftonen, anförda av mäster Brent Hinds, intar Arenans scen går det att ta på stämningen. Det vilar något nästan uppsluppet över MASTODON som gör sin näst sista spelning på turnén. Att Troy Sanders ger sig på hela två mellansnack och att Brent Hinds inte blir arg (åtminstone visar han in det) när tekniken strular torde styrka min tes. 

Första gången jag såg MASTODON spelade de också på Fryshuset, men då på Klubben. Nu, nästan nio år senare, har bandet flyttat upp några pinnhål och arenakostymen sitter mer än väl. En medryckande ”Tread Lightly” inleder ett arton låtar långt set, där gammalt blandas med nytt, men där fokus ligger på senaste given ”Once More ’Round The Sun” från vilken hela nio bitar avverkas. 

Nivån är över lag hög. Atlantakvartetten vet minsann hur musik ska spelas - samspelet medlemmarna emellan imponerar som alltid. Extra bra blir det i ”High Road” som här växer till ett monster och avslutet med ”Black Tongue”, ”Ember City”, ”Megalodon”, ”Crystal Skull” och ”Blood And Thunder” är ren och skär hårdrocksbriljans. Kul är det att de luftar en bit som ”Ol’e Nessie”. Här ges Brent Hinds tillfälle att skina lite extra. 

Tyvärr blir inte kvällen riktigt så bra som jag hoppats på ändå, vilket beror på en sak: sånginsatserna. Att kritik brukar riktas mot medlemmarnas strupkonster är snarare regel än undantag och brukar därmed vara enkelt att bortse från, men den här kvällen får belackarna dessvärre rätt. Kanske är det tekniken som inte riktigt hänger med efter en lång turné, men lite smolk i bägaren blir det likväl. 

Med det sagt vill jag ändå tillstå att en spelning med MASTODON är bättre än det mesta. När jag så anträder den bistra decembernatten är det med en känsla av upprymdhet och själslig tillfredsställelse. Det är gott nog.

 

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.