Annons

Sagan om nördens återkomst

Power metal.
Ett lika omdebatterat ämne som kärnkraften.
När musikstilen nu firar tjugo år är det hög tid att bevilja den fullvärdigt medlemskap i hårdrocksklubben.

Innan musikhistoriker uppmanar till bojkott och militanta hårdrocksförbund utfäster skottpengar, låt oss fylla fredspipan med detta tillägg: power metal som genre har åtminstone trettio år på nacken, sannolikt mer, beroende på vilken måttstock man använder. Men, året då fördämningarna brister, när inte ens den mest blaserade hårdrockseremiten längre kan spela oberörd inför detta ohejdbara fenomen, det är trots allt 1997. Inte mindre än tre av genrens mest inflytelserika - och doktrinära - band fullängdsdebuterar det året: NIGHTWISH, HAMMERFALL och RHAPSODY. Det gör även slitvargarna i IRON SAVIOR och PRIMAL FEAR. För den som fortfarande tvivlar på att bollen är helt i mål, var god gnugga vantron ur ögonen när GAMMA RAY ("Somewhere out in space") och STRATOVARIUS ("Visions") kliver fram till straffpunkten.

Delar av hårdrockspubliken flinar nu överseende som om det rörde sig om en knattematch. Ingen subgenre behandlas lika raljant och överlägset som power metal. "Fullvuxna män och kvinnor som lyssnar på musik om drakar och demoner, gud så löjligt", fnyser fullvuxna män och kvinnor i kisspausen mellan de, javisst ja, drak- och demonfyllda "Game of thrones"-avsnitten. 2017 är fantasy mindre pinsamt än kondomköp. Jag har till och med grannar som ägnat sig åt könsumgänge till den kanske mest asexuella filmen någonsin, "Sagan om ringen".

Snarare än ett trendbrott är det här en historisk lagbundenhet. Förr eller senare kollapsar smakhierarkierna. Varför? För att allt mänskligt är obeständigt. Dagens skräp är morgondagens skatt (inom modern konst rent bokstavligt ibland). Kanske var det tiden, snarare än power metal-entusiasten, som inte var mogen? Tv- och bioutbudet pekar i den riktningen. Liksom det faktum att ärkemelodiösa band som FREEDOM CALL och TWILIGHT FORCE numera får oironiska intervjuförfrågningar från hipstersajten Vice Magazines musikrotel Noisey. Snart är den svenska dagspressen kanske ensam om att stå med fingrarna i öronen och förbigå sentida storverk från ANGRA, SYMPHONY X och Luca Turilli's RHAPSODY med okunnig tystnad.

Tjugo år sedan power metal-hären travade in på manegen är den mer i ropet än någonsin: HELLOWEEN ligger i startgroparna för en hett åstundad återföreningsturné, RHAPSODY kuskar runt på avskedsdito, SABATON har nyligen slutfört en Europaturné med genrens gudfäder ACCEPT som förband, BLIND GUARDIAN, ICED EARTH och DRAGONFORCE är skivaktuella, liksom uthålliga fotsoldater som DREAM EVIL, SECRET SPHERE, PYRAMAZE, WHITE SKULL, CRYONIC TEMPLE, WIZARD. Vad denna mobilisering leder till får framtiden utvisa, men det vore inte en dag för tidigt om den erövrade omvärldens respekt, om än inte hjärtan. I slutändan är allt motstånd ändå lönlöst. Power metal överlever både dig och mig.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.