Annons

Musikbranschen är allvarligt sjuk

Vilken spelglädje! tjoar vi.
Eller?
Sju av tio musiker har erfarenhet av depression, visar ny studie.

Aldrig tidigare i historien har det talats så vitt och brett om konsumentmakten. Den vi uppmanas svinga som ett mäktigt svärd mot oetiska näringsidkare och ruttna företagskonglomerat. Certifieringssystem och rättvisemärkningar är våra ögon i denna dunkla halvvärld, och när vi dragit betalkortet i kassan har vi åtminstone nedkämpat vårt dåliga samvete med det där svärdet. I ljuset av en ny studie om den mentala ohälsan i musikindustrin är det kanske dags att vi börjar ställa liknande krav på produktions- och arbetsvillkoren när vi botaniserar på Spotify: "Inga musiker har kommit till skada under framställningen av dessa låtar."

Bakom undersökningen står den brittiska stödorganisationen Help Musicians. Slutsatsen är nedslående: av 2200 svarande uppger 71 procent att de brottats med ångestsyndrom och panikattacker, 68 procent att de lidit av depression. Det är helt i linje med den tidigare studie som efter att ha kartlagt och analyserat över 12 000 dödsfall kommit fram till att musiker inom samtliga genrer - bortsett från gospel och R&B - har en ökad självmordsrisk. Metal utmärker sig särskilt: här dör var femte person för egen hand (delvis kan den höga siffran gissningsvis förklaras av att få hårdrocksmusiker än så länge dött av de vanligare åldersrelaterade sjukdomarna).

Varför musiker är mer utsatta för olika typer av psykiska besvär än medel-Svensson är en vittförgrenad fråga med alltför snåriga svar för att reda ut här, men vissa riskfaktorer är mer iögonfallande än andra och kräver inte precis ett akademiskt skarpsinne för att fånga med sin tankes pincett. Till att börja med är den ekonomiska osäkerheten många musiker lever med en trolig bov i dramat, den oro som sprider sig från magtrakten och, om inga preventiva åtgärder tas, nästlar sig in i huvudet och stör en balans som kanske redan är skör av den kullvälta mat- och sömncykeln, orsakad av alla gupp och hinder som ett liv på vägarna innebär. För att inte tala om nervanspänningen och adrenalinpåslaget inför och under spelningar, som kan variera från lite fjärilar i magen till rena domedagsångesten och som vissa självmedicinerar med alkohol eller andra substanser.

Min egen erfarenhet av att ha intervjuat musiker i över ett decennium är att de av olika skäl har en tendens att bagatellisera problemet: visst är det kämpigt och så, men hallå, jag har privilegiet att ägna mig åt det jag älskar över allt annat i hela världen: musiken. Det finns en föreställning om att den som har gnuggat på den där oljelampan och fått sina önskningar uppfyllda har förverkat sin rätt att klaga, hur oskäliga de finstilta villkoren än må vara. Ingen vill ju vara en gnällspik och framstå som otacksam, i synnerhet inte i offentliga forum. Den attityden ligger som ett isoleringsmaterial i hela samhällsbygget.

Inte förbättras just detta heller av att det inom vissa, mer ogästvänliga hörn av metalscenen, odlas en mystik kring det svårdiagnostiserade mörkret, ett romantiskt bejakande av det nihilistiska och suicidala i människans natur - en extrem avart av "den lidande konstnären"-idealet. Stirrar man ner i avgrunden länge nog, stirrar avgrunden tillbaka, för att citera den i black metal-cirklar så omsvärmade Nietzsche. Huruvida det förklarar att hårdrocksmusiker är överrepresenterade i självmordsstatistiken är också det en alldeles för vittförgrenad fråga att kvista av till ett simpelt slagträ (korrelation är trots allt inte detsamma som kausalitet).

En sak är i alla fall säker och det är att ohälsotalen bland professionella musiker är helt uppåt väggarna för höga. Vore det en annan bransch hade samhället agerat för längesedan för att bryta den här trenden. Inte för att musik nödvändigtvis behöver byggas av glädje, men definitivt med. Det kan till och med en funeral doom metal-musikant gå i god för.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.