Annons

Another industry of cool!

För det första har jag stora problem med att förstå charmen med att bo i tält, äta dålig mat, inte kunna borsta tänderna när jag vill, inte duscha varje dag och alla andra "alternativa" sätt att leva under tre-fyra dagar. Varför ska man det? För att se bra band i lervällingen? För att träffa dyngpackade rockfans som i ärlighetens namn sällan är särskilt fräscha till vardags heller? Skulle inte tro det. Men så stod jag inte ut i scouterna heller. Nu bestrider jag inte att det faktiskt är en väldig massa bra konserter på festivalerna. Jag hade gärna sett både Metallica och Iron Maiden i Roskilde. Bara någon hade pyntat ett schysst hotellrum i närheten. Kanske är det därför jag har blivit musikjournalist. Någon gång kanske en vänlig redaktör säger "hörrudu Magnus, ta och åk till Wacken va? Vi står för allt och rummet är redan bokat." Det är metal det! Kanske är jag ett alldeles för urbant däggdjur för att palla med naturen.

Och för det andra och viktigast av allt: Det värsta med hela den här festivalhysterin är man lurar ärligt musikintresserade människor att tro att de får uppleva någonting unikt. Det är nämligen det som man säljer biljetter på. "Kom till vår festival och se äkta musik och träffa likasinnade." Det är naturligtvis en bluff alltihop. Det är ännu en affärsidé framkrystad av några skivbolagsnissar i Stockholm. Subkulturer säljer och festivalkulturen är ännu en "industry of cool" som Lester Bangs en gång kallade musikindustrin. Rocken är död, den dog samtidigt som den siste hippien lämnade leråkern i Woodstock 1969 och folk började dö av allt knark. Allt därefter var bara försök att återskapa en myt som man nu mer också säljer som vilken annan produkt som helst. Herregud jag menar; ZTV sänder Hultsfred i tre dagar. Tror ni att man gör det för att man älskar musik? Knappast! Hultsfred började som ett ärligt försök att göra någonting bra men slutade som vilket varumärke som helst. Och risken är att även mindre evenemang snart går samma väg. Det är synd och skam på min ära! Så passa på att till dess gå på så många små festivaler som möjligt och helst då de hårdare som faktiskt finns runt om i landet. För snart sponsras de av Stenbeck de också.

I övrigt:
* NP: Agent Steel * Order of the illuminati (dinosauriethrash), Metallica * Live Roskilde 2003 (helt gratis utan tält) samt Alchemist, Kill II This, Death Angel och allt med Rob Halford.

* Litteratur: Lemmy * White Line Fever  (Fantastisk självbiografi), The 100 greatest guitar albums (Tidskriften Mojo ägnar sig åt extremt nörderi), Nemi vol. 1 av Lisa Myhre (Arne Anka är reinkarnerad som norsk gothflicka) samt Douglas Coupland * Alla familjer är psykotiska (Helt sjuk).

Bara så att ni vet vad som gäller.

Magnus Gustafsson

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.